Talvi- ja kevätmietteitä

Harry Bondas.
Harry Bondas.
Tänäkään vuonna ei sitten tullut kunnon talvea. Toki tammikuussa oli jonkin aikaa suhteellisen kylmää, mutta sen jälkeen ulkolämpöasteet ovat vaihdelleet nollan molemmin puolin. Mutta ainoastaan sää ei ole poissa raiteiltaan vaan niin tuntuu olevan koko maailma. Pelkäänpä että nyt vallitseva levottomuus on tullut jäädäkseen.
Viime vuonna kirjoitin palstallani lähes yksinomaan sosiaali- ja terveydenhoitouudistuksesta. Ehkäpä palstani alkavat vaikuttaa vähän yksipuolisilta. Kaikki viittaa kuitenkin siihen että sote-uudistus on ajankohtainen vielä koko tämänkin vuoden ajan.
Olen pitkään ihmetellyt maamme huonoa lainvalmistelua etenkin kun on kyse suuremmista uudistuksista. Päätökset tehdään hurjaa vauhtia, mutta vasta sitten kun päätökset on tehty aletaan miettiä miten ne toteutetaan.
Viime syksynä hallitus pääsi yksimielisyyteen siitä että sote-uudistuksen osalta luodaan 18 maakuntaa, joista ainoastaan 15 hoitaisi sosiaali- ja terveydenhoitoa. Vain 12 näistä 15:stä saisi 24–7 valmiuden. Lauri Tarasti esitteli tammikuussa 2016 ehdotuksen muiden sosiaali- ja terveydenhoitokysymysten hoitamiseksi. Tarasti ehdottaa että sekä maakuntaliittojen ja palo- ja pelastuslaitoksen tehtävät kuten myös rakennusvalvonta ja toisen asteen koulutus siirretään maakunnille.

Koko sote- ja maakuntauudistus muistuttaa H C Andersenin satua keisarin uusista vaatteista. Satua ivamukaellen sanon että uudistuksella ei ole vaatteita.

Sote-uudistuksessa olisi siis 18, 15 ja 12 alueita (tehtävistä riippuen) ja Tarastin ehdotuksen mukaan maakunnan muille tehtäville olisi 1, 5, 12 ja 18 alueita. Arvostelua ei ole toistaiseksi kuultu, mutta Tarastin ehdotuksen jälkeen on arvosteltu sote- ja maakuntauudistusta. Erityisesti suuret kaupungit ovat esittäneet terävää arvostelua kun ne ovat huomanneet miten kovin maakuntauudistus tulee vaikuttamaan niiden valta-asemaan.
En ymmärrä miten sote- ja maakuntauudistus voidaan toteuttaa suunnitellun kireän aikataulun mukaisesti. Ratkaisematta on vielä aivan liian monta vaikeaa kysymystä. Ajatus on ehkä harhaoppinen, mutta eikö pitäisi palata isojen uudistusten aiempaan valmistelutapaan eli asettaa parlamentaarisia toimikuntia, jotka selvittäisivät uudistuksia kaikessa rauhassa ja esittäisivät sitten järkeviä ehdotuksia.
Koko sote- ja maakuntauudistus muistuttaa H C Andersenin satua keisarin uusista vaatteista. Satua ivamukaellen sanon että uudistuksella ei ole vaatteita.
Mukavaa kevättä.
Harry Bondas
suomennos Leena Lehtonen