Pyhä Olavi on taas ”kotona” 126 vuoden jälkeen

Keskiaikainen puuvesitos saapui Paraisille kuorma-autolla ja kahden saattajan avustamana. Kuva: Mikael Heinrichs

Viime viikon torstaina Paraisten kirkko sai 700-vuotiaan paluumuuttajan, kun pyhimys Pyhää Olavia esittävä puuveistos saapui kuorma-autolla Kansallismuseosta.

Veistos kuuluu Paraisten kirkon alkuperäisiin esineisiin, mutta se lahjoitettiin Kansallismuseolle vuonna 1895, missä veistosta on säilytetty siitä lähtien. Veistosta on kunnostettu kevään ajan ja nyt se sai paikan alttarin vasemmalla puolella Pyhän Birgitan veistoksen vieressä, joka myös on lainattu Kansallismuseosta.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av PK (@pku1912)

– Kansallismuseo ei palauta heille lahjoitettuja esineitä, mutta niitä voidaan lainata. Paraisten puolesta tuntuu erityisen hienolta, että saamme tämän patsaan takaisin, eikä vähintään siitä syystä, että Pyhän Olavin merireitti kulkee kaupungin kautta, sanoo seurakunnan kappalainen Jari Heikkilä.

Pyhä Olavi on aikaisemmin ollut koristeltu erilaisilla värikkäillä kankailla ja maalattu, mutta nykyisin se on aika riisuttu. Sivuilla on vielä nähtävissä värejä, muun muassa erilaisia punaisen sävyjä.

– Nykyisen konservointikäytännön mukaisesti veistoksia ei enää maalata, mutta esimerkiksi Nauvon kirkossa on nähtävissä miltä nämä veistokset ovat aikoinaan näyttäneet, huomauttaa Heikkilä.

Veistoksia ei arvostettu 1800-luvun lopulla

Veistos on arkistoitu Kansallismuseossa inventaarionumerolla H1895:7 lahjoitusvuoden mukaan. Veistos on 160 senttiä korkea ja esittää istuvaa Pyhää Olavia. Materiaali on tammea. Veistoksesta puuttuu sen kädet, jotka alun perin ovat olleet eteenpäin ojennettuina.

Veistoksen alaosasta löytyy merkintä 1895:7, jolla se on aikoinaan arkistoitu museon kokoelmiin. Kuva: Mikael Heinrichs

– Siihen aikaan tällaisia veistoksia ei arvostettu kirkoissa kovinkaan suuresti ja monet kirkot antoivat veistoksensa pois, jotka siihen asti olivat piilotettuina jonnekin. Erään päiväkirjamerkinnän mukaan veistos laitettiin säilöön 1600-luvulla, kertoo Heikkilä.

Pyhän Olavin päivänä 29. heinäkuuta tullaan järjestämään tapahtuma veistoksen kunniaksi, joka nyt on vitriinissä Birgitta-veistoksen vieressä.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*