Omenatuotteet Paraisilta voittivat kultaa artesaaniruoan SM-kisoissa

Titta Edfelt pitää uusien tuotteiden kehittämisestä.

Suomen ja koko Pohjoiskalotin artesaaniruoan valnmistajat kilpailivat 18.–19. lokakuuta artesaaniruoan SM-kisoissa Rovaniemellä. Kilpailuun voi osallistua tuotteilla, joilla on perinteitä ja joita kehitetään edelleen innovatiivisella tavalla.
Tuotteet eivät saa sisältää säilöntä- tai lisäaineita, raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mieluiten paikallisia ja alkuperältään tunnettuja ja tuotanto käsityömäistä.

Turunmaa menestyi hyvin kilpailussa, sillä sekä Titti Edfelt Vikbo torpista että Carola Adolfsson-Sipilä CarGott kb:sta Nauvosta voittivat luokassaan kultaa kilpailussa, johon osallistui 45 yritystä yhteensä yli 100 tuotteella. Edfelt on jo lähes veteraani kun kyse on artesaaniruoasta ja tämä on hänen seitsemäs kultansa.

– Olen silti hieman yllättynyt joka kerta, kun näin käy, sanoo iloinen Edfelt, joka osallistui hillosarjaan, jossa hänen Sariola-omenasoseensa voitti kultaa monien kovien kilpailijoiden joukossa.

Kauniin vaaleanpunainen sose

Hän on tehnyt Sariola-sosetta omaan käyttöönsä jo vuosia ja se sisältää vain vanhaa hyvää Sariola-omenalajiketta ja vähän sokeria. Edfeltin mukaan sose on erittäin kauniin vaaleanpunaista.

– Hauskinta artesaaniruoassa on uusien reseptien keksiminen ja kehittäminen, enkä luovuta ennen kuin päädyn siihen mitä haluan. Tuotteistani olen kaikkien ylpein omena-, porkkana- ja punajuuriremmeistäni. Ne ovat terveellisiä välipaloja ilman lisättyä sokeria, Edfelt sanoo.

Voittajaomenasosetta ja muita tuotteita voi ostaa esimerkiksi Vikbo Torpista 3. joulukuuta, jolloin Edfelt järjestää adventtimarkkinat yhdessä muiden käsityöläisten kanssa. Edfelt osallistuu myös Paraisten Rekon tapahtumiin kahdesti kuukaudessa, Vanhan Malmin joulumarkkinoihin 9. joulukuuta, Nauvon Jouluspektaakkelissa 16. joulukuuta, Joulurekoon 20. joulukuuta ja satunnaisesti hänet löytää myös Paraisten torilta.

Omenapiirakka otti voiton

Carola Adolfsson-Sipilä pitää kahvilaa Nauvon Kajutanissa joka on auki myös Nauvon Jouluspektaakkelin aikana.

Toinen kultamitalisti tulee Nauvosta. Carola Adolfsson-Sipilä ja hänen kilpailutyönsä kauniilla nimellä Höstros-äppelpaj (Syysruusu-omenapiirakka) voitti makeiden piirakoiden ja makeiden leivonnaisten luokassa.

– Teen yhteistyötä Lillvikin tilan kanssa Nauvossa, jossa heillä on Eva-Lotta-niminen omenalajike. Se on mehukas ja kaunis raidallinen syysomena, josta voi valmistaa ”raidallisia” piirakoita. Pohja on murotaikinaa, piirakan omenat on karamellisoitu ja päällä minulla on murupeite ja glaseerattu omenaruusu. Raakasoseutettu vaniljakastike ja esimerkiksi itse tehty vaniljajäätelö sopivat hyvin piirakan kanssa, Adolfsson-Sipilä sanoo.

Adolfsson-Sipilä ei osannut odottaa menestystä kisassa. Siksi hän ei ole ostanut Eva-Lotta-omenoita varastoon, ja nyt ne ovat loppu. Siksi hän todennäköisesti voi myydä kyseistä piirakkaa Nauvon Kajutanin kahvilassa vasta ensi syksynä.
Nauvon Jouluspektaakkelin aikana kahvila on kuitenkin auki ja tarjolla on kaikenlaisia ​​joulumakuja, niin makeita kuin suolaisia.

Voittaja myös Kaarinassa

Kaarinalainen yritys Lapin Maria voitti palkintoja kahdessa sarjassa. Yrityksen ketsuppi Kelpo ketsuppi sijoittui vihannes- ja sienituotteiden joukossa toiselle sijalle, kun taas alkoholiton Yötön horsmankukka-mahlakuohu sai ensimmäisen palkinnon alkoholittomien juomien kategoriassa.

Kaikki voittajat ja kuvat kilpailusta löytyvät esimerkiksi Lapin AMK:n verkkosivuilta kohdasta ajankohtaista.

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*