Popup-kalakauppa on auki kiirastorstaina Paraisten Liviassa

Livia
Tilavia tiloja. Lehtori Riikka Heino (vas.) ja Johanna Mäntysalo esittelevät koulun tilavia tiloja, joissa opiskelijat oppivat käsittelemään kaloja, esimerkiksi fileoimaan. Heino kertoo, että suuri osa koulun käyttämästä kalasta on itse pyydettyä tai kasvatettua, mutta kalaa ostetaan myös ulkopuolelta. Kuva: Tuuli Meriläinen.

”Kalakoulun” myymälästä voi 6.4. ostaa muun muassa savustettua kirjolohta ja silakkaa, kun opiskelijat avaavat popup-myymälän klo 10–17.

Ensi viikko tulee olemaan kiireinen viikko Johanna Mäntysalolle ja Leevi Suonpäälle. Heidän tulee, kalanjalostuksen lehtori Riikka Heinon johdolla, valmistaa kaikki kalatuotteet kiirastorstain popup-myymälää varten. Myymälä aukeaa päiväksi entisen kalakaupan tiloihin, jotka ovat olleet tyhjillään vuodenvaihteesta lähtien.

– Myymme lämminsavustettua, kylmäsavustettua ja graavattua kirjolohta, sinappisilakkaa, valkosipulisilakkaa ja koulun perinteistä kellarisilakkaa sekä hauesta ja ahvenesta valmistettuja kalapihvejä, kertoo aikuisopiskelija Mäntysalo, joka idea kaupan avaaminen on.

Popup-kauppa toimii opiskelijoiden näyttötilaisuutena

Suurin osa kalasta tulee oppilaitoksen omasta kalanviljelylaitoksesta ja omasta pyynnistä, ja Mäntysalo itse on ollut mukana pyytämässä osan kalapihvissä käytettäviä luonnonkaloista. Popup-kauppa toimii opiskelijoiden näyttötilaisuutena, ja sen lisäksi että he valmistavat tuotteet itse, he myös myyvät niitä. Vielä on paljon valmisteltavaa, ja hankintalistalla myymälää varten on muassa pakkauspaperi ja muovikassit.

– Opintoihimme kuuluu myös tuotteiden hinnoittelu, ja sen työn teemme yhdessä lehtorimme Heinon kanssa, kertoo Mäntysalo, joka valmistuu sekä kalastajaksi että kalanjalostajaksi.

Popup-myymälän tuotteiden hinnat ovat kalatuotteiden yleisen hintatason mukaisia, ja tuotteet voi maksaa pankkikortilla tai käteisellä.

– Ota mielellään mukaan oma ostoskassi, olemme ekologinen koulu, Heino sanoo.

 Tuotekehitys kiinnostaa

Aikuisopiskelija Mäntysalo sanoo, että opiskelut ovat olleet erittäin mielenkiintoisia ja tuotekehitys kiinnostaa häntä.

– Olen opiskeluiden aikana muun muassa valmistanut lämminsavustetusta säyneestä tahnaa, jossa on villiyrttejä, kuten nokkosta, siankärsämöä ja vadelmanlehtiä.

Tahna sopii mainiosti esimerkiksi voileipäkakkuihin, hän kertoo. Tähän vuodenaikaan säyne ei käy verkkoon, joten tahnaa ei valitettavasti ole saatavissa kaupasta.
Popup-myymälstä kertova kyltti laitetaan esille Saaristotien varteen kiirastorstaina. Siltatyömaa ei häiritse koululle kääntymistä.

Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*