Tänä vuonna ei tule lucia-äänestystä

Valonkantaja. Luciaperinne jatkuu Paraisilla, vaikka tänä vuonna kiinnostus oli suhteellisen laimeaa. Kuvat ovat viime vuoden lucianvietosta. Arkistokuva: Anja Kuusisto.
Valonkantaja. Luciaperinne jatkuu Paraisilla, vaikka tänä vuonna kiinnostus oli suhteellisen laimeaa. Kuvat ovat viime vuoden lucianvietosta. Arkistokuva: Anja Kuusisto.
Tänä vuonna löytyi vain yksi ehdokas Paraisten luciaksi. Hän tulee tuomaan valoa pimeyteen, mutta kuka hän on julkistetaan vasta maanantaina 30. marraskuuta.
– Rehellisyyden nimissä tämän vuoden heikko kiinnostus ei ollut täysin odottamaton asia, meillä oli aavistuksemme jo hyvissä ajoin, toteaa Folkhälsan i Pargas -yhdistyksen Pia Prost.
Yksi ilmoittautunut tarkoittaa kuitenkin sitä, että Paraisilla nähdään uusi lucia myös tänä vuonna ja perinne
saa jatkoa. Luciasaattue tul-laan myös näkemään, tosin mahdollisesti hieman pienemmässä mittakaavassa.

Lucia-tehtävään sitoutumisessa on kuitenkin melko iso vastuu, joten on tärkeää että mukaan lähtevät todella tuntevat asian olevan heille tärkeä.

– Toki olisimme myös voineet jatkaa hakuaikaa, mutta emme halunneet sitä tehdä koska emme kaikesta huolimatta uskoneet useamman ehdokkaan enää ilmaantuvan. Lucia-tehtävään sitoutumisessa on kuitenkin melko iso vastuu, joten on tärkeää että mukaan lähtevät todella tuntevat asian olevan heille tärkeä, Prost sanoo.
– Useat potentiaaliset ehdokkaat ovat sitoutuneet muihin juttuihin tai sitten heillä ei ole kiinnostusta lähteä mukaan. Olemme kuulleet että muuallakin on ollut ajoittain hankalaa saada ehdokkaita, kertoo lucia-ryhmään kuuluva Andrea Hynynen.
Mutta kaikista vaikeuksista huolimatta tänäkin vuonna nähdään Paraisten oma lucia-neito. Äänestyksen poisjääminen ei sinällään ole mikään iso ongelma, mutta sen sijaan rahakirstu saattaa ammottaa aikaisempaa tyhjempänä kun ajatellaan ensi kesän uimakouluja. Lucia-äänestyksen yhteydessä toteutettu keräys on nimittäin ollut tärkeä osa uimakoulutoiminnan rahoitusta.
– Folkhälsan järjestää joka kesä kuusi uimakoulua Paraisilla. Olemme ainoa taho joka järjestää niitä Paraisilla ja vastaamme suurimmasta osasta niiden kustannuksista omasta pussista, kertoo paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Mi Ruokolahti.
Näin ollen he toivovatkin paraislaisten ostavan runsaasti lucia-merkkejä koululaisilta ja muilta myyjiltä. Lucia seurueineen tulee myymään merekkejä Vanhan Malmin joulumarkkinoilla ennen illalla kirkossa järjestettävää varsinaista kruunausta.
Monivuotinen ”lucia-mamma” Ann-Mari Lindholm on jättänyt vaativan tehtävän muille, joten siltäkin osin järjestelyt ovat hieman edellisvuosista poikkeavat.
– Tehtävät on jaettu yhteensä seitsemälle henkilölle, joista kaikki tekevät sen minkä muilta kiireiltään ehtivät. Onneksi meillä on kokeneita henkilöitä mukana luciakulkueessa. He tietävät miten asiat toimivat, Prost nauraa.
Koko kolmikko on täysin vakuuttunut kiinnostuksen puutteen olevan ohimenevä notkahdus eikä mikään yleinen trendi.
– Joinakin vuosina ehdokkaiden löytäminen on ollut vaikeampaa, välillä taas helpompaa. Kiinnostus vaihtelee paljon vuodesta toiseen, kolmikko toteaa.
Luciavierailuja voi varata viikolle 51 ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen lucia2015.pargas@gmail.com. Poikkeustapauksissa varauksia voi tehdä myös puhelimitse 15. marraskuuta lähtien numerosta 040 594 6053, jossa Beatrice ”Trisse” Ramström vastaa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Lue myös kolumni: Lucian nimeen