Täällä syntyy rakennus-tuotteita kahdessa vuorossa

weberwebb
Weberin uusi varastorakennus tehostaa lastausta ja työturvallisuutta.
Viime vuoden syyskuussa kerroimme – kiitos lukijan vinkin–  että Kalkkisatamassa purettiin vanhaa Paraisten Kalkin ajoilta olevaa isoa varastorakennusta. Ikä oli jo tehnyt tehtävänsä ja rakennus ei ollut enää käyttökelpoinen. Tilalle tulee uusi varastorakennus, joka muuttaa myös käyttäjän eli Weberin tehtaan raskasta liikennetttä lastausalueella.
Mutta mikä on Weber?
Vanhemmat paraislaiset muistavat että tässä oli aiemmin tehdas nimeltä Vetonit ja sittemmin Maxit eli entisestä Partekista irtautuneita yrityksiä. Vuodesta 2008 tehdas kuuluu Saint-Gobain konserniin, jolla on Suomessa yrityksiä Espoosta Rovaniemelle ja Paraisilta Lappeenrantaan.
Suomessa Saint-Gobainiin kuuluu mm. eristeitä valmistava Isover, kipsipohjaiseen kevytrakentamiseen erikoistunut Gyproc ja laminoituja tuulilaseja valmistava Sekurit.
Weber valmistaa erilaisia rakennustuotteita julkisivuista lattiatasoitteisiin. Suomessa Weberillä on yhdeksän tehdasta ja neljä aluevarastoa. Sen runsaasta 300 työntekijästä Paraisten yksikkö työllistää reilut 70.
Sovimme treffit juttua varten tehdaspäällikkö Kai Kivimäen kanssa ensin lähettämölle.
Onko tämä ainoa paikka Paraisilla jossa on liikennevalot?
– No tuskinpa vain, kyllä niitä muillakin tehdasalueilla on.
Tehtaalle ei toimittajakaan tuosta vain tallustele. Turvallisuus on A&O ja siksi tehdaskäynnille tulee vierailijakortti kaulaan, kypärä päähän, heijastinliivi päälle ja turvakengät jalkaan.
Käymme katsomassa valmisteilla olevaa tuotevarastoa, joka tehostaa lastausta ja työturvallisuutta. Yrityksessä ollaan siirtymässä dieseltrukeista sähkötrukkeihin.
Kai Kivimäki korostaa työturvallisuuden merkitystä.
– Haluamme olla edelläkävijä turvallisuusasioissa ja käymme viikoittain läpi mahdollisesti koti- ja ulkomailla sattuneet tapaturmat ja yritämme tunnistaa vaaran paikat.
Paraisilla Weber-laastitehdas toimii kahdessa vuorossa. Talvella kun on hiljaisempaa, kaksivuorotyö on osittaista.
– Säiden lämmetessä päästään tekemään esimerkiksi erilaisia julkisivutöitä kuten kerrostalojen rappauksia ja tämä merkitsee tehtaalla sitä että linjat toimivat täysillä.
Suomessa Weberillä on neljä laastitehdasta: kalkkihiekkatiilitehdas Kahi, Leca-soratehdas ja Leca-soraharkkotehdas. Kaikkiaan Weber tarjoaa suomalaisille rakentajille yli 1 000 eri tuotetta ja ratkaisua. Suomessa myytävät tuotteet testataan mikä takaa niiden sopivuuden Suomen oloihin. Weberin tuotteisiin lukeutuu myös tänä talvenakin paljon käytössä olleet hiekoitustuotteet.
Paraisilla valmistetaan seinä- ja julkisivutuotteita sekä laatoitustuotteita.
Kai Kivimäki kertoo että viennin osalta suhdanteet toki näkyvät esimerkiksi itäisen naapurimaan osalta. Kotimaassa ei pitkällä aikavälillä ole ollut rajua pudotusta. Paraisten tehtaalla ei ole ollut lomautuksia.
Weberillä on myös oman opiston puitteissa koulutusta asiakkaille. Ammattilaisille järjestetään lisäksi täydennyskursseja.
Leena Lehtonen