Paraisten piilotettu helmi palvelee nyt paremmin

Nyt Norrbyholmenissa on kuivakäymälä, grillipaikka ja pieni laituri, joka soveltuu
päiväretkiä varten. Lisäksi saaressa on raivattu sekä metsässä että rantaniityillä.

Norrbyholmen, joka aikoinaan oli hyvinkin suosittu ulkoilualue Paraisilla, on vain kivenheiton päässä kaupungin keskustasta Kirjalan ja Kyrksundetin välissä. Nyt valmistuneen Luonto kutsuu -projektin ansiosta luonnonkauniilla saarella on paremmat puitteet vastata ulkoilijoiden tarpeisiin.
– Hanke on rahoitettu puoliksi kaupungin rahoilla ja loput rahoituksesta tulee valtiolta, Paraisten entinen ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman kertoo.
Eteläpuolen rannassa on nyt pieni laituri, joka helpottaa maihinnousua, ja metsän reunassa mahtavien mäntyjen alla on nyt kompostikäymälä. Luontopolku, joka merkittiin viime kesänä keltaisilla vinoneliöillä, nousee metsään käymälän läheisyydessä, ja johtaa saaren poikki länsirannalle, jossa kallion päälle on hiljattain rakennettu grillipaikka. Näköala kalliolta on kaunis.
– Parannamme vielä opasteita ja rakennamme ehkä myös suojan polttopuille, sanoo ympäristönsuojelupäällikön sijainen Petri Huovila Paraisten kaupungista.
Paraisten kaupungin omistamalla saarella Paraisten helmet -projektiin palkatut projektityöntekijät ovat raivanneet paljon pieniä kuusia pitääkseen maiseman avoimempana, ja rantaniityillä on raivattu korkeaa ruohoa. Koko Norrbyholmen on maakunnallisesti luokiteltu arvokkaaksi perinnebiotoopiksi, ja Stentorpin lampaat ovat laiduntaneet täällä jo monta vuotta.
– Aiomme polttaa kuuset ja heinän heti kun maastossa on hieman kosteampaa, sanoo Roger Grunér, joka on työskennellyt projektityöntekijänä kolme vuotta.
Hän kerää nyt Henry Österlundin kanssa kasaan kaikki pienet kuuset, jotka he ovat raivanneet metsästä.
– Yksi Paraisten helmet -hankkeen tavoitteista on palauttaa ja hoitaa Norrbyholmenin arvokkaita biotooppeja ja metsäympäristöä, ja samaa työtä tehdään myös Långholmenilla, Österman kertoo kävellessämme kauniin vanhan metsän halki, jossa on jättimäisiä kuusia ja mäntyjä.
Österman lupaa että puut saavat kasvaa rauhassa myös jatkossa.
– Harvoin näkee niin suuria kuusia kuin täällä, toteaa Edel Engman ja mittaa kuusen ympärysmitaksi kaksi metriä.
Engman on työskennellyt Parfixissa palkkatuella ja rakentanut grillipaikan ja sitä ympäröivän aidan sekä pystyttänyt kuivakäymälän. Nyt hän yhdessä Parfixin työohjaajan Henrik Holmströmin kanssa huolehtii vielä siitä, että uudet opasteet nousevat saaren eteläpuolelle, laiturin lähelle, jotta opasteet näkee heti kun astuu rantaan.
Österman kertoo, että Helena Särkijärven johtamaa Paraisten helmet -projektia on jatkettu elo/syyskuuhun 2023. Hankkeen puitteissa Grunér ja Österlund raivaavat edelleen arvokkaita biotooppeja Hessundissa ja Kirjalassa sekä Finbydalissa, ja siellä he raivaavat ja luovat biotooppeja, joissa harvinaisen Apollo-perhosen toukat voivat viihtyä.
Vielä ei ole selvää, kuka hoitaa Norrbyholmenin kuivakäymälää ja grillipaikkaa projektin päätyttyä.
– Paraisten kaupungin on huolehdittava siitä, että paikasta pidetään huolta. Ehkä Parfixilla voi olla tässä rooli, Österman pohtii.

Tuuli Meriläinen
050 366 1143
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*