Kyse ei ole hulluudesta, vaan mielenterveysongelmasta

Sunnuntaina 3. heinäkuuta 22-vuotias nuori mies meni Kööpenhaminassa ostoskeskus Field’siin ja ampui laukauksia, jotka aiheuttivat kolmen ihmisen kuoleman. Neljä loukkaantui vakavasti ja koko ostoskeskus joutui kauhun valtaan.

Valitettavasti tämänkaltaisia ampumisia tapahtuu aivan liian usein, etenkin Amerikassa. Ennakkoluulot amerikkalaisia kohtaan muodostuvat helpolla ja kansa uskoo, että tällaisia tekoja tekevät ihmiset ovat hulluja ja heidän pitäisi olla kaltereiden takana. Mutta minäpä kerron epämukavan totuuden: kyse ei ole hulluudesta, vaan mielenterveysongelmista.

En tarkoita, että kaikki mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset voisivat koska tahansa ottaa aseen käteen ja ampua ihmisiä hengiltä. Mutta kun henkinen terveys on ollut pidemmän aikaa hoitamatta, voi se loppujen lopuksi huipentua kamalaan tragediaan. Siksi mielenterveysongelmien hoitaminen on erittäin tärkeää.

Nyky-yhteiskunnassa kestää kauan saada tarvitsemaansa apua, mikä on suuri ongelma. Meillä on aivan liian paljon huonosti voivia ihmisiä ja liian vähän resursseja. Resurssipula johtuu siitä, että koulutukseen, jonka avulla voi auttaa huonosti voivia ihmisiä, on vaikea päästä. Tämä on minun mielestäni suuri ongelma. Miksi sisäänpääsy sinne on niin vaikeaa? Ja miksi sinne otetaan niin vähän? Sen sijaan väkeä pitäisi ottaa enemmän, jotta masentuneen teini-ikäisen ei tarvitse odottaa useita kuukausia voidakseen puhua esimerkiksi terapeutin kanssa.

Aaron Stark, joka kuuluisassa Ted Talk -ohjelmassa kertoi ajastaan masentuneena teini-ikäisenä ja miten hänestä oli tulla kouluampuja, kertoo, kuinka yksinkertaisilla normaaleilla teoilla hänen paras ystävänsä pelasti hänet menemästä seuraavana päivänä kouluun ampumaan ihmisiä hengiltä.

Hänen psyykkinen terveytensä oli hoitamatonta ja ajan myötä siitä kasvoi viha, viha häntä itseään ja hänen omaa elämäänsä kohtaan. Useimmiten tekijällä on suuri viha sitä paikkaa kohtaan, minne hän menee ja tuhoaa, kuten esimerkiksi kouluun. Jos häntä on mielestään kohdeltua koulussa huonosti, hän saattaa haluta kostaa.

Kyse voi aivan yhtä hyvin olla huonoista kotioloista ja olla vain seuraus omasta elämästä, kuten tässä Starkin tapauksessa. Kun joku tekee rikoksen, ei hän näe uhria ihmisenä, vaan pikemminkin sen kärsimyksen symbolina, minkä hän haluaa saada pois elämästään. Stark kertoo myös kuinka tärkeää ei ole nähdä kärsivä ihminen uhkana, vaan täysin normaalina ihmisenä. Se, että häntä pidettiin normaalina ihmisenä, esti Starkia tekemästä kouluammuskelua.

Olisiko Kööpenhaminassa 3. heinäkuuta tapahtunut voitu estää? Kukaan ei voi varmuudella sanoa. Ehkä kukaan ei huomannut, miten nuori mies voi tai mitkä hänen suunnitelmansa olivat.

Tai sitten ihmiset näkivät, mutta eivät ottaneet häntä tosissaan, mitä tapahtuu aivan liian usein. Kansa näkee, mutta ei reagoi. Ensi kerralla ehkä sinä huomaat jotakin hälyttävää ja silloin sinun on toimittava. Et ehkä voi pelastaa potentiaalisen rikollisen elämää vaan myös monen muun.

Ella Nylund
Abi 2022, Pargas svenska gymnasiun

”We have to give love to the people we think deserve it the least ”
– Aaron Stark

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*