Sähköautot tekevät aurinkopaneelit suositummaksi

solpanel på tak
Yhä useammassa talossa Paraisilla on aurinkopaneelit katolla. Kuva: Jan-Ole Edberg

Yhä useammassa talossa Paraisilla on aurinkopaneelit katolla. Mitään suoranaista buumia ei koronavuosi ole aurinkopaneeleita kohtaan tuonut, kertovat PK:n kanssa puhuneet myyjät. Mutta on olemassa muita syitä, joka on kasvattanut kiinnostuksen tuottaa omaa energiaa sekä kotona että mökillä.

– Sähköautojen latauspisteet kiinnostavat yhä useampia ja kun lataat sähköautosi aurinkopaneeleilla, on se ilmaista vihreää energiaa, sanoo André Lindholm Paraisten AL-Tecistä, joka myy 10–20 paneelipakettia vuosittain.

Kun aikaisemmin riitti mökeille 12 volttia, niin nykyisin kelpaa vain 230 volttia.

Isompia järjestelmiä mökille

– Mökeille halutaan isompia järjestelmiä, jotta voidaan käyttää samaa mikroaaltouunia kuin kotonakin, hän sanoo.

Tällä hetkellä suosittuja ovat täysin mustat aurinkopaneelit, joissa ei ole alumiinikehyksiä tai mitään raitoja.

Eikä pelkästään paneelien ulkomuoto vaan myös niiden teho on muuttunut.

– Nyrkkisääntönä on jakaa vuotuinen kulutus neljällä, jolloin tietää suurin piirtein tarpeensa. Jos vuosikulutus on 15 000 kilowattituntia, tarvitaan katolle paneeleja, joiden teho on noin 3 750 kilowattia.

Ylituotanto voidaan myydä sähköyhtiölle

Mahdollinen aurinkoisten kesäkuukausien ylituotanto voidaan myydä sähköyhtiölle.

Se, joka haluaa myydä ylijäämäenergiansa, tekee paneeleita hankittaessa sopimuksen sähköyhtiön kanssa. Sen jälkeen myynti hoidetaan automaattisesti.

– Jos matkustaa pois tai menee mökille juhannuksen jälkeen, ei ole mitään kulutusta ja silloin voidaan ylituotanto myydä sähköyhtiölle.

Varastoi omaan käyttöön

Paraisten Valon toimitusjohtaja Sami Rantanen, joka myös asentaa aurinkopaneeleja, on sitä mieltä, että sen sijaan, että myisi ylituotantonsa, voisi varastoida sen omaan käyttöönsä.

– Myymisen sijaan olen sitä mieltä, että kannattaisi ostaa niin vähän sähköä kuin mahdollista. Sillä tavoin saa todellista hyötyä sähköpaneeleistaan. Iso lämminvesivaraaja, joka vain lämmittää vettä päivisin auringon paistaessa, on yksi tapa varastoida energiaa, lattialämmitys, joka ei lämmitä lattiaa öisin, on toinen.

Osa haluaa aurinkopaneelit lähinnä siksi, että he ajattelevat ympäristöä, toiset haluavat niin nopean takaisinmaksuajan investoinnilleen kuin mahdollista.

– Kiinnostus aurinkopaneeleja kohtaan kasvaa, koska sähkönsiirtomaksut ovat niin kalliita. Takaisinmaksuaika lyhenee koko ajan ja aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa, Rantanen sanoo.

Todellinen vaihtoehto

Nykyisin asennetaan monet aurinkopaneelit suoraan uutta rakennettaessa ja aurinkopaneelit alkavat Rantasen mukaan olemaan todellisia vaihtoehtoja maalämmölle tai ilmalämpöpumpuille.

Paraisten Valo voisi koska tahansa palkata yhden tai kaksi kokenutta sähkömiestä, jotka muun muassa voisivat asentaa aurinkopaneeleja, jos sellaisia löytyisi.

– Nykyisin aurinkopaneeleja asentavat alihankkijat, mutta me voisimme työllistää 1–2 henkilöä, vaikka suuremmat rakennustyöt Turun alueella ovat niitä, jotka työllistävät meidän noin 40 työntekijäämme eniten.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi
Käännös Timo Järvenpää

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*