Lielahteen avattiin koirien seikkailupuisto

Kolme viikkoa sitten Paula Speer avasi koirien elämyspuiston Paraisten Lielahteen. Hän kutsuu aluetta Hulivilien touhulaksi, ja huolella aidatulle alueelle hän on rakentanut erilaisia esteitä ja tunneleita, jotka aktivoivat koiria ja herättävät koirien uteliaisuuden. Puisto on saanut lentävän lähdön, ja hän arvioi, että puistossa on kolmen ensimmäisen viikon aikana käynyt 60–100 koiraa. Kiinnostus on Speerin mukaan ollut valtava.

Speer on työskennellyt koirien parissa yli 20 vuotta. Hän pitää muun muassa luentoja ja pentukursseja, tottelevaisuuskoulutuksia ja nenätyökursseja, ja hän työskentelee ongelmakoirien kanssa. Hän on kouluttautunut koiranomiksi, mikä tarkoittaa, että hänellä on monipuolista tietämystä koirien koulutuksesta ja koirankäsittelystä. Hän kouluttaa myös uusia koiranomeja, ja koulutuksen suorittaminen kestää 1,5 vuotta.

– Aidatuille alueille, joilla koirat voivat kuljeskella vapaasti ja joilla on aktivointijuttuja, on kysyntää. Alue soveltuu esimerkiksi hyvin koirille, jotka ovat aggressiivisia muita koiria kohtaan, hän sanoo.

Speerin omat koirat, bordercolliet Hulivili, Win ja Oliver, alkavat heti autosta päästyään painia keskenään ja repivät vanhoista jalkapallomaaleista roikkuvia puruleluja. Alueelta löytyy myös tasapainoleluja, kantoja ja tukkeja, joilla voi tasapainoilla, vanhoja renkaita, jotka aktivoivat koiran tasapainoa sekä niin kutsuttu pentutunneli, jossa on erilaisia materiaaleja ja roikkuvia kansia, jotka totuttavat koiran uusiin asioihin.

– Alueen portti on lukossa, jotta alueen vuokraaja voi olla rauhassa varatun ajan. Varaus voi tarpeen mukaan kestää yhdestä tunnista useaan tuntiin. Vuokrahinta on, koirien määrästä riippuen, 10 eurosta 25 euroon tunnilta, Speer kertoo.

Speer vuokraa itse alueen Paraisten nuorisoseuralta, ja puheenjohtaja Pertti Moberg kertoo, että alueella on aiemmin ollut tanssilava ja jalkapallokenttä. Hän on tyytyväinen, että kauan tyhjillään seissyt alue saa uutta käyttöä.

– Valitettavasti olen joutunut tekemään rikosilmoituksen poliisille puistossa tapahtuneen ilkivallan takia, muun muassa katoksen katto on rikottu. Mutta nyt alueella on kameravalvonta, joten voin seurata jos joku tulee alueelle, Speer sanoo.

Tämän päivän ensimmäiset asiakkaat ovat Kaisa Jokela Liedosta ja Sari Arponen Turusta.

Arposen saksanpaimenkoira Ansa ja Jokelan hovawart Urho ovat parhaita ystäviä. Koiria koulutetaan hälytyskoiriksi, jotta ne voivat tulevaisuudessa osallistua kadonneiden henkilöiden etsintään. Jokelalle ja Arposelle ei ollut mikään ongelma ajaa niin kauas päästäkseen puistoon.

– Tulimme tänne ihan mielenkiinnosta katsomaan, mitä täältä löytyy. Aidattu alue on kiva, niin koirien perään ei tarvitse koko ajan katsoa, Arponen toteaa.

Tuuli Meriläinen
Tuuli.merilainen@aumedia.fi
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*