Ukrainalainen teatteri saapuu Paraisille

Tre skådespelare sitter vid ett bord.
Pavlo Arienin näytelmä Lainsuojattomat (Zona) esitetään Kulttuurisalissa Paraisilla.

Lauantaina 6. huhtikuuta Paraisilla on luvassa hieman epätavallisempaa teatteria. Silloin Suomen ukrainanalainen teatteri esittää tragikoomisen näytelmän pimeiden voimien piinaamasta perheestä.

Lauantaina PUNT:issa on luvassa suuria tunteita, kun Suomen ukrainanalainen teatteri esittää tragikoomisen näytelmän Lainsuojattomat.
Näytelmä kertoo perheestä, joka asuu Tšernobylin ydinvoimalan kielletyllä alueella.

Perheeseen kuuluvat 86-vuotias Prisja-mummo, jonka raskaat elämänkokemukset sekoittuvat lapsenomaiseen suoruuteen ja ilkikuriseen käytökseen, hänen tyttärensä Slava, joka on uupunut ja jonka rakkaimmat muistot ovat lapsuudesta neuvostoajalta, sekä hieman yksinkertainen tyttärenpoika Vovchik.

Uhkia rajan takaa

He elävät keskellä luontoa, ilman sähköä, kauppoja ja muita mukavuuksia.
Vaikka perheen luulisi olevan turvassa nykyajan aggressiivisilta hyökkäyksiltä, ​​rajan takana on voimia, jotka haluavat sekaantua erakkojen elämään.
Näytelmä on humoristinen, mutta myös hyvin surullinen.

– Näytelmässä katsoja näkee kuinka ukrainalainen perhe elää, mutta myös miten nämä ihmiset kokevat oman maansa ja byrokratian. Näyttelijät laulavat vanhoja lauluja, lukevat runoja ja käyttävät aitoja ukrainalaisia vaatteita. Olemme panostaneet paljon aidon rekvisiitan hankkimiseen, muun muassa olemme ostaneet vanhoja puseroita Ukrainasta, teatterijohtaja ja esityksen ohjaaja Igor Frei kertoo.

Totuus sodasta

Vuonna 2014 Itä-Ukrainassa syttyy sota, ja samana vuonna Suomen ukrainalaisten yhdistys ja Frei perustavat Suomen ukrainalaisen teatterin.
Frei johtaa teatteria ja on myös sen taiteellinen johtaja. Teatterin yli 30 näyttelijää ikähaarukassa 17–70 ovat kaikki harrastajia, mutta ohjaaja, kuoronjohtaja, koreografit, pukusuunnittelijat ja kääntäjät ovat ammattilaisia. Kun mukaan lasketaan teatterin kuoro ja ukrainalainen lastenteatteri Maski, teatterilla on noin 90 jäsentä.

– Teatterin tavoitteena oli esittää suomalaisille totuus Ukrainan sodasta. Natalia Vorozbitin näytöksellä Maidanin päiväkirjat olimme kiertueella Virossa, Suomessa, Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa. Emme silti halua tuoda esille mitään vahvaa poliittista viestiä. Jokaisella ihmisellä on oma rintamansa.

Frei kertoo, että teatterin ja kuoron jäsenmäärät ovat tuppaantuneet kahdessa vuodessa, mikä on tietysti johtunut Ukrainasta tulevien pakolaisten suuresta määrästä.

– Teatteriin on saapunut paljon lahjakkaita ihmisiä ja he puolestaan houkuttelevat mukaan lisää väkeä.

Rahoitus on ongelma

Frei itse on opiskellut teatteria Kiovan yliopistossa. Hän on asunut Suomessa 23 vuotta, työskentelee ammattinäyttelijänä ja on palkittu ohjaaja.
Hän on esiintynyt kuudessa suomalaisessa elokuvassa. Hänen tekee työtä teatterille ilmaiseksi. Päätyö on pakolaisten vastaanottokeskuksessa Helsingissä.
Hän ei peittele pettymystään siitä, ettei Suomen ukrainanalainen teatteri ole koskaan saanut taloudellista tukea säätiöiltä tai muilta tahoilta. Joskus hän on käyttänyt omaa rahaa toiminnan pyörittämiseen.

– Teatterin suurin ongelma on rahoitus. Olemme hakeneet rahoitusta kymmenen vuoden ajan, mutta saaneet nolla euroa. Samaan aikaan venäläinen teatteri on saanut tukea monta kertaa, se tuntuu epäreilulta!

Suomenkielinen tekstitys

Ainakin toistaiseksi näytöksissä käy enemmän ukrainalaisia ​​kuin suomalaisia. Näyttelijät puhuvat ukrainaa, mutta esityksissä on suomenkieliset tekstitykset.
Frei sanoo olevansa äärimmäisen kiitollinen siitä, että Suomi auttaa Ukrainaa ja hän työskentelee mielellään, jotta monet suomalaiset voivat nauttia esityksistä.

– Jos Svenska kulturfonden myöntää teatterille apurahan, voimme kääntää esityksen myös ruotsiksi.

Bo ja Natalia Andér toimivat tulkkeina Frein haastattelun aikana.

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Lainsuojattomat (Zona)

  • Ohjaaja: Igor Frei
  • Lauantaina 6. huhtikuuta klo 17.00 PIUG:n kulttuurisalissa Paraisilla.
  • Pääosissa: Natalka Shevchuk, Olena Skorohod, Hennadi Naumov, Denis Pertsev ja Kostantin Lazepka
  • Juri Izdrykinin, Pavlo Arienin ja Vlad Gryzuninin runoja lukevat Ostap Stupka ja Igor Frei.
  • Näyttelijät puhuvat ukrainaa, suomenkielinen tekstitys.
  • Ikäraja 18 vuotta.
  • Lippuja voi ostaa netticketistä.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*