Paraislaiset tanssijat tähtäävät korkealle

Opettajat ja oppilas. Tanssiopettajat Nadja Ekholm (vas.) ja Solveig Ekholm (oik.) ovat ylpeitä oppilaastaan Wilma Kurvisesta joka pääsi Kansallisoopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutukseen. Kuva: Mikael Heinrichs.
Opettajat ja oppilas. Tanssiopettajat Nadja Ekholm (vas.) ja Solveig Ekholm (oik.) ovat ylpeitä oppilaastaan Wilma Kurvisesta joka pääsi Kansallisoopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutukseen. Kuva: Mikael Heinrichs.
Peräti neljä nuorta tyttöä Paraisilta ovat tulevana lukuvuotena mukana Kansallisoopperan balettioppilaitoksen erikoiskoulutuksessa lupaaville balettitanssijoille. Koulutus järjestetään kurssimuotoisena 12–15 -vuotiaille, jotka asuvat pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Syksyllä seiskaluokkalainen Wilma Kurvinen Paraistenseudun koulusta aloittaa opinnot balettioppilaitoksen erikoiskoulutuksessa. Arkipelagissa niin ikään tanssivat Wilma Sundqvist ja Isabelle Vikman ovat aloittamassa kolmannen vuoden koulutuksessa, Saara Savolainen puolestaan toisen.
– Neljä tanssijaa tässä koulutuksessa on ennätys Arkipelagin historiassa, toteaa tanssiopettaja Solveig Ekholm.
Erikoiskoulutus järjestetään lähiopetuksena joka täydentää omalla kotipaikkakunnalla annettavaa balettikoulutusta. Ajankohdat osuvat yhteen koulujen lomien kanssa. Ensimmäinen tilaisuus on edessä syyslomien aikana lokakuussa, seuraava joulun aikoihin ja sen jälkeen hiihtolomalla.
Pääsykokeet tämän vuoden koulutukseen järjestettiin kesäkuun alussa Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman yhteydessä. Kilpailu on kivenkovaa, tänä vuonna pääsykokeisiin osallistui noin 60 nuorta. Myös jo koulutukseen hyväksytyt joutuvat joka vuosi karsimaan jatkopaikan saavuttaakseen.
13-vuotias Wilma Kurvinen on tanssinut kahdeksan vuoden ajan Arkipelagissa. Hän unelmoi tulevaisuudesta ammattitanssijana ja harjoittelee sen mukaisesti: balettia kolmesti viikossa ja kahdesti viikossa nykytanssia.
– Soitan myös viulua ja olen mukana Arkipelagin orkesterissa, joten musiikkia ja tanssia riittää. Ne kuitenkin tukevat toinen toisiaan, hän sanoo.
Unelmissa siintää mahdollisuus yhdistää nämä kaksi asiaa jollain tavalla tulevaisuudessa. Miten tämä käytännössä toimisi ei ole hänelle vielä selvää.
Kuopion pääsykokeissa tanssijat esittivät baletin perussarjoja kolmihenkisen raadin edessä, joka sitten valitsi jatkoon pääsijät audition-tyylisesti kokonaisvaikutelman perusteella.
Mikä sitten tanssissa ja ennen kaikkea baletissa viehättää?
– Ensinnäkin se on kaunista katseltavaa ja se kehittää kehonhallintaa. Odotan todella innolla kurssien alkamista. Meillä on todella mukava opettaja nimeltä Heli Kuula, Kurvinen kertoo.
Hän oli ensimmäistä kertaa hakenut paikkaa jo pari vuotta sitten, mutta sai tietää olevansa silloin vielä liian nuori.
Useat Musiikkiopisto Arkipelagin syksyn tanssiryhmistä ovat jo täynnä, mutta 6–7 -vuotiaiden balettiryhmässä on edelleen tilaa kuten nuorimpien rytmisen voimistelun ryhmissä, joita vetää Nadja Ekholm.
– Tänä päivänä tanssi vaatii monipuolisuutta, tanssissa on useita elementtejä akrobatiasta ja se on todellista show’ta. Voimistelu tukee tanssia monella eri tavalla, Nadja Ekholm sanoo.
Ja kyllä, opistossa on myös poikien tanssiryhmiä. Tällä lukukaudella poikien ryhmiä on kaksi, jonka lisäksi muutamat pojat ovat mukana yhteisryhmissä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi