Kolme juoksijaa Paraisilta tuntevat kohta maitohapon polttavan jaloissaan

Kohta lähtöviivalla. Michaela Lindström (vas.), Daniela Sundell ja Nina Borgström.

Huomenna keskiyöllä Ruotsissa käynnistyy Kullamannen trail-kilpailu. Kolme naista Paraisilta juoksevat 100 kilometriä ja kokevat Kullabygdenin maaston.

– Tarkistamme sään joka päivä, tällä hetkellä ei näytä pahalta, Nina Borgström nauraa. Luultavasti sää kylmenee koko ajan, mutta tuuli ei ole lisääntynyt, hän jatkaa.

Kisa alkaa Skånen Båstadissa

Tämänhetkisen sääennusteen mukaan lämpötila on yhdeksän plusastetta, kun Kullamannen polkujuoksukisa käynnistyy 4.11. klo 23 Ruotsin aikaa. Michaela Lindström, Daniela Sundell ja Nina Borgström ovat silloin lähtöviivalla. Kisa alkaa Skånen Båstadissa ja jatkuu sitten Båstadista suoraan etelään Sinarpsdalenin ja Grevien harjujen kautta Ängelholmiin, jossa tarjoillaan linssipataa. Silloin juoksijoilla on myös mahdollisuus vaihtaa kuiviin vaatteisiin niin kutsutusta drop bagsistä. Pidemmissä ultrakisoissa osallistujat voivat lähettää materiaalia radan varrelle niin kutsuttuihin drop bags:eihin.

– Sauvat voi jättää drop bags:iin, kilpailu kulkee aika tasaisessa maastossa, mutta radan loppua kohden tulee enemmän nousua, Michaela selittää, jolla on kaksi 100 kilometrin ultrakilpailua ja useita maratoneja vyön alla.

– Vaatteet ovat luultavasti iso ongelma, mutta se ei voi mennä pahemmaksi kuin silloin, kun juoksimme Lofooteilla. Silloin oli vastatuuli ja tuuli puhalsi 25 metriä sekunnissa ja myös satoi, Nina kertoo kolmikon keväällä yhdessä juoksemasta polkujuoksukisasta.

Nina on harjoitellut juoksua pienestä pitäen

Nina on harjoitellut juoksua pienestä pitäen, inspiraationsa hän sai isältään joka on juossut monta maratonia. Vuonna 2018 hän tutustui Michaelaan ja Danielaan TNT:n (Team Nordic Trail) kautta ja siitä lähtien trio on juossut yhdessä ja varsinkin pandemiavuosina he ovat tehneet monia pitkiä lenkkejä yhdessä. Pisin Ninan aiemmin juoksema kilpailu on 66 kilometriä Äkäslompolossa. Daniela puolestaan ​​alkoi juosta lasten syntymän jälkeen.

– Juoksin pitkään osallistumatta mihinkään kilpailuun. Minulla ei ollut tavoitetta. Mutta sitten liityin TNT:hen vuonna 2018 ja jäin täysin koukkuun polkujuoksuun.

Danielan pisin juoksu on 57 kilometriä.

Osallistujilla tulee olla myös vähintään litra juomaa mukana laukussa

Kilpailuun pääsemiseksi ylipäänsä osallistujalta edellytetään, numerolapun lunastaessaan, että hän voi näyttää laukun joka sisältää aika paljon tavaraa. Laukussa tulee olla pilli, tukiside, ravintoa (vähintään 500 kaloria), otsalamppu, henkilöllisyystodistus, viltti, kännykkä lisäakulla, ja paljon muuta… Osallistujilla tulee olla myös vähintään litra juomaa mukana laukussa ja Daniela kertoo, että hänellä käyttää sekä vettä että urheilujuomaa. Joskus juoksijat saattavat joutua juoksemaan 20–25 kilometriä ennen seuraavaa nesteytysasemaa. Suolapähkinät, suola, makeiset, banaanit ja voileivät ovat myös asioita, joita trio pakkaa laukkuihinsa.

Danielan, Ninan ja Michaelan tavoitteena on, että he kaikki kolme ylittävät maaliviivan yhtä aikaa Möllessä, joka on Kullan niemimaalla, myös se Skånessa. Ja sen on tapahduttava 20 tunnin sisällä – sitä pidempään ei pääse nauttimaan jyrkistä kallioista, kapeista vuoristopoluista ja kauniista näköalapaikoista merellä ja maalla.

Kolmikko on harjoitellut yhdessä noin joka toinen viikonloppu

– Tämä on elämysjuoksu, emme ole mukana jotta pääsisimme ensimmäisenä maaliin. Kyse on itsensä haastamisesta myös henkisesti. Tähän tarvitaan paljon sinnikkyyttä, Nina korostaa.
Michaela kertoo, että he ovat myös puhuneet siitä, mitä tapahtuu, jos jollakin on kilpailun aikana vaikeaa ja voimat pettää.

– Se sattuu. Koemme kaikki välillä huonoja hetkiä, ja silloin täytyy olla hetken hiljaa.
Kolmikko on harjoitellut yhdessä noin joka toinen viikonloppu, ja he sanovat, että puolet kilpailusta on varsinaista juoksua ja kokemusta, kun taas toinen osa on varsinaista suunnittelua ennen kilpailua ja että heillä on yhteinen tavoite.

– En anna periksi, selviän pelkällä tahdonvoimalla, jos päätän niin, Michaela sanoo ja Nina on samaa mieltä.

– Ja minä vain kuljen jotenkin mukana, Daniela hymyilee.

Malin Johansson
käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*