Perunasato myöhässä kylmän sään takia

potatisåker
Nulto. Yhteensä Roger Lindroosilla on 10 hehtaaria uutta perunaa. Kuva: Malin Johansson.

Kevään kylmä sää ja matalat lämpötilat on saanut vuoden perunasadon myöhästymään, mutta muutaman viikon kuluttua Roger Lindroos Nultossa pystyy toivottavasti keräämään ensimmäiset uudet perunat.

– Tähtäämme siihen, että olisi uutta perunaa myydä parin viikon päästä, ainakin omassa perunapuodissamme, sanoo Lindroos.

Kun Lindroos kaivaa perunan varren maasta niin että näkisi miten paljon se on kasvanut, siinä näkyy pieniä, valkoisia kyhmyjä, jotka ovat suunnilleen rypäleen kokoisia. Pakkasöistä huolimatta, perunat ovat pärjänneet hyvin, ja näkyy vain pari ruskeaa lehteä perunan varsien joukossa. Nyt kun sää on lämmennyt, perunat kasvavat nopeasti kuituliinojen alla ja Lindroos sanoo, että on tärkeää ottaa liinat pois oikeaan aikaan, muuten varret vaan kasvavat eikä itse peruna.

– Suunnilleen viikko ennen perunan keräämistä otetaan liinat pois.

Yhteensä Lindroosilla on 10 hehtaaria uutta perunaa ja aikaisin lajike on Timo, mutta vähän myöhemmin tulee myös Annabelle ja Siikli. Lindroosin pihalla Nultossa on myös iso kasvihuone, jossa hän viljelee vadelmaa, ja sieltä löytyy noin 1200 reheväkasvuista, vihreää vadelmakasvia, joiden marjat alkavat olla valmiita sadonkeruun. Lindroos myy myös vadelmaa perunapuodissaan Nultossa.

Malin Johansson
Käännös: Linn Turkki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*