Pidetään lippu ylhäällä!

Sunnuntaina on vaalipäivä ja kaupungin ylin päätäntäelin, 35 poliitikon kaupunginvaltuusto, vaihtuu ainakin osittain.

Osa heistä on istunut kaupunginvaltuutettuna viimeiset neljä vuotta ja ovat ehkä jo sitä ennenkin saaneet luottamusta, toiset lopettavat oltuaan mukana niin kauan, että he ovat antaneet ja tehneet oman osansa ja toisia ei valita uudelleen.

Täysin uusia nimiä voi nousta esille.

Siitä tulee hyvä sekoitus kokemusta ja intoa, puolueista ja kaupunginosista, jotka peilaavat paraislaisia, mistä me pidämme ja uskomme kesäkuun alussa vuonna 2021 ja kenet me haluamme edustamaan meitä seuraavat neljä vuotta.

Samalla vaalin tulos ei tarkoita pelkästään sitä, ketkä istuvat valtuustossa ja hoitavat asioitamme seuraavat neljä vuotta.

Vaalitulos heijastuu tietysti myös kaupunginhallituksen kokoonpanoon ja sitä kautta siihen, ketkä ovat mukana valmistelemassa asioita valtuutetuille. Vaalitulos vaikuttaa myös siihen, ketkä edustavat meitä paraislaisia kaupungin omissa lautakunnissa, kuten myös alueellisissa lautakunnissa, kuten puhtaanapitolautakunnassa ja joukkoliikennelautakunnassa.

Vaalitulos vaikuttaa myös muihin alueellisiin päätöksentekoelimiin. Sinun äänesi on toisin sanoen erittäin tärkeä, ei ainoastaan siksi, että se on ainoa ääni, joka sinulla on, vaan siksi, että sillä todella on erittäin suuri merkitys.

Tänä vuonna on voinut äänestää ennakkoon monta päivää enemmän kuin aikaisemmin, jotta äänestäjät on saatu levitettyä tällä tavalla ja tartuntariskiä on saatu vähennettyä.

Tämä on ollut suosittua ja joinakin päivinä äänestäjiä on ollut tasainen virta ainakin Paraisten kaupungintalon kolmannessa kerroksessa.

Tämä vuosi on myös ensimmäinen, kun lähes miesmuistiin Paraisten keskustassa äänestetään muualla kuin Sarlinin salissa itse vaalipäivänä. Tänä vuonna koetaan PUNTin salin ensi-ilta äänestyspaikkana.

Nauvossa äänestetään vaalipäivänä Kunnantuvalla, kun taas korppoolaiset äänestävät sunnuntaina Kommunalgårdenissa.

Vaalipäivä on Suomessa virallinen liputuspäivä. ”Liputus on hieno ja arvokas tapa osoittaa iloa ja korostaa, että on syytä juhlia”, kirjoittaa sisäministeri liputuksesta.

Ja niin se on – vaalipäivä on juhlapäivä ja monella on traditiona pukeutua hienosti mennessään äänestämään. Lähes yhtä tärkeä traditio monelle on juoda sen jälkeen vaalikahvit, vaikka monet meidän rationaalisella aikakaudellamme ovat luopuneet seremonioista ja äänestävät etukäteen lounastauolla pankkiasioiden ja hernekeiton välissä.

Joka kerta, kun seisomme äänestyspaikalla, täysin yksinään ja edessämme iso lista ehdokkaiden nimiä, meidän tulee muistaa, että se on kaikkea muuta kuin itsestään selvä tilanne.

Meidän ei tarvitse ajaa satoja kilometrejä ennen niin sanottuja vaaleja, jotka järjestetään muulla tavalla kuin vapaina ja salaisina, puhumattakaan siitä, että ne olisivat oikeudenmukaiset. Järjestetty näytelmä, jossa on vähän todellisia ehdokasvaihtoehtoja ei ole mikään vaali.

Joka kerta kun meillä suomalaisilla on vaalit, pitää muistaa, että on paljon maita, missä ihmiset ovat valmiita istumaan vuosia vankilassa tai jopa kuolla, että he saavat äänestää ketä he haluavat. Meidän pitäisi tuntea itsemme hieman ylpeäksi, kun me kirjoitamme valitsemamme numeron tyhjään äänestyslippuumme.

Me olemme ne, jotka valitsemme ne, jotka tekevät päätökset meidän puolestamme. Se on meidän valintamme. Se on vähintäänkin liputtamisen arvoista.

Carina Holm 

Paraisten Kuulutuksien toimittaja

Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*