PK kylävierailulla Skräbbölessä – sunnuntaina lippu on salossa

Muutama kilometri Paraisten keskustasta lounaaseen sijaitsee viihtyisä Skräbbölen kylä. Sunnuntaina he järjestävät Skräbböle-päivän. Kuva: Malin Johansson.

Skräbböle, jossa on noin 500 asukasta ja yli 280 kiinteistöä, on Paraisten kaupunginosa, jossa on idyllinen asuinalue ja meri lähellä. Täällä asuu kaiken ikäisiä innokkaita ihmisiä, jotka varmistavat, että kylä kukoistaa ja kehittyy. Sosiaalinen yhteisö on tärkeä kylässä ja hyvä esimerkki tästä on kyläkerho Skröbbel-Gåbbana, joka koostuu pääasiassa eläkeläisistä, joista nuorin on 64-vuotias ja vanhin 98-vuotias. Rainer Wahtera, joka on Skröbbel-Gåbbanan ”Yviman” ja kyläkerhon aloitteentekijä, kertoo, että kylässä oli aikoinaan neljä, viisi kauppaa.

– Viimeisenä jäljellä oli Teukan myymälä, joka suljettiin 1990-luvun alussa, Wahtera kertoo.

Kylän maamerkki on Myllymäen tuulimylly

Skräbbölessä oli alun perin 1800-luvulla kolme maatilaa nimeltä Norrgård, Södergård ja Mellangård, jotka suurteollisuus tai Yhtiö sitten osti hieman yli 100 vuotta sitten. Nykyään suurin osa kylän maatalousalueista on korvattu omakotitaloilla.

Kylän maamerkki on Myllymäen komea punainen tuulimylly, jossa on järjestetty jo seitsemän vuoden ajan suosittua yhteislaulu-tapahtumaa, joka houkuttelee suuren yleisön läheltä ja kaukaa. Täällä Myllymäellä sijaitsee myös ”Kvärnstogon”, jossa Skröbbel-Gåbbana kokoontuvat joka perjantai. Wahtera osoittaa alas kohti Gullkrona Kryssaklubin venesatamaa ja kertoo, että siellä oli aikoinaan vilkas höyrylaivaliikenne.

– GK:n satamassa oli höyrylaituri 1920- ja 30-luvuilla, Wahtera kertoo.

Skräbbölen kyläpihaa eli tuulimyllyä vastapäätä sijaitsee Skräbböle lågstadieskola, jossa on oppilaita luokissa 1-6. Kylällä on paljon tekemistä lapsille ja nuorille. Talvella voi muun muassa luistella sekä hiihtää hienoilla hiihtoladuilla, joita Skröbbel-Gåbbana ajavat koululaisille ja vanhemmille kauniissa Pjukalan-Ersbyn maastossa. Yhteistyö maanomistajien kanssa toimii erinomaisesti, Wahtera vahvistaa.

Myllymäki. Kuvassa rakennettiin yhteislaulutapahtuman lavaa. Kuva: Malin Johansson.

Sunnuntaina kylällä on luvassa menoa ja meininkiä

Sunnuntaina kylässä on lisätoimintaa, kun oma nuorisoyhdistys Suffen järjestää Skräbbölepäivän, jossa on paljon ohjelmaa kaikenikäisille.

– Monet sanovat, että talkoohenki on kadonnut, mutta tässä se saadaan kasaa, sanoo Camilla Reuter, joka on Suffenin hallituksen jäsen.

Camilla itse keittää sunnuntaina lohikeittoa, jota tarjoillaan klo 12 alkaen Myllymäellä. Hänen tyttärensä Selma Reuter (11) on myös mukana Skräbböledagen -tapahtumassa ja osallistuu takaluukkukirppikseen, joka järjestetään klo 11–15.

– Aion myydä vaatteita, leluja ja huonekaluja kirpputorilla, hän sanoo.

“Minun ei koskaan pitänyt muuttaa takaisin Paraisille”

Camilla muutti perheineen Skräbböleen vuonna 2014 asuttuaan 15 vuotta Turussa. Joidenkin ystävien kautta Skräbböle tuli hänelle tutuksi ja ajatus Paraisille muuttamisesta tuli yhä houkuttelevammaksi ja kun lapset aloittivat koulun, muutto tuli ajankohtaiseksi. Marika Nygårdas on myös Suffenin hallituksen jäsen ja muutti Skräbböleen 7-8-vuotiaana, kun hänen isänsä pääsi Partekille töihin. Kuten monet muut, hän muutti Paraisilta aloittaessaan opiskelun, eikä aikonut palata lapsuutensa kaupunkiin.

– Minun ei koskaan pitänyt muuttaa takaisin Paraisille, sanoo Marika, joka muutti takaisin Skräbböleen vuonna 2003 perustaessaan perheen.

Marika viihtyy kuitenkin Skräbbölessä ja hän korostaa eri sukupolvien välistä ihanaa yhteisöä ja iloitsee, että heillä on kylässä oma koulu.

– Yleensä sanotaan, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan kokonainen kylä ja se ilmaisu sopii hyvin tänne Skräbböleen, Marika sanoo.

Suffenin hallitus. Sara Grönqvist (vasemmalla takana), Marika Nygårdas, Pia Prost, Camilla Reuter, Mathias Karlsson (oikealle eteen), Catina Stelander ja  Staffan Store. Kuvasta puuttuu: Ingela Sandvik-Wahlroos, Martin Brandt, Anssi Hynynen ja Mathias Lindström.

Skräbböle-päivän aikana järjestetään Skröbbel-Gåbbanan mökillä myös avoimien ovien päivä, jolloin myydään muun muassa erilaisia ​​julkaisuja. Lisäksi lapsille järjestetään arpajaiset, kahvila ja suunnistus. Mikäli haluaa tietää enemmän kylän historiasta, kannattaa osallistua kävelykierrokselle puoli 12 Magnus Sundmanin kanssa. Gullkrona kryssarklubbissa on myös avoimet ovet ja moniurheiluareenalla on iltapäivällä ammattilaisjalkapalloa.

Kylät, joissa PK käy vierailulla, pääsevät osallistumaan pieneen tikanheittokisaan ja tölkkien kaatokisaan palloja heittämällä. Tikanheitossa Skräbböle sai 14 pistettä ja 10 purkista jäljelle jäi vain kolme.

Selma Reuter sai kasaan 14 pistettä. Kuva: Malin Johansson.

 

Skräbböle-päivä 17.9.

11.00 – 15.00 Takaluukkukirppis, aarrejahti lapsille, arpajaiset, kahvila, avoimet ovet Skröbbel-Gåbbanan mökillä (myydään muun muassa erilaisia julkaisuja)
11.30 Opastettu kierros Magnus Sundmanin kanssa
12.00 Lohikeittotarjoilu alkaa
12.30  Gullkrona kryssarklubbissa on avoimet ovet
12.30 Ralf Eriksson & Co viihdyttävät
13.30 Viola Renvall & Hjalmar Krokfors. Magnus Sundman kertoo.
13.30 Ammattilaisjalkapalloa (Matias & Mathias)
15.00 Päivä päättyy

Malin Johansson
Suomenkielinen käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*