Paraisten lukio ja Axxell saman katon alle

Paraisten lukio muuttaa itäsiipeen, opetusravintola Kök & Salin yläpuolelle. Kuva: Mikael Heinrichs

Paraisten lukiota kiusanneet sisäilmaongelmat ovat saaneet ratkaisunsa – ainakin reilut kaksi vuotta eteenpäin. Hiihtoloman jälkeen suurin osa lukion opetuksesta tapahtuu Axxellin tiloissa Vapparintiellä. Paraisten kaupunki vuokraa Axxellin itäisen siiven lukion tarpeisiin kahdeksi vuodeksi.

Opetuspäällikkö Katriina Sulonen ja lukion rehtori Ari Rintanen ilmoittivat asiasta henkilökunnalle tiistaina aamulla.

Aikataulu on tiukka: 22. helmikuuta koulu alkaa korvaavissa tiloissa.

– Tutustumme kohta opettajien kanssa tuleviin luokkiimme. Kyseessä on toisen kerroksen tilat opetuskeittiön yläpuolella ja kyseessä on siis tilapäinen ratkaisu kevääseen 2021, sanoo Rintanen.

Muutosta PSG:n tiloihin keskusteltiin myös

Vielä reilu viikko sitten lukion tarkoitus oli muuttaa Pargas svenska gymnasiumiin hiihtoloman jälkeen, mikä olisi ollut mahdollista, koska molemmilla lukioilla on vähemmän oppilaita sen jälkeen, kun abiturienttien lukuloma alkaa. Axxellin ratkaisu antaa lukiolle kuitenkin paremman työrauhan kaksivuotisella vuokrasopimuksellaan.

Myös vuokranantaja on tyytyväinen:

– Aloite tuli kaupungilta ja me tartuimme siihen, sanoo Axxellin vuokraisäntä Joakim von Bergmann kiinteistöyhtiö Fastighets Ab Kustregionens utbildningsfastigheterista.

Käyttöaste nousee

von Bergmanin mukaan kyseessä on hyvä kokonaisratkaisu molemmille osapuolille ja koulu tulee parempaan käyttöön.

– Talo on mitoitettu huomattavasti isommalle opiskelijamäärälle, mitä Axxellilla on tänään. Meidän näkökulmastamme on erittäin hyvä, että talon käyttö lisääntyy, kun vuokraamme kaupungille 500 neliötä käytössä olevasta 7 000:sta.

– Henkilökohtaisesti paraislaisena olen myös sitä mieltä, että on hienoa, että löydämme ratkaisun yli kielirajojen kahden oppilaitoksen löytäessä yhteisen sävelen.

Ruokasalia, auditoriota ja muutamaa muuta tilaa voidaan käyttää yhdessä. Siipeen on oma sisäänkäyntinsä ja se on myös tarvittaessa rajattavissa erikseen. Paljon on vielä avoinna ja molemmat osapuolet korostavat joustavuutta.

Nopealla aikataululla

Axxellin henkilökunta on ottanut tiedon uudesta kumppanista positiivisesti vastaan, sanoo yksikönpäällikkö Susanne Karlsson.

– Vauhti on ollut kovaa. Ei ole montaakaan päivää, kun henkilökuntamme kuuli tästä mahdollisuudesta ensimmäistä kertaa. Viikolla 7 pitäisi luokkahuoneiden olla meidän osaltamme tyhjiä.

– Näemme positiivisena, että talossa tulee olemaan lisää väkeä ja ruokasalillamme on kapasiteettia ottaa vastaan lisää opiskelijoita, sanoo Karlsson.

Hän kertoo, että Axxellilla on tällä hetkellä kirjoilla noin 190 oppilasta, nuoria ja aikuisia, mutta harvoin kaikki ovat paikalla oppisopimusten, harjoittelujaksojen ja muualla opiskelun vuoksi. Henkilökuntaa on noin 20.

Lukuloma vähentää opiskelijamäärää

Lukion rehtori Ari Rintasen mukaan lukion henkilökunta otti uudet käänteet vastaan erittäin positiivisesti, ja erityisen hyvältä tuntuu se, että tällä tavalla selvitään vain yhdellä muutolla.

– Kun jätetään abuturientit pois laskuista, on meillä noin 50 opiskelijaa ensimmäisellä ja toisella vuosikurssilla, huomauttaa Rintanen.

Paraisten lukio muuttaa yhteen Axxellin kanssa viikolla 9. Kuva: Mikael Heinrichs

– Tietysti meillä on joukko opettajia, jotka opettavat sekä lukiossa että yläasteella ja heidän kohdallaan tulee hieman logistisia haasteita. Musiikinopetus tapahtuu edelleen yläasteella ja miten liikunta toteutetaan, ei ole vielä meille selvää, sanoo Rintanen.

– Penkkarien yhteydessä jätetään hyvästit myös koulurakennukselle, joten siinä on varmasti tunteet entistä enemmän pinnassa, Rintanen toteaa.

Yhteistyö PSG:n kanssa jatkuu

Ainoa asia mikä Rintasta harmittaa, on ruotsinkielisen lukion kanssa alkanut yhteistyö, joka ei nyt saa yhtä luonnollista jatkumoa, mutta sitä täytyy pohtia lähemmin ennen syksyn lukukautta.

– Ajatus ja toive on, että opetus kärsii mahdollisimman vähän muuton myötä. Kevään ylioppilaskirjoitukset toteutetaan aikaisemman suunnitelman mukaan Sarlinin koulun liikuntasalissa, sanoo Rintanen.

Kaupunki tekee selvityksen opetustiloista

Suomenkielisen opetuksen päällikkö Katriina Sulonen toteaa, että kaupungin tuleva selvitys opetustiloista tulee antamaan vastauksen, missä suomalainen lukio jatkaa syksyllä 2021.

– Meille on luvattu, että Axxellin puolella voi olla joustavuutta tilojen suhteen myös siinä tapauksessa, että osa suomenkielisen yläasteen opetuksesta joudutaan ulkoistamaan. Nykytilanteessa ei mikään näytä siltä, että se olisi ajankohtaista, mutta meillä on joka tapauksessa olemassa suunnitelma b, jos se tulee ajankohtaiseksi, sanoo Sulonen.

Mikael Heinrichs & Anja Kuusisto
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää