Saako kitistä? Teen sen kaikesta huolimatta!

Joo, nyt oli pitkä kuuma kesä. Liian pitkään tukalan kuuma. Sanotaan että nyt ei pitäisi valittaa liian lämpimästä, koska sitten taas talvella valitetaan kylmästä. Syksyllä voi valittaa liiasta sateesta ja kevätkään ei ala ajallaan. Ja suomalaisista vielä sanotaan, että ovat juroa kansaa eikä smalltalk irtoa. Säästä valittaminen on meillä kansantaidetta, ihan perimässä, kyllä sen voi varmaan laskea smalltalkikisi.

Jopa minä olen valittanut kuumasta, minä, joka haen kaapista villasukat ja pitkähihaisen kun lämpö alkaa laskea lähelle kahtakymmentä. Mutta en ajatellut valittaa sen enempää säästä, vaan ihan muusta.

Toisten huomioon ottaminen ja kunnioittaminen sekä hyvät tavat voisivat tulla muotiin nyt. Eikös niin?

Olisi varmaan pitänyt opiskella psykologiaa tai käyttäytymistiedettä. Välillä en vaan pysty käsittämään miksi ihmiset käyttäytyvät huonosti tai itsetuhoisesti, tai käyttäytymiselle ei ole loogista selitystä. Alkoholilla ei ainakaan toivottavasti ole osuutta joka asiassa.

Miksi mutkassa vastaan tuleva auto katsoo oikeudekseen käyttää minun kaistaani oikaistakseen oman reittinsä? Miksi oikealta kääntyvä auto olisi oikeutettu oikaisemaan kaistani läpi? Miksi pienille mutkaisille teille ajetaan talvisin vain kolme ajouraa, vaikka molempiin suuntiin on oma kaista. Sitten kun tuleekin toinen auto vastaan, niin ihmetellään kumpi väistää. Entä jos sattuu kaksi jääräpäätä vastakkain?

Miksi pyöräilijät kuvittelevat, että voivat tulla vauhdilla aidan takaa tielle? Kyllähän minä autoilijana väistän mutta en näe aitojen läpi enkä tulevaisuuteen. Kerran ajelin Kirkkoesplanadia pitkin toisen auton perässä, kun sivutieltä talon kulman ja kolmion takaa tuli kovalla vauhdilla kolme tyttöä pyörällä. Meillä oli onneksi niin hiljainen vauhti, että ehdimme pysähtyä. Kaksi ensimmäistä eivät edes katsoneet sivuille, viimeinen hidasti vähän mutta päätti kuitenkin jatkaa kavereiden perässä. Voi, miksi?

Miksi nuori, terve ihminen jättää auton invapaikalle kaupan eteen? Miksi pitää kirjoitella tai piirtää rakennusten seiniin, varsinkaan kun ei omaa taiteellisia lahjoja tai osaa oikeinkirjoitusta?

Sitäkö sitten ylpeänä esitellään kavereille, jotka eivät kehtaa huomauttaa asiasta, vaikka myötähäpeä on huomattava.

Muutama viikko sitten: Kaupan kyljessä olevassa vedenottopisteessä on auto parkissa, ja omistaja pesee sitä?!! Sillä alle metrin letkuntyngällä? Ja joutuu tietysti kääntämään auton, jotta saa myös takapään pestyä. Ehkä jäi likaraita keskelle autoa, se oli aika iso citymaasturi, ja vinkvink musta.

Rekisterinumeronkin ehkä ilkeyttäni laittaisin tähän, jos olisin sen nähnyt. Mutta siis haloo, jos se olisi auton pesupaikka, niin eiköhän siinä olisi pidempi letku.

Toisten huomioon ottaminen ja kunnioittaminen sekä hyvät tavat voisivat tulla muotiin nyt. Eikös niin?

Eija Holopainen
Lähihoitaja jota kiinnostavat käsillä tekeminen ja uudet haasteet