Parainen ottaa vastaan lisää pakolaisia

valtuusto
Valtuusto oli muodollisesti yksimielinen vastaehdotuksen hävitessä äänestyksessä. Loppusyksyllä Paraisille tulee 1–2 perhettä.
Parainen ottaa vastaa lisää pakolaisia. Tiistaina kokoontunut kaupunginvaltuusto päätti noin kymmenen kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta loppuvuodesta. Sosialidemokraattien Carita Henriksson peräänkuulutti tarkempia numerotietoja pakolaisten vastaanottamisen kustannuksista kaupungille ja ehdotti asian palauttamista.
– Minulla ei ole mitään pakolaisten vastaanottamista vastaan, mutta kaipaan täsmällisiä tietoja kustannuksista.
Hänen palautusehdotustaan kannattivat puoluetoveri Maria Lindell-Luukkonen ja perussuomalaisten Staffan Lindeman.
SDP:n valtuustoryhmässä ei oltu yksimielisiä ja muun muassa Kyösti Kurvinen kannatti asian jatkokäsittelyä ja oli sitä mieltä että kaupungin tulee auttaa pakolaisia.
Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén kertoi valtuustolle saatavilla olevista numerotiedoista, Valtio korvaa mm. kaikki tulkkauspalvelut ja alle seitsemänvuotiaat lapset saavat neljän vuoden ajan 6 845 euroa vuodessa ja vanhemmat lapset ja aikuiset saavat 2 300 euroa.
– Ensimmäisten neljän vuoden aikana emme ainakaan mene miinuksen puolelle.
Edellinen pakolaisryhmä, noin 20 henkeä, saapui joulukuussa. Heidän sopeutumisensa on tiettävästi sujunut hyvin ja kokoomuksen Ted Bergmanin mukaan on viisasta ottaa vastaan jonkin verran pakolaisia lisää ja siten voida käyttää täysin pakolaisten vastaanottamiseen varatut resurssit. Vuodesta 2016 alkaen pakolaisasioiden parissa työskentelee osa-aikainen sosiaalityöntekijä. Heti kun pakolaiset ovat saapuneet tarvitaan osa-aikainen terveydenhoitaja ja myöhemmin riittää 20 prosentin työpanos, arvioi sosiaali- ja terveysjohtaja Paula Sundqvist.
Äänestettäessä asian palauttamisesta tai jatkokäsittelystä äänet jakautuivat viimeksi mainitun hyväksi 38–5. Jatkokeskustelussa Henriksson esitti että Parainen ei ota vastaan uusia pakolaisia kaupungin taloustilanteen vuoksi ja koska hän epäilee että valtion korvaukset eivät riitä.  Hän ei kuitenkaan saanut kannatusta eikä valtuusto äänestänyt pakolaisten vastaanottamisesta.
Kim Lund/Leena Lehtonen