S:t Olof är ”hemma” igen efter 126 år

en inpaketerad skulptur transporteras
Skulpturen transporterades till Pargas i lastbil och kom med två följeslagare från Nationalmuseet. Foto: Mikael Heinrichs

Förra torsdagen fick Pargas kyrka en hemvändare med över 700 år på nacken, då träskulpturen föreställande helgonet S:t Olof anlände med lastbil från Nationalmuseet.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av PK (@pku1912)

Skulpturen hör till de ursprungliga föremålen i Pargas kyrka, men donerades år 1895 till Nationalmuseet, där skulpturen bevarats sedan dess. Skulpturen har restaurerats under våren och nu fick den ta plats vänster om altaret bredvid skulpturen på Heliga Birgitta som också lånats in från museet.

– Nationalmuseet ger inte tillbaka föremål som donerats till dem, men det är möjligt att låna dem. För Pargas del känns det särskilt fint att vi får den här statyn tillbaka inte minst i och med S:t Olofsleden som går via staden, säger den finska församlingens kaplan Jari Heikkilä.

S:t Olof har tidigare varit prydd med olika färggranna tyger och varit målad, men den ser i nuläget rätt avskalad ut. På sidorna kan man ändå fortfarande se spår av färgerna, bland annat olika röda nyanser.

– Enligt nuvarande konservationspolicy målar man inte om skulpturer längre, men till exempel i Nagu kyrka kan man se hur de här skulpturerna sett ut i tiderna, påminner Heikkilä.

Många kyrkor gjorde sig av med skulpturer

Skulpturen har arkiverats hos Nationalmuseet med inventarienumret H1895:7 enligt årtalet då donationen tagits emot.

Skulpturen är 160 centimeter hög och föreställer en sittande S:t Olof. Materialet är ekträ. Skulpturen saknar sina armar, som ursprungligen varit framåtsträckta.

S:t Olof i all sin prakt. Foto: Nationalmuseets digitala samling/Finna.fi

– På den tiden värderade man inte skulpturer som denna särskilt högt i kyrkorna och många kyrkor gjorde sig av med sina skulpturer som fram tills dess ofta hade stått undangömda någonstans. Enligt en dagboksanteckning har skulpturen lagts undan på 1600-talet, berättar Heikkilä.

På S:t Olofsdagen den 29 juli kommer det att ordnas en tillställning för att uppmärksamma skulpturen, som nu står i en vitrin bredvid Birgittaskulpturen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*