Pehmoeläinvaaleissa kaikki saavat äänestää – vaaleissa viisi ehdokasta

Mjukisdjur
Ehdokkaat. Rocky Kilpikonna, Pekka Orava, Sahara Dromedaari, Paloma Pingviini ja Koko Nallekarhu. Kuvassa myös Miia-Liisa Wikström. Kuva: Malin Johansson.

Ensi viikolla Paraisten kaupunginkirjastoissa järjestetään pehmoeläinten presidentinvaalit. Viisi ehdokasta, joilla on omat persoonallisuutensa, kiinnostuksen kohteet ja mielipiteet.

– Pehmoeläinvaalien tarkoituksena on opettaa vaalirutiineja lapsille helposti ja ymmärrettävästi.

Näin sanoo erikoiskirjastovirkailija Mikaela Johansson Korppoon kirjastosta. Juuri hän sai idean pehmoeläinvaaleista nähtyään sosiaalisessa mediassa, että Maarianhaminan kaupunginkirjastossa oli pehmoeläinvaalit samalla kun Ahvenanmaalla järjestettiin viime syksynä maakuntavaalit.

– Minusta se oli huippuidea, joten nyt hyödynnämme tilaisuutta myös täällä Paraisten kaupunginkirjastossa ja järjestämme omat pehmoeläinvaalit, hän kertoo.

Pehmoeläinvalikoimaan kuuluu viisi ehdokasta

Pehmoeläinten presidentinvaalit järjestetään 22.–26.1., ja ajatuksena on, että samalla kun lapset tutustuvat ehdokkaisiin, aikuiset saavat myös muistutuksen vaalimenettelyistä ja meneillään olevista tasavallan presidentinvaaleista. Johansson korostaa, että tärkeä osa kirjastojen työtä on aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden edistäminen, ja kertoo, että pehmoeläinten presidentinvaalit ovat tästä hyvä esimerkki.

“Täällä lapset oppivat äänestämään vaaleissa”

Pehmoeläinvalikoimaan kuuluu viisi ehdokasta, ja jokaisella on oma persoonallisuutensa, kiinnostuksen kohteensa ja mielipiteensä – kilpikonna, nalle, pingviini, orava ja dromedaari. Pehmoeläimet ovat fyysisesti esillä Paraisten kirjastossa ja voit äänestää ehdokastasi kun kirjastoissa on henkilökuntaa paikalla. Äänestyspaikkoja ovat Paraisten kirjasto, Nauvon kirjasto, Korppoon kirjasto ja Houtskarin kirjasto. Voit myös tutustua ehdokkaisiin etukäteen blanka.fi:ssä tai kirjastojen some-kanavissa. Pehmoeläinvaalien kautta lapset oppivat tärkeitä kansalaistaitoja ja demokraattisia taitoja.

– Kaikilla on äänioikeus ja saavat osallistua ja äänestää. Meillä on äänestyslippuja, äänestyskoppi, leimoja ja uurna. Täällä lapset oppivat äänestämään vaaleissa.

Voittaja lähtee kiertueelle

Kun äänet on laskettu, voittaja lähtee kiertueelle kaupungin muihin kirjastoihin. Paraisten kirjastot ovat tehneet yhteistyötä kulttuurialan ja kaupungin puisto-osaston kanssa, jotka ovat kehittäneet joitakin ideoita, joita parissa ehdokkaat haluavat tehdä työtä, kuten esimerkiksi ilmaiset elokuvat ja laitteita leikkikentille.

– Kyse ei ole suoranaisista vaalilupauksista, vaan enemmänkin siitä, että ehdokkaat pitävät jotain erityisen tärkeänä. Ajatuksena on se, että ainakin voittaja saa ideansa toteutettua, Johansson sanoo.

Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*