Nauvolaisille kaksosille suunnistus on intohimo “Harjoittelu ja kilpaileminen on hauskaa”

Två killar som hoppar högt upp i luften.
Elton ja Elliot Palmroos tähtäävät huipulle. He tietävät että sen saavuttaminen vaatii paljon työtä.

Elton ja Elliot Palmroos kokeilivat suunnistusta ensimmäistä kertaa koronapandemian aikana. Nyt he harjoittelevat useita kertoja viikossa ja pitävät kilpailemisesta. Mutta mitä urheilulliset pojat toivovat joulupukilta?

Palmroosin perheen kodista Nauvossa on kaunis näköala merelle. Vesiurheilu ei kuitenkaan ole se asia, joka innostaa perheen 13-vuotiaita poikia Elton ja Elliot Palmroosia. He solmivat mieluummin suunnistuskengät jalkaan ja juoksevat metsässä. Niin he tekevät myös tänään kun PK:n toimittaja on vierailulla ja ottaa kuvia lehtijuttua varten. Metsä alkaa aivan talon nurkalta ja veljekset ovat tottuneet juoksemaan lumessa ja liukkailla kivillä. Aiemmin tänään Elliot on ehtinyt jo käydä suunnistusharjoituksissa Paraisilla, kun taas Elton joutui lepäämään. Polvet vaivaavat häntä hiukan juuri nyt, mutta se on ongelma josta hän todennäköisesti pääsee eroon kasvaessaan.

– Tänään suunnistimme tunnin Vepon kallioilla Paraisilla. Käytämme suunnistuskenkiä, joten liukkaat kivet eivät ole ongelma, kertoo Elliot, jonka isä Jim Karlsson toimi kuljettajana tänään.

“Täytyy olla kartalla koko ajan”

Elton ja Elliot ovat harjoitelleet ja kilpailleet suunnistuksessa Pargas IF:n väreissä lähes kolme vuotta. He kertovat kokeilleensa suunnistusta ensimmäistä niin kutsutulla harjoitusradalla ensimmäistä kertaa pandemian aikana. Rajoitusten lieventymisen jälkeen he osallistuivat perehdytyskurssille Paraisilla. Elton ja Elliot kertovat, että Nymalmien perhe kannusti heitä aloittamaan kilpailemisen.

– Sören Nymalm on auttanut meitä suunnistustekniikan kanssa, esimerkiksi kompassin käytössä ja kurssin pitämisessä. Sinun täytyy olla kartalla ja tietää missä olet koko ajan, Elton sanoo.

Två pojkar ute på vintern framför havet.
Elton (vas.) ja Elliot Palmroos toivovat jouluksi vain harjoitteluvaatteita.

Elton ja Elliot osallistuvat kumpikin Pargas IF:n harjoituksiin ja lisäksi he harjoittelevat itse niin paljon kuin pystyvät. Heillä on kotikuntosali, jossa he voivat harjoitella voimaa levytangolla. Lisäksi he kulkevat säännöllisesti mantereelle, jossa he osallistuvat harjoituksiin ja kilpailuihin. Syksyn aikana Elton ja Elliot ovat osallistuneet myös leireille – Syyskuussa he kävivät esimerkiksi Norrvallassa osallistumassa suunnistuksen yläkoululeirille.

– Siellä työskentelimme kolme tuntia koulutehtävien kanssa ja harjoittelimme kolme kertaa päivässä. Kuulumme myös Suomenruotsalaisen Suunnistusliiton nuorisoryhmään. Parasta leireissä on se, että saa harjoitella niin paljon ja tavata muita, Elliot kertoo heille tärkeästä yhteisöstä.

– Leirillä on hauskaa, mutta pitkä matka sinne ei ole niin hauska, Elton sanoo.

Kilpailuhenkeä löytyy

Pojat kertovat olevansa myös erittäin kilpailuhenkisiä.

– Tärkeimmät kilpailut minulle tänä vuonna ovat olleet FSO:n mestaruuskilpailut Raaseporissa ja Valtakunnallinen kompassi – tapahtuma Hyvinkäällä elokuussa. Myös Nuorten Jukola saman viikonlopun aikana oli hauska, sillä silloin kisattiin paljon poluilla, Elliot kertoo.

