PK vastaanotti laittomia sanomalehtiä

PK:n toimtus sai mukavan yllätyksen eilen keskiviikkona, kun Bertel Nordén lahjoitti PK:lle kymmenkunta Veckans Nyheter -lehteä vuodelta 1903. Lehti oli laiton
venäläistämiskauden aikana. Lehdissä on tekstejä, myös Paraisilta, muun muassa vihatusta “Bobban” Bobrikoffista, kielimanifestista sekä deportaatioista. 

– Kunnostimme taloa Atussa vuonna 1968, ja sieltä löysin piilotetut sanomalehdet. Nyt haluan antaa ne eteenpäin ennen kuin ne unohtuvat, Paraisilta kotoisin oleva Nordén sanoo.

Hän on eläkkeellä oleva sähköasentaja ja asunut perheensä kanssa Södertäljessä vuodesta 1969, mutta vierailee säännöllisesti Paraisissa kahden sisaruksensa luona. Nordén toivoo että PK myöhemmin vie lehdet johonkin arkistoon jotta ne säilyvät jälkipolville.

Runoilija Arvid Mörne julkaisi vuonna 1900 sanomalehden nimeltä Nyländska Posten, josta myöhemmin, vainon takia, tuli Veckans Nyheter. Toimittajina toimivat Mörne, Artur Eklund ja Herman Gummerus. Vuonna 1903 sanomalehden painatus siirtyi Tukholmaan. Lehti oli suosittu suomalais-ruotsalaisen maaseutuväestön keskuudessa, mikä selittää myös sen, miksi Nordén löysi lehdet Atusta. Lehtiä salakuljetettiin 1900-luvun alussa  rajan yli, mutta onneksi Nordén:in ei tarvinnut pelätä viranomaisia.

Otteita sanomalehdistä julkaistaan ​​PK:ssa syksyn aikana.

Tuuli Meriläinen

Tuuli.merilainen@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*