Moni halusi oppia miten hirrestä rakennetaan – uusi kurssi alkaa syksyllä, jos kiinnostusta löytyy

Suosittu kurssi. Rakennusalan yrittäjä Janne Andersson (vas.) Paraisilta on tyytyväinen kurssiin. – Luin kurssista lehdestä ja kiinnostuin. Kuva: Malin Johansson.

Viime lokakuusta lähtien Anders Öhman onopettanut aikuisopiskelijoille hirsi-rakentamista ja toukokuussa kurssi päättyi ammatilliseen näyttötilaisuuteen.
Axxell on järjestänyt hirsirakennuskursseja jo yli kymmenen vuoden ajan ja viime vuonna syksyllä uusi kurssi alkoi paraislaisen Anders Öhmanin johdolla. Hän työskentelee metsätalousopettajana Kemiön Axxell Brusabyssä, joka on ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Monet tuntevat Andersin myös joulukuusenviljelijänä ja -myyjänä. Hän kertoo johtaneensa hirsirakennuskurssia ensimmäistä kertaa ja kiinnostus hirsirakentamiseen on ollut suurta.

– Kurssille oli paljon ilmoittautuneita ja osallistujia oli lähes 20 kun aloitimme viime syksynä.

Kurssille osallistuminen ei edellytä aiempaa osaamista, mutta osallistujan tulee olla 18-vuotias. Suurin osa kurssin osallistujista oli keski-ikäisiä miehiä, mutta Anders kertoo, että kurssille osallistui myös kaksi naista. Kurssille saapui osallistujia kauempaakin, mukaan lukien innostuneet hirsirakentajat Salosta, Taalintehtaalta ja Somerosta. Kurssin käytännön osa toteutettiin Lemlahdessa Paraisilla.

“Luin kurssista lehdestä ja kiinnostuin”

Rakennusalan yrittäjä Janne Andersson Paraisilta on tyytyväinen kurssiin. Hän kertoo hyötyneensä kurssista suuresti ja suosittelee myös muita kiinnostuneita osallistumaan kurssille.

– Luin kurssista lehdestä ja kiinnostuin. Kaikkien hirsirakentamisesta hieman kiinnostuneiden kannattaa käydä tällä kurssilla.

Janne suoritti kurssin ammatillisen näytön toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna ja jatkaa nyt omatoimisesti tuulisuojan rakentamista ystävän toimeksiannosta. Hänen mielestään oli mielenkiintoista, kun kurssilaiset pääsivät mukaan hirsien sahaukseen. Hirsistä tehtiin arkkulaitureita.
Tärkeä taito hirsirakentamisessa on moottorisahan hallinta.

– Meillä oli kurssilaisia, jotka eivät olleet koskaan aikaisemmin käsitelleet moottorisahaa, Anders kertoo ja toteaa, että kurssilla oli sekä aloittelijoita että kokeneempia.

Hän osoittaa suurien, sahattujen mäntytukkien kasaa.

– Siinä näet viiden ja kuuden tuuman hirsiä, jotka jäivät yli kurssilta, hän sanoo tehdäkseen selväksi, että hirret, joilla rakennetaan, ovat suurikokoisia.

Viikko sitten järjestettiin viimeinen ammatillinen näyttö

Lokakuusta alkaen ryhmä kokoontui yhtenä viikonloppuna kuukaudessa, paitsi joulukuussa, toukokuuhun asti oppiakseen hirsirakentamisen jalon taidon – ja rakennettu on säässä kuin säässä. Viikko sitten järjestettiin viimeinen ammatillinen näyttö, ja silloin Skäribenin Ben Rosenlund toimi ammatillisen näytön työelämän edustajana. Osaamista arvioidessaan sekä työelämän edustaja että opettaja arvioivat, kuinka hyvin opiskelija hallitsee ammatillisen osaamisen vaatimukset.

– Kaikki kurssin osallistujat hyväksyttiin, Anders sanoo tyytyväisenä.

Kestävä ja pitkäikäinen. Arkkulaituri on pitkäikäinen ja tukeva laituri. Kuvassa Anders Öhman (vas.) ja Janne Andersson. Kuva: Malin Johansson.

Arkkulaituri täytetään kivillä

Opiskelijoiden rakentama arkkulaituri on jo hinattu lopulliseen määränpäähänsä, mutta pihalle on jäänyt uusi, aloitettu arkkulaituri. Se on tasapohjainen arkkulaituri, joka on noin kaksi metriä korkea ja kaksi metriä leveä. Anders selittää, että arkkulaituri täytetään kivillä kun se on paikallaan ja ennen kuin se rakennetaan valmiiksi.

Ajatuksena on jatkaa arkkulaiturin rakentamista tänä syksynä, mikäli kiinnostusta uudelle kurssille herää. Kurssin toteutuminen edellyttää vähintään seitsemän tai kahdeksan osallistujaa. Kurssille osallistuvien ei ole pakko suorittaa ammatillista näyttöä, mutta näyttöön osallistuville koulutus on maksuton. On myös mahdollista osallistua vain muutamana päivänä.

– Ota yhteyttä sähköpostitse, jos olet kiinnostunut syksyn kurssista, Anders sanoo.

www.axxell.fi/fi/vara-utbildningar

Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*