Miksipä ei?

Oliwer Bäcklund.
Oliwer Bäcklund.
Muutama viikko sitten eräs toimittaja esitti minulle kysymyksen ”Miltä tuntuu kun olet menettänyt suuren osan nuoruudestasi yrityksenne takia”. Tämä järkytti maailmankuvaani. Näinkö muut ajattelevat nuorista yrittäjistä?
”Tämän valinnan teen jokaikinen päivä” vastasin toimittajalle. Elämä on kuitenkin 10 prosenttia mitä saat ja 90 prosenttia mitä sen kanssa teet. Yritin peittää shokkini.
 

Steve, aiotko todellakin vain istua siinä tietokoneen kimpussa, nuoruutesi valuu hukkaan.

 
Tämä on jotakin mikä meidän pitää muuttaa. Miten seuraavan sukupolven luovat ihmiset, päätöksentekijät ja yrittäjät koskaan uskaltavat ottaa ensimmäisen askeleen kohti menestystä jos annamme heille sellaisen kuvan että vaihtoehdolla on liian suuri hinta?
 

Hei David, lopeta tuo pallon kanssa leikkiminen, tule tänne ja ole sen sijaan nuori!

Olen vakuuttunut siitä että nuoret uutta luovat ihmiset muuttavat maailmamme paremmaksi. He ovat niitä nuoria, joilla on taito ajatella luovasti ja kyseenalaistaa malleja.
He eivät ole vielä tietoisia kaikesta mikä on yhteiskunnan mielestä mahdollista ja mahdotonta. He eivät ole tottuneet lakeihin ja sääntöihin, joiden mukaan aikuiset ovat oppineet sopeuttamaan ajattelutapansa.
 

Jimi, laita kitara pois, menetät koko nuoruutesi jos vain istut siinä ja harjoittelet!

Edwin Land yritti 70 vuotta sitten selittää tyttärelleen että oli mahdotonta nähdä juuri otettu valokuva, koska se piti ensin kehittää. ”Miksi ei?” kysyi tytär harmistuneena. Kaksi vuotta myöhemmin Land esitteli maailmalle Polaroidkameran. Kameran, joka muutti teollisuuden ikiajoiksi.
 

Mark, lopeta koodaaminen, kukaan ei kuitenkaan välitä sinun pikku kotisivustasi, tule ja elä vähän!

Meidän velvollisuutemme on antaa näille nuorille ne työkalut, joita he tarvitsevat luodakseen omansa, ja meidän, tulevaisuuden. Miltä tämän päivän yhteiskunta ja kulttuuri näyttäisivät jos olisimme vieneet Steve Jobsilta, David Beckhamilta, Jimi Hendrixiltä ja Mark Zuckerbergilta heidän mahdollisuutensa seurata unelmiaan.
Toki kaikkien keksintöjen tulee ennemmin tai myöhemmin toimia yhteiskunnassa, joka on täynnä aikuisten lakeja, sääntöjä ja edellytyksiä. Mutta jos ensin annamme nuorten ideoiden kasvaa ja kehittyä ehdottomassa ympäristössä ovat menestyksen mahdollisuudet suuremmat kuin jos jatkuvasti muistutamme heitä kaikista esteistä.
Älkää tulkitko minua väärin. Sinun tai minun ei ole koskaan liian myöhäistä alkaa ajatella luovasti.
Näe mahdollisuudet ongelmien sijaan ja ajattele kuin lapsi. Teit ennen aina niin joten tee niin uudelleen!
Lopuksi jätän sinulle yhden lempisitaateistani, jonka on lausunut insinööri ja yksi tietokonevalmistaja HP:n perustajista, William Hewlett:
 

Creativity is an area in which younger people have a tremendous advantage, since they have an endearing habit of always questioning past wisdom and authority.