Opi tulkitsemaan pihasi puita

Metsäekspertti. Anders Öhman on työskennellyt metsäalalla koko uransa.
Anders Öhman on työskennellyt puiden parissa 18-vuotiaasta saakka. Yrittäjänä hän on toiminut yhtä pitkään. AO-forestservice perustettiin vuonna 2001. Nyt hän haluaa kertoa muutamia vinkkejä PK:n lukijoille.
Tyypillisimmät toimeksiannot Öhmanilla ovat kesämökkitontit, jotka ovat vuosikymmenten saatossa menettäneet merinäköalansa. Öhman tarjoaa palvelua, jota hän itse kutsuu avaimet käteen -paketiksi. Hän hoitaa silloin kaiken suunnittelusta, puiden kaatoon ja tontin siivoamiseen urakan jälkeen. Kevät on yleensä Öhmanille kiireisintä aikaa.
Öhman haluaa kertoa miten itse voi tunnistaa huonovointisen puun.
– Kuolevan koivun tunnistaa useasta eri yksityiskohdasta. Puun latva on harva ja lehdet kellastuvat aikaisin. Rungossa on lyhyitä oksan pätkiä. Koivu ei yleensä kaadu kokonaisena, vaan siitä tippuu lyhyempiä pätkiä, Öhman selittää.
Öhmanin suositus on, että puiden pitäisi aina olla vähintään 5 metrin päässä talosta. Puu voi pahimmassa tapauksessa kaatua talon päälle, mutta se ei ole ainoa syy suositukseen. Rännit täyttyvät myös nopeasti ja katolla saattaa alkaa kasvaa sammalta. Männyt ovat usein hyväkuntoisia ja terveitä, joten ne ovat Öhmanin mukaan parhaita ja pitkäikäisiä pihapuita. Kuuset ovat usein lahoja. Kyseessä on eräänlainen sienisairaus, joka tarttuu helposti lähellä oleviin kuusiin.
– Kuusilaho tarttuu juurien kautta. Jos pihalla on yksi sairas kuusi on todennäköisyys erittäin suuri, että muutkin kuuset sen lähellä ovat saaneet tartunnan, Öhman jatkaa.
Lahon kuusen tunnistaa helposti katsomalla rungon alaosaa. Turvonnut juuripaakko on vahva viite siitä, että kuusi on laho. Jos rungossa vielä näkyy tummia ”rupia” on se toinen merkkii kuolevasta kuusesta.
– Kun kuusi kaatuu, katkeaa se usein läheltä maata tai kaatuu juurineen kaikkineen, Öhman kertoo. Terve kuusi näyttää vehreältä ja vahvalta. Kun latva on pyöristynyt, ei kuusi enää kasva korkeutta.
Anders Öhman kertoo vinkin, miten voi selvittää puun korkeuden. Ota käteesi suora keppi ja ojenna kätesi niin, että keppi on pystysuorassa edessäsi silmiesi korkeudella. Peruuta niin pitkään, että näet kepin yläosan puun latvan korkeudella ja kepin alaosan puun alimmalla kohdalla. Sen jälkeen kävelet noin metrin pituisin askelin puun luokse laskien askeleet. Askeleiden määrä kertoo montako metriä korkea puu on.
– Tämä ei tietenkään ole millilleen tarkka laskutapa, mutta toimii yllättävän hyvin puiden pituuden mittaamisessa, Öhman jatkaa.
Laura Johansson