PK vieraili Tennäsissä ”Ihmiset jotka asuvat täällä viihtyvät”

Väderkvarn
Punainen tuulimylly. Vasemmalta: Carl-Gustav Holländer, Anita Holländer, Hilkka Söderholm ja Timo Söderholm. Kuva: Malin Johansson.

Jo 1700-luvulla Tennäsin kylässä Ålön saarella Paraisilla oli kaksi tilaa. Tennäs sijaitsee noin 12 kilometriä Paraisten keskustasta. Tennäs Östergård tuli Holländer-suvun omistukseen 1861. Suvun nimi ei ole aina ollut Holländer, mutta tilaa on aina kutsuttu nimellä ”Holländers”.

– Minun miehen isoisän isä vaihtoi nimen Holländeriksi, sanoo Anita Holländer joka asuu keltaisessa talossa Tennäs Östergårdilla, yhdessä miehensä Carl-Gustav Holländerin kanssa.

Tennäsissä on noin 10 ympärivuotisesti kylässä asuvaa taloutta

Timo Söderholm, joka asuu punaisessa talossa Tennäs Vestergårdilla, kertoo että Tennäs Vestergård on ollut hänen sukunsa omistuksessa ainakin kuusi sukupolvea. Alunperin Söderholmin suvun nimi oli Bergman, ja Timon isoisän äiti oli alunperin nimeltään Bergman. Timon isoisän isä tuli Tarasta ja oli merimiessuvusta. Nykyään Timo asuu vaimonsa Tinan ja tyttären Ida-Marian kanssa Tennäs Vestergårdilla. Hänen poikansa Anton asuu vieressä sijaitsevassa omakotitalossa – samassa jossa Timo asui lapsena. Tytär Emilia on muuttanut kotoa ja asuu Finbyssä. Timon äiti Hilkka asuu tilalla torpassa ja kertoo että hän asuu taas siellä mihin hän muutti kun kun oli juuri mennyt naimisiin miehensä Frejn kanssa 56 vuotta sitten.

Tennäsissä on 48 kiinteistöä ja noin 10 ympärivuotisesti kylässä asuvaa taloutta. Iso osa kiinteistöistä on kesämökkejä.

– Iso osa kesämökeistä on vanhoja sukutiloja ja ensimmäiset kesämökkeilijät tulivat 1920- ja 30-luvulla, kertoo Anita ja toteaa että mökkeilijät viihtyvät Tennäsissä.

Tennäs by
Tennäsin kylä. Vasemmalta näkyy Tennäs Vestergård ja oikealla Tennäs Östergård. Kuva: Malin Johansson.

Yksi vanha sukutila on Edgrenin kesämökki Långholmenilla. Taiteiljia Santeri Salokivi vietti siellä monta kesää ja monet hänen maalauksiensa motiiveista ovat Tennäsistä. Suvuilla Ljungberg ja Stendahl on myös sukutilat Tennäsissä. Turun Sanomat omistaa ison rantatontin kylässä, joka oli alunperin Rettigin omistuksessa.

– Täällä ei ole niin paljon uusia asukkaita. Tunnetaan kaikki ainakin vähän, sanoo Timo.

Hän toteaa että voi laskea yhdellä kädellä ne, jotka ovat ensimmäisen sukupolven asukkaita kylässä.

Tennäs. Iso osa kiinteistöistä on kesämökkejä.

Tärkeä kokoontumispaikka kylässä on kuivuri

Ennen oli maitolehmiä molemmilla tiloilla ja myöhemmin oli kanoja. Lyhyen ajan oli myös lampaita Östergårdilla. 1980-lukuun asti kauppa-auto tuli Tennäsiin joka keskiviikko kello 14 ja Grönroosin lähikaupasta sai jopa kotiinkuljetuksen.

– Soitetiin ja tilattiin tuotteita perjantaina ja lauantaina hän toi ne kotiin. Hän oli kovin avulias ja hänellä oli huumoria, sanoo Carl-Gustav.

Nykyään vain jäätelöauto tulee Tennäsiin lauantaisin. Tärkeä kokoontumispaikka kylässä on kuivuri jossa pidetään tiekokouksia ja laitetaan tärkeää tietoa ilmoitustaululle. Sieltä löytyy muun muassa lappu jossa lukee ”Kirjakaappi” ja Anita kertoo että saa viedä ja hakea kirjoja kirjakaapista joka on Holländerin luona.

– Aikaisemmin kaikki kylässä kokoontuivat juhannusaattona. Sen lisäksi olimme mukana kyläkilpailussa joukkueellamme Teno, kertoo Anita ja selittää että Teno tarkoittaa Tennäsin yösuunnistajia.

Kyläkilpailu järjestettiin ennen Paraisilla, mutta sitä ei valittettavasti ole järjestetty enää koronan jälkeen.
Huomaa että kylässä on hyvä yhteisöllisyys – viime vuonna he keräsivät yhdessä rahaa defibrillaattorin ostamiseen ja käytännössä 100 prosenttia kyläläisistä osallistuivat. Nyt defibrillaattori löytyy kuivurin vierestä ja kesällä kun kylä on täynnä tullaan järjestämään koulutus sen käytöstä.

– Ihmiset jotka asuvat täällä viihtyvät. Meillä on hyvä yhteisöllisyys, on rauhallista ja yhteistyö sujuu kaikkien kanssa, toteaa Anita.

Tennäs
Tennäs Vestergård 1900 luvun alussa. Kuva: Stig E. samling.

Tennäsissä perustettiin Tennäs lantmannaklubb

Jo pidemmän aikaa on myös tehty hyvää yhteistyötä kylärajojen yli, kuten kun lainataan toisiltaan koneita, jota ei käytetä niin usein, esimerkiksi haraa. Tennäsissä perustettiin myös Tennäs lantmannaklubb, jossa kaikki Ålön maanviljelijät ovat jäseniä. Pidetään neljä kokousta vuodessa ja kokoukset kiertää tilalta tilalle. Tänä vuonna kerho täytti 75 vuotta.

– Jos asuu täällä ja on nainen, kuuluu asiaan että on Mustfinnön Marttojen jäsen, nauraa Anita ja kertoo että 13 jäsenestä 4 on Tennäsistä.

Tennäsissä on myös isoja kalavesiä ja siellä on toiseksi isoin jakamaton vesialue Paraisilla 1500 hehtaaria, vain Attulla on isompi alue.

Kun PK käy kylässä, kylän asukkaat saavat osallistua pieneen kilpailuun, tikan heitolla ja kaatamalla tornin purkkeja heittämällä sitä palloilla. Tennäs sai 15 pistettä tikanheitosta ja kaatoi kahdeksan kymmenestä purkista.

Tennäs sai 15 pistettä tikanheitosta. Kuva: Malin Johansson.

Malin Johansson ja Linn Turkki

1 Kommentti

  1. Lämminhenkinen yhteisöllisyys jäi päällimmäiseksi mieleen tästä kesäntuoksuisesta jutusta.Tupsahdn tähän kuin Liisa ihmemaahan.
    Kirjoitan vapaaehtoisena puhtaaksi Paraisten v.1915 henkikirjoja Suomen Sukututkimusseuran projektissa ja välillä joutuu kaivelemaan lisävalaistusta ihan oman mielenkiinnon vuoksi. Molempien vanhempieni puolelta on sukujuonnot Paraisille, jossa en valitettavasti ole koskaan päässyt käymään.

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*