PK på byabesök i Skräbböle – på söndagen är flaggan i topp i byn

Några kilometer sydväst om Pargas centrum ligger den gemytliga byn Skräbböle. På söndagen ordnar man en Skräbböledag. Bild: Malin Johansson.

Skräbböle med sina drygt 500 invånare och över 280 fastigheter är en stadsdel i Pargas med ett idylliskt bostadsområde och närhet till havet. Här bor entusiastiska människor i alla åldrar som ser till att byn frodas och utvecklas. Den sociala gemenskapen är viktig i byn och ett bra exempel på detta är byaklubben Skröbbel-Gåbbana som i första hand består av pensionärer där den yngsta är 64 år och den äldsta 98 år. Rainer Wahtera som är ”Yviman” för Skröbbel-Gåbbana och initiativtagare till byaklubben, berättar att det i tiden fanns fyra, fem butiker i byn.

– Den sista butiken som fanns kvar var Teukkas butik som stängde i början av 1990-talet, säger Wahtera.

Väderkvarnen är samlingsplats

I Skräbböle fanns ursprungligen på 1800-talet tre gårdar med namnen Norrgård, Södergård och Mellangård som storindustrin eller Bolaget sedan köpte för drygt 100 år sedan. Idag har de flesta jordbruksområdena i byn ersatts av småhusbebyggelse.

Ett landmärke i byn är den ståtliga röda väderkvarnen som finns på Kvarnbacken och där man nu i sju års tid har ordnat den populära allsången som lockar en stor publik från när och fjärran. Här på Kvarnbacken finns också ”Kvärnstogon” där Skröbbel-Gåbbana samlas varje fredag. Wahtera pekar ner mot Gullkrona Kryssarklubbs småbåtshamn och berättar att där en gång i tiden var livlig ångbåtstrafik.

– Det fanns en ångbåtsbrygga vid GK-hamnen på 1920- och -30-talet, säger Wahtera.

Kvarnbacken. Bilden är från juni i år då Skröbbel-gåbbana höll talko för att bygga allsångsscenen. Längst till vänster ses Rainer Wahtera.. Bild: Malin Johansson.

Skröbbel-Gåbbana drar upp skidspår

Mittemot Skräbböle gårdstunet eller väderkvarnen ligger Skräbböle lågstadieskola som har elever i årskurserna 1-6. Byn har mycket verksamhet för barn och ungdomar och vintertid kan man bland annat åka skridskor och skida längs fina skidspår som Skröbbel-Gåbbana drar upp för skolbarnen och för den äldre befolkningen i den vackra terrängen Pjukala-Ersby. Samarbetet med markägarna fungerar utmärkt, intygar Wahtera.

Digert program på söndagen

På söndagen blir det extra håll igång i byn då den egna ungdomsföreningen Suffen ordnar en Skräbböledag med digert program för alla åldrar.

– Många säger att talkoandan har försvunnit, men här får man ihop det, säger Camilla Reuter som är styrelsemedlem i Suffen.

Själv kommer Camilla att koka laxsoppa på söndagen som serveras från och med klockan 12 på Kvarnbacken. Hennes dotter Selma Reuter (11) är också involverad under Skräbböledagen och deltar i bakluckeloppiset som pågår mellan klockan 11 och 15.

– Jag ska sälja kläder, leksaker och möbler på loppiset, berättar hon.

Suffens styrelse. Sara Grönqvist (t.v. längst bak), Marika Nygårdas, Pia Prost, Camilla Reuter, Mathias Karlsson (t.v. längst fram), Catina Stelander och Staffan Store. Från bilden saknas Ingela Sandvik-Wahlroos, Martin Brandt, Anssi Hynynen och Mathias Lindström.

Skolan är viktig

Camilla flyttade tillsammans med sin familj till Skräbböle år 2014, efter att ha bott i Åbo i 15 år. Det var via några vänner som Skräbböle blev bekant för henne och tanken att flytta till Pargas blev allt mera lockande och då barnen började i skola blev det aktuellt med en flytt. Marika Nygårdas är också medlem i Suffens styrelse och hon flyttade till Skräbböle som sju-åttaåring då hennes pappa fick jobb på Partek. Liksom många andra flyttade hon från Pargas då hon började studera och tänkte inte återvända till barndomsstaden.

– Jag skulle aldrig flytta tillbaka till Pargas, säger Marika som år 2003 flyttade tillbaka till Skräbböle då hon bildade familj.

Men i Skräbböle trivs Marika och hon lyfter fram den fina gemenskap som finns mellan olika generationer och är glad över att man har en egen skola i byn.

– Man brukar säga att det behövs en hel by för att uppfostra ett barn och det uttrycket passar bra in här i Skräbböle, säger Marika.

Vandringsguidning och öppna portar till GK

Under Skräbböledagen kommer det också att vara öppet hus i Skröbbel-Gåbbanas stuga där man bland annat säljer olika publikationer. Dessutom blir det lotteri, café och spårning för barnen. För den som vill veta mera om byns historia lönar det sig att delta i vandringsguidningen klockan halv 12 med Magnus Sundman. Öppna portar blir det också till Gullkrona kryssarklubb och proffsfotboll på eftermiddagen vid multisportarenan.

Byarna PK besöker får delta i en liten tävling i pilkastning och att fälla burkar genom att kasta bollar på dem. I pilkastningen fick Skräbböle 14 poäng och av burkarna blev endast tre kvar av 10.

Duktig pilkastare. Selma Reuter kammade hem 14 poäng till Skräbböle. Bild: Malin Johansson.

Malin Johansson

Skräbböledagen 17.9
11.00 – 15.00 Bakluckeloppis, spårning för barn, lotteri, cafe, öppet hus i Sköbbelgåbbanas stuga (försäljning av publikationer)
11.30 Vandringsguidning med Magnus Sundman
12.00 Laxsoppan börjar serveras
12.30 Öppna portar till Gullkrona kryssarklubb
12.30 Ralf Eriksson & Co underhåller
13.30 Viola Renvall & Hjalmar Krokfors. Magnus Sundman berättar.
13.30 Proffsfotboll med Matias & Mathias
15.00 slut

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*