Kuplapalloilua jokaiseen makuun

Ydeas-osuuskunnan ja Kuplaliigan puheenjohtaja Kevin Kluszewski. Kuva: Mikael Heinrichs.
Ydeas-osuuskunnan ja Kuplaliigan puheenjohtaja Kevin Kluszewski. Kuva: Mikael Heinrichs.
Pelaa kavereiden kesken, vietä polttareita tai karsi Thaimaassa pelattaviin MM-kisoihin. Kaikki tuntuu olevan mahdollista.
Kuplafutis tai bumperz (palloja valmistavan yrityksen rekisteröidyn tavaramerkin mukaisesti), rakkaalla lajilla on monta nimeä. Tai itse asiassa kysehän on monestakin eri lajista, joita kaikkia pelataan puhallettavat ja puettavat kuplapallot päällä. Näistä se jalkapallo vaan tuntuu olevan kaikista suosituin.
Kupla painaa hieman koosta riippuen kymmenisen kiloa ja se puetaan selkärepun tavoin ja pidetään kahdesta kahvasta kiinni. Jalkapalloversiossa 3–5 hengen joukkueet pyrkivät maalintekoon, aivan kuten tavallisessakin jalkapallossa.
Sääntökirja on soveltuvaista sorttia, mutta peliaikana tuo kymmenen minuutin puoliaika on enemmän kuin tarpeeksi. Hiki iskee pintaan melko nopeasti, myös hieman vilpoisemmalla kelillä.
Kuplan sisällä on turvassa koko maailmalta, mutta samalla tuntuu siltä kuin otsassa olisi maalitaulu. Taklauksia osuu kohdalle koko ajan. Hyvä asia on kuitenkin se, etteivät taklaukset satu vaikka pelaajia makaakin yleensä kentällä kuin keiloja.
Sääntöjä ei ole monimutkaisuudella pilattu. Pallottomia pelaajia saa taklata ja tilaa saa tehdä. Pallon voi napata mukaan kuplan sisälle ja kuljettaa sitä eteenpäin, mutta palloa ei saa pitää pelata käsillä. Pallon kanssa liikkuva pelaaja on tietenkin entistä selkeämpi maalitaulu, sillä pallo tipahtaa pois pallosta yleensä vasta taklaustilanteessa.
Turun alueella on ainakin pari yritystä jotka vuokraavat välineitä. Yksi näistä on Bubbleball.fi, jolla on kytköksiä myös Paraisille osaomistaja Mats Talosen kautta. Toinen on osuuskunta Ydeas, jonka perustivat syksyllä 2013 Novian tradenomiopiskelijat Turussa.
Bubbleball.fi aloitti toimintansa viime kesänä ja tarjoaa kuplafutista eri muodoissa kaveriporukoille, yrityksille, urheiluseuroille tai vaikkapa polttariporukoille.
– Toistaiseksi olemme pääasiassa järjestäneet tapahtumia polttariporukoille ja yrityksille. Meidän toiminta-alueemme on Turku ja ympäristökunnat sillä muuten kuljetuskustannukset nousevat helposti liian suuriksi, toteaa yritystä yhdessä Jonas Lindin kanssa pyörittävä Talonen.
Jalkapallo on eri lajivaihtoehdoista selvästi suosituin, mutta muitakin kilpailu- ja hauskanpitomuotoja on olemassa. On sumoa, keilailua tai jenkkifutista.
– Teemme yhteistyötä myös Turun Leaf Areenan kanssa ja tarjoamme heidän kauttaan paketteja joihin sisältyy esimerkiksi heidän sauna- ja allasosastonsa käyttö, Talonen kertoo.
Heillä on myös suunnitelmissa järjestää jonkinlainen tapahtuma kesäkuun alussa Paraisten päivien yhteydessä.
Kuka voi pelata kuplafutista?
– Ainoat rajoittavat tekijät ovat pituus ja paino. Pituutta pitäisi olla ainakin 140 senttiä ja painoa saa olla enintään 120 kiloa. Pelata voi sekä sisällä hallissa että ulkona nurmella tai tekonurmella, Talonen kertoo.
Ydeas-osuuskuna on lähtenyt toteuttamaan liigapelejä jo toista vuotta. Lohkoja tullaan pelaamaan ainakin Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä sekä mahdollisesti myös Espoossa. Lisäksi cup-turnauksia järjestetään muilla paikkakunnilla yhteistyössä paikallisten järjestäjätahojen kanssa. Lohko- ja turnausvoittajat saavat mahdollisuuden karsia MM-kisapaikoista. Järjestäjä kustantaa nimittäin Suomen kahdeksanhenkisen joukkueen matkat pelipaikalle Thaimaaseen.

