Paraisten kotiseutumuseolla on nähtävillä kolme yksityiskokoelmaa tänä kesänä

Paraisten kotiseutumuseo. Lena Långbacka vasemmalla ja Anne Bergström oikealla. Kuva: Malin Johansson

Kesän aikana tapahtuu paljon mielenkiintoista Turunmaan museoissa. Muun muassa Paraisten kotiseutumuseolla tulee olemaan kolme yksityiskokoelmaa nähtävänä ja Nauvon Merenkulkutalolla saa tutustua elämään merellä.

Jos on kiinnostunut historiasta, Turunmaa on oikea museoiden kultakaivo – ja kaikilla museoilla on omat erikoisuutensa. Paraisten keskustasta löytyy Paraisten kotiseutumuseo, jolla on kaunis puutarha ja paljon piharakennuksia. Museoamanuenssi Anne Bergström kertoo, että tänä kesänä tulee olemaan nähtävillä kolme yksityiskokoelmaa, ensimmäisenä Kamratförbundet i Skären jota johtaa tulisielu Janne Lindgård.

– Siitä tulee kesäkuussa näyttely, joka kertoo analogisesta filmitekniikasta, sanoo Bergström.

Janne Lindgård innostui heti näyttelystä kotiseutumuseossa ja on iloinen siitä, että Kamratförbundet sai tämän hienon mahdollisuuden.

– Olemme keränneet vanhoja analogisia laitteita ja jonkin verran oheislaitteita. Miten tämä toimii teknisesti jää nähtäväksi.

Janne Lindgård ja vanhaa filmitekniikkaa. Kuva: Malin Johansson

Näyttely on auki koko kesän ja keskiviikkona 14.6. se on auki pidempään, kello 11–20, niin että siihen ehtii tutustumaan työn jälkeenkin. Tuolloin on myös mahdollista, että joku projektoreista laitetaan päälle, koska paikalla on Fredrik Sandström, jolla on monta vuotta kokemusta analogisista laitteista. Julkisia näyttelyitä on tulossa myös myöhemmin syksyllä, kun on selvitetty enemmän muun muassa oikeuksia.

– Siitä tulee isompi projekti, mutta nyt haluamme näyttää 35 mm projektoreita, joita Bio Pargasso ja Bio Sydväst ovat käyttäneet 80- ja 90-luvuilla ja jotka Kamratförbundet i Skärin nyt ottavat uuteen käyttöön. Samalla näytetään esimerkkejä 16 mm ja 8 mm:in filmitekniikasta, ”pienemmistä sisaruksista” jotka ovat myös kiinnostavia, kertoo Lindgård.

Ordenshemmet-talossa on myös TV, jolla näytetään digitaalisia, paikallisesti tuotettuja filmejä. Paraislainen paikallishistorijoitsian Egil Essénsin filmi Sarlinin koulun rakentamisesta ”Rakensimme meidän koulumme” on myös nähtävänä. Lindgård kertoo, että filmeillä tulee näkymään pari tunnettuakin henkilöä, mutta ei paljasta enempää.

Toinen yksityinen, heinäkuussa oleva näyttely, on nimeltään ”Magganin kokoelmat” ja ”Maritas nallebjörnar”. Kolmas näyttely on Brita Rönnholmin Kestävä säilytys”. Yksityisten näyttelyiden lisäksi jokaisena keskiviikkona on erikoisohjelmaa, esimerkiksi konsertti ja kahvittelu 21.6., Lasten museopäivä 28.6. ja ikkunoiden remontti 19.7. Paraisten kotiseutumuseon nettisivuilta löytyy tarkempaa tietoa keskiviikko-ohjelmista ja tarkemmat päivämäärät ja kellonajat kesän näyttelyille.

Merenkulkua ja nostalgiaa

Merenkulkutalolla Nauvossa voi kesän aikana nähdä näyttelyn ”Elämä merellä”. Näytelyssä yhdeksän merenkulkijaa, jotka kertovat omin sanoin ammatistaan. Heidän kertomuksensa on julkaistu banderolleilla kuvien kera.

– Omasta mielestäni kertomukset antavat monipuolisen kuvan merenkulkijoista tänä päivänä ja näyttävät, miten Nauvon merenkulkuperinteet menevät eteenpäin, kertoo Bergström.

Näyttely Merenkulkutalolla aukeaa kesäkuun puolivälissä ja on auki elokuun loppuun asti. Merenkulkutalon löytää Nauvon kirkonkylästä, vierasvenesataman vierestä.

Nostalgimuseet. Kuva: yksityinen.

Vanhalla Kunnallistuvalla Vanhalla Malmilla Paraisilla on Nostalgimuseet joka tarjoaa kivoja nostalgiamatkoja eri vuosikymmenille. Museossa on noin 2000 uniikkia esinettä: kaikkea peleistä, leluihin, työkaluhin ja pienempiin käyttöesineisiin. Museon pitäjä Daniel Strömborg kertoo, että kesää varten näyttelyä on täydennetty museota joillakin esineillä, ja jotkut esineet on vaihdettu toisiin.

– Konsepti on sama kuin aikaisempina vuosina vaikka jotkut esineet on vaihdettu, sanoo Strömborg.

Nostalgimuseet aukeaa 3.7. ja on auki kaikkina arkipäivinä kello 12–17 heinäkuun viimeiseen päivään saakka. Strömborg kertoo, että museossa on mahdollista käydä muina aikoina sopimuksen mukaan. Pieni hinnankorotus on tapahtunut viime vuodesta – käytännön syistä pääsylipun hinta on nyt viisi euroa.

– Olemme korottaneet hintaa eurolla viime vuodesta, niin että vaihtorahojen kanssa olisi sujuvampaa, sanoo Strömborg, ja lisää että sisäänpääsy on ilmainen alle 12-vuotiaille lapsille aikuisten seurassa.

Malin Johansson
Käännös: Linn Turkki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*