Rippikoululeirit suosittuja koronatilanteesta huolimatta

Yli sata konfirmoidaan Paraisilla molemmilla kielillä tänä vuonna. Arkistokuva viime vuoden rippileiristä Paraisilla.
Yli sata konfirmoidaan Paraisilla molemmilla kielillä tänä vuonna. Arkistokuva viime vuoden rippileiristä Paraisilla.

Rippikoululeirit järjestetään tänä vuonna Paraisilla sekä suomeksi että ruotsiksi koronatilanteesta huolimatta. Mutta turvallisuustoimenpiteiden kanssa ollaan erittäin tarkkoja, vakuuttaa kirkkoherrat Juho Kopperoinen ja Harry S. Backström.

– Aikaisemmin tarjoilimme buffetruokaa, mutta nyt keittiöhenkilökunta tekee valmiita annoksia. Vanhempien ja omaisten vierailupäivät ovat myös peruutettuja ja jos esimerkiksi vanhemman täytyy tuoda lapselleen puhtaita vaatteita, tehdään se turvallisesti. Järjestämme myös konfirmoitavien itse suunnitteleman jumalanpalveluksen, mutta tänä vuonna se lähetetään suorana netissä, sanoo Backström.

Myös siivousta tehostetaan kaikilla leireillä. Leirien välillä vaihdetaan myös tyynyt ja peitot.

Suomenkielisen seurakunnan rippikoululeireillä on 28 ja 21 osanottajaa ja ne aloitetaan kesäkuussa Koupossa. Länsi-Turunmaan ruotsalaisessa seurakunnassa rippikoululeirin käy neljä ryhmää. Paraisilla kolme ryhmää käy sen Koupon leirikeskuksessa heinäkuussa ja yksi ryhmä käy rippikoululeirinsä Houtskarin kansanopistolla elokuussa.

Yhteensä Paraisten ryhmissä rippikoululeireillä on noin 75 nuorta ja Houtskarissa 19. Niille, jotka eivät halua osallistua leirille, tarjotaan erikoisjärjestelyjä esimerkiksi etäopetuksen tai yksityisopetuksen merkeissä.

– Tähän mennessä kukaan ei ole sitä pyytänyt, vaan kaikki haluavat mennä leirille, sanoo Backström.

– Tuntuu hyvältä, että meidän on mahdollista järjestää leirit niille, jotka sinne haluavat ja voivat sinne tulla. Jotakin, mikä on normaalia tässä kaikessa epänormaalissa, sanoo nuorisotyönohjaaja Patrik Sundell.

Muutamat vanhemmat ovat soittaneet Kopperoiselle huolissaan, koska heidän perheissään on riskiryhmään kuuluvia.

– Tarjoamme myös erikoisjärjestelyjä ja järjestämme muun muassa opetusta ulkona. Meillä on velvollisuus järjestää opetus siten, että kaikkien on mahdollista osallistua olosuhteista riippumatta, sanoo Kopperoinen.

Kopperoinen on sitä mieltä, että useat nuoret ovat iloisia saadessaan mennä leirille kesällä.
– Monet ovat olleet etäopetuksessa koko kevään ja heille voi olla vain hauskaa tavata taas muita ihmisiä.
Myös Backström on samaa mieltä.

– Olemme iloisia voidessamme järjestää leirejä ja myös vanhemmat vaikuttavat olevan iloisia siitä, että leirejä järjestetään. Tottakai meidän pitää ottaa turvallisuutta huomioon enemmän, mutta uskon onnistuvamme siinä, kunhan vaan kaikki auttavat siinä.

Rippikoululeirit ovat Paraisilla suosittuja, toteaa Sundell.
– Meillä on täällä vahvat perinteet.

Itse konfirmaatio järjestetään eri tavalla.

Suomenkielinen seurakunta järjestää toisen leiriryhmän konfirmaation pienemmissä ryhmissä siten, että läheiset voivat olla mukana. Toinen ryhmä kokoontuu kirkkoon, kun taas vanhemmat ja omaiset voivat seurata konfirmaatiota suorana nettilähetyksenä. Ryhmät saivat itse äänestää, minkä vaihtoehdon he haluavat.

Ruotsalaisessa seurakunnassa ei lopullista päätöstä ole vielä tehty, mutta ainakin konfirmaatiot järjestetään kaikkien neljän ryhmän kesken erikseen.

Kirkot avataan taas
Kirkot saavat olla auki taas 1. kesäkuuta alkaen. Ensimmäiset jumalanpalvelukset Paraisten kirkossa pidetään sunnuntaina 7. kesäkuuta. Korkeintaan 50 henkilöä saa ottaa osaa esimerkiksi kastetilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin 1. kesäkuuta alkaen. Turvaetäisyyttä pitää tietysti noudattaa, ehkä esimerkiksi istumalla joka toisella penkkirivillä.
Suomalaisella seurakunnalla on jumalanpalvelus joka sunnuntai. Länsi-Turunmaan ruotsalaisella seurakunnalla on jumalanpalvelus joka sunnuntai ja se jatkaa myös viikoittaisia messujaan keskiviikkoisin kello 18.
Seurakuntien nettisivuilta löytyy lisää tietoa myös suorista lähetyksistä.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*