Talvimietteitä

Harry Bondas.
Monen mieli on ollut matalana, kun talvi on toistaiseksi ollut kovin pimeä ja sateinen. Tätä kirjoitettaessa on kuitenkin kaunis talvipäivä ja pakkastakin sellaiset kahdeksan astetta. Puut ovat toiveita herättävästi kuuran peittämiä, mutta lunta ei ainakaan vielä ole nimeksikään. Myönnän että tämä vaikuttaa myös omaan mielialaani.
Presidentinvaalit. Tulevat presidentinvaalit eivät ole juurikaan kirvoittaneet kiivasta keskustelua. Ehdokkaita voivat asettaa joko poliittiset puolueet tai valitsijayhdistykset, jotka ovat keränneet vähintään 20 000 kannattajaa.
Monien yllätykseksi istuva presidentti Sauli Niinistö päätti asettua valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi Kokoomuksen sijasta.
Päätös on osoittautunut onnistuneeksi vedoksi, sillä hänellä on mielipidekyselyiden mukaan jopa 70–80 prosentin kannatus. Uskoisin tämän olleen yllätys jopa hänelle itselleen. Jos hän olisi asettunut ehdolle Kokoomuksen ehdokkaana, kannatus olisi todennäköisesti ollut hieman toisenlainen.
Näin ollen näyttää siltä, että toista kierrosta ei edes tarvita. Ennakkoäänestys alkoi jo eilen ja varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.
Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus. Eduskunnassa etenkin valinnanpautta käsittelevä kohta joutui edustajien hampaisiin. Uusi esitys valinnanvapauslaiksi lähetettiin lausuntokierrokselle ja keräsi yli 700 lausuntoa.
Lausujat suhtautuvat periaatteellisesti positiivisesti valinnanvapauteen, mutta ovat epäilevällä kannalla sote-uudistuksen tavoitteiden täyttymisen osalta. Etenkin kunnat ovat erityisen kriittisiä uuteen esitykseen valinnanvapaudesta.

Tulisiko siitä julkisen puolen hallinnoima vai yksityisen toimijan alaisuudessa toimiva terveyskeskus?

Vain kaksi prosenttia lausunnon jättäneistä kunnista uskoo 3 miljardin euron säästötavoitteen täyttymiseen sote- ja maakuntauudistusten kohdalla. Hallitukselle tärkeintä on hyväksyttää lopullinen valinnanvapauslakiesitys eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.
Tavoitteena on koko lakipaketin käsittelyn aloittaminen eduskunnassa keväällä 2018.
Turun Sanomissa julkaistiin jokin aika sitten artikkeli koskien Varsinais-Suomeen uudistuksen jälkeen jäljelle jäävien terveyskeskusten lukumäärää. Jutun mukaan Parainen jäisi ilman terveyskeskusta mikäli maakuntaan tulisi ainoastaan kymmenen terveyskeskusta.
Uskon ja toivon kuitenkin Paraisten saavan pitää oman terveyskeskuksensa. Toinen asia onkin sitten se, kuka tätä terveyskeskusta ylläpitäisi jatkossa.
Tulisiko siitä julkisen puolen hallinnoima vai yksityisen toimijan alaisuudessa toimiva terveyskeskus?
Valoisampien päivien toivossa toivotan kaikille hyvää jatkoa alkaneelle vuodelle.
Harry Bondas
kunnallisneuvos