Oma takapiha kuntoon

Minun nuoruudessani jätteitä ei juurikaan lajiteltu. Tai no, ehkä lehdet sentään vietiin paperinkeräyksen vihreään laatikkoon jossa oli Pargas IF:n tarra päällä, jossa seura kiitti tuesta. Seura taisi hoitaa paperitavaran kierrätykseen ja sai siitä vielä jonkinlaisen pienen korvauksenkin.
Muut jätteet sitten laitettiinkin lähikaupan muovikassiin ja siihen harmaaseen jäteastiaan.

Tänä päivänä erilaisia keräysastioita on lähes pilvin pimein, ellei omassa pihassa niin ainakin ekopisteissä, jotka yleensä sijaitsevat päivittäistavarakauppojen yhteydessä.
Lapsille jätteiden lajittelu on jo täysin luonnollista, joten kai tässä on myös kyse eräänlaisesta sukupolvien välisestä erosta.

Kun muovipakkausten keräys alkoi toden teolla myös Paraisilla muutama vuosi sitten, peräänkuulutettiin heti myös keräysastioita saaristoon. Ne ovat toistaiseksi loistaneet poissaolollaan, vaikka muovipakkausjätettä onkin voinut viedä maksutta myös Lounais-Suomen Jätehuollon lajitteluasemille.

Alkukesästä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy otti kuitenkin lusikan kauniiseen käteen ja toimitti muovipakkausten keräysprässin Nauvon kirkonkylän eteläsatamaan – eikä todennäköisesti päivääkään liian aikaisin.
Toki tämä keräys on ainakin toistaiseksi vain väliaikainen ja pääasiassa kesävieraille suunnattu, mutta hyvä näinkin. Tosiasia kuitenkin on, että saariston asukasluku moninkertaistuu kesäaikaan ja siinä kohtaa jokainen vastaavanlainen aloite on enemmän kuin tervetullut asia.
Täyttäkää Nauvon astiaa ahkerasti, niin saattaa olla että se jää jossain vaiheessa ihan pysyväksi osaksi ekopistettä. Toisaalta voihan omaakin muovin käyttöään tarkastaa ja vähentää mahdollisuuksien mukaan.

Kaikki kunnia nauvolaisen Pasi Paanasen kaltaisille vapaaehtoisille, jotka ovat omalla ajallaan keränneet muovi- ja muuta jätettä tienvarsilta ja rannoilta. Kuin myös Folke Östermanille, joka on kerännyt muovijätettä saarilta Korppoon saaristossa.
Kantamalla oman kortensa kekoon, voidaan toivottavasti ennaltaehkäistä vastaavanlaisten vapaaehtoiskampanjoiden tarvetta tulevaisuudessa. Eihän se kuitenkaan loppupeleissä ole toisten tehtävä siivota muiden jälkiä.

Seuraavaksi tietenkin sanot, ettei meidän Suomessa aikaansaama muovijäte ole isossa kuvassa mikään ongelma. Eivät muutkaan kierrätä ja hekin dumppaavat omat roskansa ties minne.
Toki siinäkin voi piillä totuuden siemen. Mutta onko siitä oikeasti jotain haittaa, jos päättää kuitenkin hoitaa omat asiansa kunnolla?

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*