Sunnanbergin koulun tulevaisuus kyseenalaistettiin jälleen

Vertikal Oy on tehnyt raportin, jossa on tutkittu väestöennusteita. Syntyvyyslukujen valossa näkymät viittaavat väen vähenemiseen, vaikka sisäänmuutto 2021 olikin +41 henkilöä ja koko 2000 -luvun 0–6 -vuotiaiden lasten muuttoluvut Paraisille ovat olleet plussan puolella.

Olin paikalla, kun Vertikalin väki antoi raporttinsa sivistyslautakunnalle. Monessa kohtaa muistan ajatelleeni – ”tämä ei koske saaristoa” tai ”he eivät nyt ymmärrä saariston erityistarpeita”. Saariston kulurakennetta ei voi sellaisenaan verrata mihinkään sisämaan kouluun. Vertailussa käytettiin mm. Joensuuta ja Vantaata.

Tilinpäätöstietojen oppilaskohtaisessa vertailussa keskiverto-oppilaan koulunkäynti Paraisilla 2019 maksoi vain alle tuhat euroa vuodessa vähemmän, kuin pienen Sunnanbergin koululaisen koulunkäynti. Suurin osa erosta selittyi koulukuljetuskuluilla, jotka eivät tulisi koulua vaihtaessa pienenemään. Tuo ero tasoittuisi jo, jos Sunnanbergin kouluun saataisiin kolme oppilasta lisää – ja koulun oppilasmäärän onkin ennustettu kasvavan 35:stä 42:een vuoteen 2026 mennessä.

Sunnanbergin koulu toimii nykyään seurakunnan leirikeskuksen – Koupon – tiloissa. Rakennus olisi muuten tyhjillään talvisin ja vuokra onkin sovittu varsin edulliseksi. Missään muussa koulussa ei ole näin edullisia vuosittaisia kiinteistökuluja. Kyseessä olisi vain rahan siirto oppilailta rakennusfirmoille.

Säästämällä pienet kyläkoulut, voisimme kohottaa Paraisten mainetta lapsiin, nuoriin ja kylien elinvoimaisuuteen panostavana kuntana. Paikallisuus on osa hiilineutraalisuustavoitetta ja sitä pienet koulut edustavat.

Koulujen tarpeista on leikattu 750 000 euroa neljän viime vuoden aikana. Koulujen kohdalla kipuraja on jo ylitetty. Kuitenkin tilikausien tulokset ovat olleet ylijäämäisiä, viime vuonna jopa 2,5 miljoonaa euroa. Mihin me tuota rahaa keräämme? Rahaa, jonka nipistämme oppilaiden ja kuntalaisten hyvinvoinnista?

Vertikaalin tilastoissa menot / laskennallinen oppilas ovat saaristokuntien vertailussa pienimmästä päästä. Tästä johtuen saamme myös saaristolisää 6 010 000 euroa. Mielestäni pitäisi tarkastella, onko rahaa todella käytetty juuri saaristolaisuuteen liittyviin lisäkuluihin?

Mikäli säästämme jatkuvasti kouluilta, tulemme menettämään lapsiperheitä. Meidän tulee nostaa ryhtiä ja esittäytyä laajemmin pienten koulujen puolesta puhujana.

Koulut ovat nykypäivänä tärkeä käyntikortti ja julkisuuskuvan tekijä ulkomaailmaan. Hyvä sisäilma uudessa koulukeskuksessa, pienet kyläkoulut ja toimivat yhteydet tuovat varmasti myös lisää lapsiperheitä Paraisille. Sunnanbergin koulun lopettamisen taloudellinen hyöty olisi marginaalinen ja edellä mainitsemieni taloudellisten seikkojen vuoksi turha.
Kunta olemme me, paraislaiset, meidän hyvinvointimme tukeminen on kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden tärkein tehtävä koko kunnan alueella.

Lotta Laaksonen
Paraisten kaupunginvaltuutettuVasemmistoliitto

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*