Praktian Kimmo poistuu takavasemmalle

man med munskydd i järnhandel
Praktian Kimmo Salminen jää eläkkeelle. Kuva: Mikael Heinrichs

– Jaa, kyllähän tässä tulee kolmisenkymmentä vuotta täyteen rautakapassa. Reilut parikymmentä vuotta tuli vietettyä täällä Praktian leivissä, kahdessa eri pätkässä, Praktian myyjä Kimmo Salminen summaa omaa työuraansa vajaa viikko ennen viimeistä työvuoroaan ennen eläkkeelle siirtymistä.

Sisustus on vallannut tilaa

Hän jos kukaan on nähnyt alan kehityksen, ei pelkästään Paraisilla – vaan myös isommassa mittakaavassa. Tänä päivänä sisustus on vallannut reilusti tilaa, naulojen punnitsemista ei sen sijaan harrasteta aivan samassa määrin. Mutta asiantuntemusta pitää olla.

Rautakaupat kuuluvat edelleen niihin myymälöihin, joissa asiakas yleensä hakeutuu heti myyjän puheille aivan vapaaehtoisesti. Kysyttäessä pitää myös osata vastata.

“Opin joka päivä jotakin uutta”

Niin hän myös tekee, kun puhelin soi kesken haastattelun. Hän pahoittelee ja hoitaa homman, asiakas saa tarvittavat tiedot.

Palattuaan hän kuitenkin sulkee puhelimen kokonaan, sillä muuten tuskin ehtisimme montaa sanaa vaihtamaan ennen seuraavaa soittoa.

– Vaikka olen ollut näinkin pitkään alalla, tuntuu edelleen siltä, että opin joka päivä jotakin uutta. Tällaisessa paikassa kukaan ei ole koskaan oppinut kaikkea, hän toteaa.

Monet ovat ryhtyneet tuumasta toimeen erilaisten askareiden parissa

Salmisen aloittaessa alalla Paraisilla oli vielä kolme rautakauppaa: vuonna 1987 perustettu Praktia, Konstra ja Stigun Rauta.

– Kyllähän sen huomaa, että Turku vetää eri tavalla puoleensa kuin mitä ennen vanhaan. Yhteydet ovat parantuneet ja kaikilla on nykyään oma auto. Kuluneen vuoden aikana ihmiset ovat kuitenkin halunneet pysytellä entistä enemmän kotikonnuillaan ja monet ovat ryhtyneet tuumasta toimeen erilaisten askareiden parissa. Ihmiset laittavat mieluummin rahansa kodin kunnostamiseen kuin matkoihin, ja hyvä niin.

Hän heittää siirtyvänsä toukokuussa uusiin hommiin ”osa-aikatalkkariksi” vaimon mökille.

– Siellä on kaikenlaisia projekteja edessä, listan olen laatinut ihan itse ja se on suhteellisen pitkä.

Ennen kaikkea hän tulee kaipaamaan huulenheittoa asiakkaiden kanssa ja työkavereiden kanssa naljailua.

– En kerta kaikkiaan osaa pitää suutani kiinni, mutta senhän jokainen minut tunteva jo tietääkin, hän nauraa.

Vaikka eläkepäivät ovat nyt edessä, hän lupaa tulla tervehtimään entisiä työkavereita ja luottaa heihin sataprosenttisesti.

– Meillä on täällä todella hyvä porukka, nuoria ja energisiä kundeja jotka osaavat asiansa.

Perjantaina Praktiassa on tarjolla kakkukahvit pitkin päivää. Jotain pientä on myös suunnitteilla työporukan kesken illan ratoksi.

Mikael Heinrichs
mikel.heinrichs@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*