– Minusta hauskin kilpailu oli kesäkuun Fin5 ja FSO:n mestaruus. FSO-mestaruuskilpailut, koska silloin tapaa kaikki suomenruotsalaiset suunnistusystävät, ja Fin5 oli hauska, koska silloin sai kilpailla monta päivää peräkkäin, Elton sanoo.
Vaikka Elton ja Elliot ovat ulkonäöltään samanlaisilta, he ovat ​​suunnistajana erilaisia.

– Pidän siitä, kun rata on hidastempoisempi ja saa keskittyä enemmän suunnistamiseen. On hauskaa käyttää aivoja hiukan enemmän, Elton sanoo.

– Sprintti on suosikkini, silloin suunnistetaan aina kaupunkimaastossa hieman lyhyemmillä radoilla. Pidän suuremmasta nopeudesta. Harjoittelen ja kilpailen myös yleisurheilussa, sekä juoksussa että aitajuoksussa, kertoo spurttaamisesta pitävä Elliot.

Två pojkar springer på vintern i skogen.
Ulkona joka säässä. Pojat harjoittelevat myös paljon hiihtoa.

Kilpailut eivät aina suju toivotulla tavalla, ja Elton sanoo, että joskus käy niin, että he pummaavat.

– Ennen suutuin, mutta nyt ajattelen positiivisemmin – virheestä voi oppia jotain. Voin vain nauraa, jos pummaan jonkun rastin kunnolla.

Vaikka pojat eivät ole harrastaneet suunnistusta niin kauan, he ottavat lajin vakavissaan, ja tavoite on selvä. He haluavat päästä Suomen huipulle, vaikka tietävät, että sinne pääseminen vaatii paljon.

Myös Eltonin ja Elliotin isä alkoi harjoitella enemmän koronapandemian aikana – Jim Karlsson aloitti ultrajuoksun ja kilpailee nyt todella pitkillä matkoilla. Poikien mukaan he eivät harjoittele hänen kanssaan – hän juoksee niin paljon pidempiä matkoja kuin he. Nyt talvella he hiihtävät paljon, koska se on hauskaa ja tukee suunnistusta hyvin. Keskiviikkona he ovat lähdössä hiihtoleirille Vuokatin runsasmäkisille laduille, ja siellä he viipyvät toiseen adventtiin asti.

Unta ja monipuolista ruokaa

Miten poikien äiti suhtautuu poikien harjoitteluun?

– Yritän pitää kiinni hyvistä rutiineista nukkumisen ja ruoan suhteen. He harjoittelevat itsenäisesti, mutta minä kannan ruokakassit kotiin, Petra Palmroos nauraa.

– Tärkeintä on, että urheilu on hauskaa. He päättävät itse, mitä haluavat tehdä, ja me vanhemmat huolehdimme logistiikasta. He ovat luultavasti perineet kilpailuviettinsä molemmilta vanhemmiltaan!

Palmroosien perhe viettää joulua kotona Nauvossa. Eltonilla ja Elliotilla ei ole suuria vaatimuksia joulupukille, kysyessä heillä on vaikeuksia keksivät joululahjatoiveita.

– Pääasiassa toivon urheiluvaatteita ja -kenkiä, Elton sanoo, ja Elliot lisää hetken pohdittuaan, että hän toivoo hiihtokäsineitä.

Elton ja Elliot Palmroos, 13 vuotta

  • Asuu: Ernholmissa Nauvossa, käy Kyrkbackenin koulun 7. luokalla.
  • Perhe: Isä Jim Karlsson, äiti Petra Palmroos, vanhempi veli Artimus ja kaksi kissaa.
  • Lajit: suunnistus, mutta molemmat harrastavat lisäksi hiihtoa. Elliot on myös harrastanut yleisurheilua 7-vuotiaasta lähtien.
  • Yhdistys: Pargas IF
  • Paras henkilökohtainen suoritus tähän mennessä: Elliotin vuoden 2023 FSOM pitkän matkan kulta ja Eltonin 2023 Fin5 keskimatkan pronssi.
  • Vapaa-aika: harjoittelu, hengailu ystävien kanssa Nauvon Lyanissa.

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*