Matka MM-kisoihin alkaa Kuplaliiga.comin kautta

  • Viimeinen ilmoittautumispäivä 22.5.
  • Turun liigapelit alkavat 6.6. ja heinäkuussa pidetään taukoa.
  • Ottelut pelataan Turussa Parkin kentän kaukalossa.
  • Pelaamaan voivat tulla kaveriporukat, yritykset tai seurat.
  • Tampereella ja Jyväskylässä liigaa pelataan elo-syyskuussa, kuten myös Espoossa jos se toteutuu.
  • Cup-turnauksia pelataan ainakin Tammisaaressa 21.5., Euran Kiukaisissa 24.7. ja Raumalla 19.8.
  • Lohkojen voittajat sekä cup-voittajat kutsutaan lopputurnaukseen Turun Impivaaran jalkapallohalliin 1.10.
  • Voittajajoukkue saa mahdollisuuden edustaa Suomea lajin MM-kilpailuissa Thaimaassa. Järjestäjä kustantaa kahdeksan pelaajan matkat turnaukseen.
  • Liigapeleissä peliaika on 2 x 10 minuuttia joiden välissä lyhyt tauko. Ottelut pelataan viidellä viittä vastaan ja joukkueilla on maksimissaan kolme vaihtopelaajaa ottelua kohti.
  • Tavoitteena on pelata myös juniorisarjoja (U20 ja U17).

Liigapeleissä on hieman tarkemmat säännöt kuin muuten. Kulma- ja maalipotkut ovat osa peliä ja taklaukset selästä ovat puolestaan kiellettyjä.
– Pallottoman pelaajan selästä taklaamisen kieltäminen on sääntö joka tuli kansainvälisestä liitosta, kertoo Ydeas-osuuskunnan puheenjohtaja ja yhteyshenkilö Kevin Kluszewski.
MM-turnaus pelataan maaleilla jotka ovat käsipallomaalien kokoisia, mutta ainakin Turussa liigaa pelataan pienillä jalkapallomaaleilla joita käytetään 7 vastaan 7 -peleissä.
– Viime vuonna Turussa pelattiin viidellä joukkueella, mutta tänä vuonna ilmoittautuneita on jo yhdeksän kun aikaakin on vielä reilun kuukauden verran. Toiveena olisi saada kokoon kymmenestä kahteenkymmeneen joukkuetta, Kluszewski sanoo.
Menestyminen vaatii siis ennen kaikkea kestävyyttä, eikö?
– Uskomme tähän lajiin sillä edellytykset pärjätä ovat täysin erilaiset verrattuna perinteisempiin lajeihin. Pallonkäsittely ei ole ainoa kriteeri, vaan oikeastaan kuka tahansa voi olla tässä lajissa hyvä.
PK:n toimittaja ei ehkä kuitenkaan heti kättelyssä vakuuttanut…

Laji syntyi vuonna 2011 Norjassa ja kerrankin myös Suomi on osa uuden lajin etulinjaa.
– Liigaa pelattiin ensimmäistä kertaa viime vuonna ja olimme itse asiassa pohjoismaiden ensimmäinen maa jossa oli liigatoimintaa. Italiassa ja Yhdysvalloissa on pelattu alueellisia liigoja jo aikaisemmin, Kluszewski toteaa.
Liigapeleissä järjestäjä ei vakuuta pelaajia, mutta yksityistilaisuuksissa osallistujat on vakuutettu järjestäjän toimesta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi