Många ville lära sig hur man bygger i stock – ny kurs startar i höst om intresse finns

Populär kurs. Det är inte så många som behärskar kunskapen att bygga i stock. Till vänster kursdeltagaren Janne Andersson och till höger kursledaren Anders Öhman. Bild: Malin Johansson.

Sedan oktober ifjol har Anders Öhman undervisat vuxenstuderande i stockbygge och i maj avslutades kursen med yrkesprov.

Axxell har redan i över tio år ordnat stockbyggarkurser och ifjol på hösten startade man igen upp en ny kurs under ledning av Pargasbon Anders Öhman. Han jobbar till vardags som lärare inom skogsbruk vid yrkesutbildningsanordnaren Axxell Brusaby i Kimito. Många känner också Anders som julgransodlare- och försäljare. Han berättar att det är första gången som han har lett en stockbyggarkurs och intresset för att bygga i stock har varit stort.

– Vi hade många anmälda till kursen och var närmare 20 deltagare då vi började i höstas.

Kursen förverkligades i Lemlax

För att delta i kursen krävdes inga förkunskaper, men deltagarna måste vara 18 år fyllda. De flesta kursdeltagare var medelålders män, men även två kvinnor var med på kursen, berättar Anders. Kursen lockade också deltagare längre ifrån, bland annat från Salo, Dragsfjärd och Somero deltog ivriga stockbyggare. Den praktiska delen av kursen förverkligades i Lemlax i Pargas.

En nöjd kursdeltagare är Janne Andersson från Pargas som är företagare inom byggbranschen. Han säger att han har haft stor nytta av kursen och rekommenderar även andra intresserade att gå en dylik kurs.

– Jag läste om kursen i tidningen och blev intresserad. Alla som också är lite intresserade av stockbygge borde gå den här kursen.

Yrkesprov i maj

Janne avlade yrkesprovet för kursen under den första helgen i maj och kommer nu att på egen hand fortsätta bygga ett vindskydd, som är ett beställningsarbete av en kompis. Han tycker att det var intressant då kursdeltagarna fick vara med då tallvirket sågades upp. Virket använde man sedan till att göra bryggkistor.

“Vi hade kursdeltagare som aldrig hade hållit i en motorsåg förut”

En viktig kunskap då man bygger i stock är att kunna hantera motorsågen.

– Vi hade kursdeltagare som aldrig hade hållit i en motorsåg förut, berättar Anders och konstaterar att det fanns både nybörjare och längre hunna med på kursen.

Han pekar på en hög med stora, sågade furustockar.

– Där ser du fem och sex tums stockar som blev över från kursen, säger han för att klargöra att det handlar om grovt virke som man jobbar med.

Ingen underkänd

Från och med oktober träffades gruppen under ett veckoslut varje månad, förutom i december, fram till maj för att lära sig den ädla konsten att bygga i stock – både i ur och skur har man byggt. För en vecka sedan hölls det sista yrkesprovet och då fungerade Ben Rosenlund från företaget Skäriben som yrkesprovsbedömare från arbetslivet. Vid bedömning av kunnande bedömer både arbetslivsrepresentanten och läraren, hur väl studerande behärskar kraven på yrkesskicklighet.

– Samtliga kursdeltagare blev godkända, säger Anders nöjt.

Ny kurs i höst om intresse finns

Bryggkistan som eleverna byggde är redan bogserad till sin slutdestination, men en ny, påbörjad bryggkista står kvar på gården. Det är en flatbottnad bryggkista som är cirka två meter hög och två meter bred. Anders förklarar att bryggkistan fylls med sten då den är på plats innan den reglas.

Blivande bryggkista. Bild: Malin Johansson.

Tanken är att i höst fortsätta med byggandet av bryggkistan, ifall det finns intresse för en ny kurs. För att en kurs ska starta upp krävs det minst sju, åtta deltagare. Det är inget måste att avlägga yrkesprovet för de som deltar i kursen, men för de som gör det är utbildningen gratis. Det går också bra att endast delta under enstaka dagar.

– Man får gärna kontakta mig per e-post ifall man är intresserad av en kurs i höst, säger Anders.

www.axxell.fi/vara-utbildningar

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*