Lux Archipelago tulee taas marraskuussa

ljuskonstverk, upplyst hus i många granna färger
Esimerkki viime vuoden Lux Archipelago -festivaalista. Kuva: Carina Holm

Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa järjestetty kaikille avoin, yhteisöllinen tapahtuma valofestivaali Lux Archipelago tulee taas marraskuussa (6–22.11.2020).

Tapahtuman järjestäjänä toimii taas Åbolands hantverk rt yhteistyössä Paraisten kaupungin kanssa.

– Mahtavaa suunnitella toteutuvaa festaria ja ulkotapahtuma myös mahdollistaa turvavälit. Maailma makaa nyt tilassa, jossa visuaaliselle taiteelle on paikkansa ja mitä parasta Lux Archipelago on osallistavaa ja yhteisöllistä kulttuuria, sanoo tapahtuman projektivastaava Tarja Suomi.

Kaikille avoin valofestivaali

Lux Archipelago on kaikille avoin yhteisöllinen valofestivaali. Valoteoksien tekijät ovat yhdistykset, yritykset, organisaatiot ja yksityishenkilöt sekä mukana on myös valotaiteen ammattilaisia.

Festivaali tarjoaa piristystä marraskuun pimeyteen tarjoamalla valoteoksia, tapahtumia ja näyttelyitä enimmäkseen ulkona, mutta myös hallitusti sisällä.

– Tapahtuma alkoi vuonna 2017 Leader-rahoituksella ja siitä asti olemme sinnikkäästi jatkaneet sen järjestämistä, sillä haluamme pitää tapahtuman hengissä. Ihmiset ovat ottaneet tämän omakseen ja he pitävät siitä, sanoo Suomi.

kvinna framför gammalt hus med trästege
Projektivastaava Tarja Suomi. Kuva: Carina Holm

Tapahtumaan pääsee vielä mukaan, sillä ilmoittautuminen on auki 11.10. asti tapahtuman verkkosivuilla.

Mukaan ovat tähän mennessä ilmoittautuneet jo Art-durs musik- och bildkonstskola, Aktiva Nuorten työpaja, Munkvikseura, St. Simons sjöfararna, Pictura taidekerho, Paraisten Kotiseutuyhdistys, Arkipelag Musiikki, AARK Korppoon taiteilijaresidenssi.

Lux Archipelago 2019. Kuva: Carina Holm

Paramet Oy on luvannut yllättää metalliaiheisella teoksella ja Nauvon Multiculti r.f kulttuuriyhdistys järjestää tempauksen ”Loistava Pimeys”, jossa kerätään asukkailta voimistuttavia sanoja, miten selättää ydinsaariston pimeys ja nähdä valoa tummaan vuodenaikaan. Sanat kerätään valo- ja ääniteokseksi Nauvon kunnantuvalle.

Ammattitaiteilijoista ovat mukana Paraisilla asuvat valotaiteilija Vespa Laine ja Mari Agge.

Visual Artist Alexander Salversen Helsingistä kokoaa näyttelyn Imagined Space. Viime vuoden suosittu kollektiivi Stella Tiisala, Hans Hästbacka ja Jan Lindgård tulee jälleen yllättämään väestönsuoja Grottanin näyttelyllään.

Parhau ry järjestää jo perinteeksi muodostuneen koirien valokulkueen Paraisten keskustassa.

– Olen iloinen tämän tapahtuman toteutumisesta näinä äkkijarrutuksen aikoina, jolloin tarvitsemme kulttuuria ja pieniä elämyksiä enemmän kuin koskaan. Toivoisin valofestarin laajentuvan vielä syvemmälle saaristoon, sanoo Suomi.

upplysta papperscylindrar, ljuskonstverk
Valoteoksia marraskuun pimeyydessä. Kuva: Carina Holm

Hänen mukaansa tämä ei ole yksinomaan ”Kanta” Paraisten, jollaista ilmaisua hän on kuullut käytettävän, vaan koko saariston tapahtuma.

Videomapping nuorille

– Mielestäni nuorten osallistaminen on erityisen tärkeää ja Lux Archipelago järjestää PUNTissa 27. lokakuuta tapahtuman Ung Pargas/Nuori Parainen, joka on mediataiteija Artturi Elovirran Videomapping workshop VJ- ja projection maailmaan ja avaa myös nuorille kaupunkikehityksen tarpeellisuutta, jatkaa Suomi.

Myös Paraislaisten yrittäjien osallistuminen on tärkeää. Yrittäjät kutsuvat inspiroitumaan kauniista näyteikkunoistaan tämän vuoden kilpailuteemalla ”PargasMys”. Kilpailussa ihmiset voivat valita kauneimman ikkunan.

Työpajoja kaikille

Jos jollakulla ei ole omaa ryhmää, jonka kanssa osallistua, voi ottaa osaa LUX-pajaan Vanhan malmin Keltaisella talolla, missä valmistetaan keskuspuistoon sijoitettavan valoteoksen osia.

Teos koostuu sylintereistä, joiden sisään asetetaan valaisin. Jokainen osallistuja tekee valmiin sylinterin pinnalle kiinnitettävän varjostimen paperista.

Jokainen saa itse koristella varjostimensa. Osallistuminen pajaan on ilmaista. Pajat järjestetään 7.10., 14.10. ja 23.10. kello 18–20.15.

Lux Archipelago avataan säävarauksella Keskuspuiston Centriksessä perjantaina 6. marraskuuta kello 18.00. Luvassa on tällöin muun muassa Nettan Rönkön Lollipop tankotanssia ja Musiikkiopisto Arkipelagin valorumpu-esitys.

Tapahtuman verkkosivut ja tapahtumaan ilmoittautuminen on auki 11.10 saakka osoitteessa luxarchipelago.fi.

Lisätietoa LUX-pajasta ja ilmoittautumislomakkeet osoitteesta taitoaboland.fi.

Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*