Runebergia huomioidaan ensi tiistaina

Kattava kokoelma. Gustav Sundströmin kokoelmista löytyy Runebergia joka lähtöön. Kuva: Mikael Heinrichs

Tänä vuonna Runebergia huomioidaan Pro Runeberg -seuran toimesta seppeleen laskulla Sydämen tarina taideteokselle kello 18 ja sen jälkeen nautitaan kahvia, Runebergin torttua ja keskustellaan juhlassa kaupungintalolla.

Pro Runeberg -seuran puheenjohtaja Gustav Sundström pitää puheen taideteoksella Runebergin puistossa ja pitää tervehdyspuheen kaupungintalolla. Juhlapuheen pitää ruotsinkielisen lukion rehtori Annika Gustafsson.

– Harva paraislainen on niin tunnettu kuin Johan Ludvig Runeberg ja Fredrika Tengström. Toki on eri aloilla tunnettuja henkilöitä, mutta tuskin ketään voidaan verrata näihin, sanoo Sundström.

Pro Runeberg noin 70 jäsenellään vaalii heidän muistoaan ja aikaansa Paraisilla.

– Tämä on osa niitä tapahtumia, joita järjestetään joka toinen vuosi juhlallisemmin ja joka toinen vuosi hieman kevyemmin, sanoo Sundström.

“Fredrikan kasvit” tapetilla

Yhdistyksen kokoonsaama kokonaisuus on monipuolinen. Runon ja musiikin ohella on myös Pasi Hurténin luento, jonka kiinnostus kasvitieteeseen ulottuu kauas taaksepäin. Turussa asuvalla Hurténilla on intohimona perinteiset kasvit ja hän on muun muassa tutustunut kasvillisuuteen Runebergin kotimuseossa Porvoossa.

– Hän tulee kertomaan ja näyttämään kuvia kasveista, jotka ovat peräisin Johan Ludvigin ja Fredikan aikakaudelta, kertoo Sundström.

Itse tilaisuuden lasketaan kestävän kaupungintalolla puolitoista tuntia ja se päättyy tietysti Maamme-lauluun.

– Tapahtuma on tarkoitettua kaikille ja sinne ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Toivomme tietysti mahdollisimman paljon yleisöä paikalle, sanoo Sundberg.

”Muista jouluvalot Runebergin iltana”

Paraislainen kulttuuriaktivisti Birgitta Bröckl muistuttaa traditiosta sytyttää jouluvalot ikkunoihin Runebergin päivän illalla – tapa joka on ainutlaatuinen Paraisilla.

– Toivon, että mahdollisimman moni on jättänyt jouluvalot paikalleen, jotta voivat sytyttää ne Runebergin iltana ja levittää iloa kaupungilla kulkeville, hän sanoo.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää