Tulenkantaja Sami Varjokivi luottaa nuorisoon

Man lutar mot vägg med skylt.
Sesonki loppuu pian. Sami Varjokivi toteaa, että Paraisten Suntin sesonki on ollut loistava. Kuvassa myös uusi Suntti-kyltti. Kuva: Tuuli Meriläinen.

Paraisten Suntissa on tänä kesänä ollut yli 30 livemusiikki-iltaa ja 18 nuorta töissä.

Kesän loppu lähestyy myös Paraisten ravintola Suntissa, joka sijaitsee Rantatiellä suntin varrella. Kahdessa vuodessa ravintola on kokenut mittavan muodonmuutoksen ja katetulla terassilla ovat ravintoloitsija Sami Varjokiven mukaan viihtyneet niin kanta-asiakkaat kun satunnaisetkin kävijät. Hyvästä työstään

Kesä on sujunut hienosti

Varjokivi valittiin tämän vuoden Tulenkantajaksi, jonka kunniatehtävänä oli sytyttää kokko Muinaistulien yössä viime viikonloppuna Paraisilla.

– Toimiminen Muinaistulien yön Tulenkantajana on luonnollisesti kunnia, kiitos siitä Länsi-Turunmaan Yrittäjille! Jännittihän se toki hiukan, että saanko sen kokon syttymään, mutta hauska juttu kaiken kaikkiaan ja onneksi kokkokin syttyi heti ensi yrittämällä.

Varjokivi kertoo, että Paraisten Suntin kesä on sujunut hienosti.

– Olemme pysyneet kasvu-uralla hienosti koko kesän ja panostuksemme live- ja iltatoimintaan on toiminut hyvin.

Yli 30 livemusiikki-iltaa

Tänä kesänä uutta ravintolassa oli muun muassa katettu esiintymislava, joka on ollut kesällä ahkerasti käytössä ja musiikkitarjonnan kirjo laaja. Aivan ensimmäisenä uudella lavalla esiintyi keväällä reggaemuusikko Jukka Poika ja kesän mittaan on lavalla lanteitaan keinuttanut muun muassa Juha Aron Leppäsen ”Elvis”.

– Suntissa on ollut tämän kesän aikana yli 30 livemusiikki-iltaa ja muutama koko päivän mittainen pikkufestarikin, Varjokivi sanoo.

Kaiken kaikkiaan kaikissa liveilloissa ja -päivissä on ollut äärettömän hyvä ja lämminhenkinen tunnelma ja mikä mainiointa, yhtenäkään niistä ei oikeastaan ole satanut. Kesäsää on ollut, ainakin meidän näkökulmastamme katsottuna, erinomainen, Varjokivi toteaa.

Suntissa on ollut 18 nuorta töissä

Suntti on tunnettu siitä, että ravintolan omistajat Sami ja Leena Varjokivi ovat halunneet panostaa nuorten työllistämiseen ja luotto nuorten osaamiseen on suuri. Tänä vuonna Suntissa on ollut 18 nuorta töissä, viime kesänä nuoria työntekijöitä oli 11.

– Ryhmä on ollut iso ja värikäs, mutta kaikki ovat niin hienoja nuoria persoonia! Porukka on löytänyt hienosti yhteisen sävelen, meillä on talossa ollut tosi hyvä meininki koko kesän ja aikamoinen naurun remakka kuuluu talosta vähän väliä, Sami Varjokivi toteaa.

“Työvoimapula ei meillä ole ollut ongelmana”

Samin omistakin lapsista jo kaksi on töissä ravintola Suntissa.

– Ilmeisen hyvin kaikki nuoret ovat meillä viihtyneet. Olen huomannut, että vaikka koulut nyt alkoivat, pyörivät meidän lukio-opiskelijamme Suntissa tekemässä läksyjä tai muuten vain aikaa viettämässä, vaikka ei olisi työvuoroakaan, Sami tuumii.
Paraisten Suntissa työvoimapulaa ei ole esiintynyt.

– Meille löytyi keväällä hienosti työntekijöitä. Muutama jäi jopa varalle ja pari hakemusta on tullut vielä kesän mittaankin, eli työvoimapula ei meillä ole ollut ongelmana, Varjokivi toteaa.

– Lisäksi vaikuttaa siltä, että moni tänä kesänä Suntissa kesätöissä olleista on hakemassa meille töihin ensi kesäksikin ja mikäs sen hienompaa!

Man och kvinna bakom bardisk.
Sami ja Leena Varjokivi suunnittelevat jo seuraavaa vuotta. Kuva: Tuuli Meriläinen.

Hampurilaiset ovat Suntin ykkösjuttu

Hampurilaiset ovat Suntin ruokalistalla se ehdoton ykkösjuttu ja tänä kesänä päätään ovat myös nostaneet salaatit ja lehtipihviannos, jota Varjokivi kuvailee sanalla ”runsas”. Hyväntekeväisyyteen on myös kerätty rahaa koko kesä ja tuen kohteena ovat tietenkin nuoret. Muskelipajan kanssa yhteistyössä suunnitellun Muskeliburgerin hinnasta menee yksi euro lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen Muskelipajan kautta.

– Tarkka saavutettu summa saadaan tietoon ensi lauantain päättäjäisissä (eli 2.9.), mutta nyt jo tiedämme, että siellä on varsin kiva potti jo kasassa, Varjokivi lupaa.

Kesäkausi Paraisten Suntissa päätetään 2.9. lauantaina päättäjäisbileisiin ja tämän jälkeen Varjokivet hengähtävät hetken ennen ensi kesän suunnittelun aloittamista.

– Keväällä portit avataan taas, tarkempi päivämäärä selviää myöhemmin, mutta kevätaurinko kun alkaa lämmittää niin sieltä se Sunttikin sitten heräilee.

Viime viikonloppuna Suntti Kåren lopetti toimintansa

Viime vuoden marraskuussa Varjokiven pariskunta avasi Paraisten Suntin sisarravintolan Turkuun – ravintola Suntti Kårenin. Viime viikonloppuna Suntti Kåren kuitenkin lopetti toimintansa päätösbileisiin, eivätkä ravintoloitsijat ainakaan tässä kohtaa harkitse uutta ravintolaa Turkuun.

– Meillä oli hauskaa, mutta luvut puhuvat puolestaan. Jos toiminta ei ole kannattavaa niin täytyy tehdä jotain muuta. Paraisten Suntin toimintaan Turun Suntin sulkeminen ei kuitenkaan vaikuta mitenkään.

– Ensi kesään on monenlaista suunnitelmaa jo työn alla Paraisilla, ja varmaan pitää jotain pientä remonttihommaakin ensi kesäksi tehdä. Jätetään ne kuitenkin vielä salaisuudeksi, Varjokivi sanoo.

Tuuli Meriläinen

1 Kommentti

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*