Uudella laiturialueella on tilaa popup-kioskeille

stor ny besöksbrygga
. Foto: Carina Holm

Sosiaalisissa medioissa keskustelu kesäkuun alussa valmistuvan uuden liikekeskuksen ympäristöstä käy voimakkaana. Paraisten kaupungin kaavoituspäällikkö Heidi Saaristo-Levin sanoo, että uuden suurlaiturin ympäristöä voidaan pitää osana kaupunkiympäristöä, jota voidaan käyttää eri tavoin.

Popup-kioskit voivat muun muassa käyttää vieraslaiturin ympäristön aluetta.

– Koska maa-alue veden vierellä on kuin valuvaa savea, ei kaupungilla ole mahdollisuutta rakentaa mitään pysyvää sinne. Olisi aivan liian kallista tehdä perustukset veden vierelle ja se maksaisi miljoonia.

Paljon käyttämätöntä rakennusoikeutta jäljellä

Toisaalta S-marketin vieressä on vielä paljon käyttämätöntä rakennusoikeutta jäljellä.

– Jos karkeasti laskee, että uudella S-marketilla on käytössä rakennuspinta-alaa 3 000 neliömetriä ja Lidillä 2 000, niin käyttämätöntä rakennusoikeutta on vettä kohden vielä jäljellä lähes yhtä suurelle rakennukselle kuin Lidl, sanoo Saaristo-Levin.

Liikerakennus voi kasvaa Sunttia kohden. Kuva: Carina Holm

Tämä tarkoittaa sitä, että liikerakennus voi kasvaa Sunttia kohden, jos joku haluaa rakentaa sinne.

– Kiinteistön, mitä S-market ja Lidl vuokraavat, omistaa TKU Rakennus Oy.

Myös Saaristotien vieressä on samassa korttelissa käyttämättä 800 rakennusneliömetriä uudesta mainospylväästä liikenneympyrään asti.

Myös sen rakennusoikeudet ovat TKU Rakennus Oy:llä.

Ei ravintolarakennusta

Suunnitteluprosessin aikaisessa vaiheessa oli olemassa havainnekuvia, missä oli ravintolarakennus vettä kohden ja hyväksyttyyn suunnitelmakuvaan oli piirretty jonkinlainen tori liikenneympyrän vieressä, mutta Saaristo-Levin sanoo, että oikeudellisessa merkityksessä ei minkäänlaista toria ole asemakaavassa ollut.

Uudet pysyvät rakennelmat myyntikojujen tai vastaavien muodossa eivät ole ajankohtaisia, muun muassa siksi, että maa on niin löysää.

Saaristo-Levin kertoo, että sellaiset popup-kojut, joita käytetään esimerkiksi Ahosen kulmalla, ovat mahdollisia.

– Ehkä toriyhdistys voisi olla aktiivinen tässä tapauksessa ja ottaa yhteyttä kaupungin elinkeinopalveluihin ratkaisun löytämiseksi, jos kiinnostusta löytyy.

Geotekninen haaste

Hän sanoo, että uuden laiturin ja huoltoaseman rakentaminen on ollut geoteknisesti valtava haaste johtuen maan rakenteesta ja myös siksi, että tässä kohtaa on yksi suuri pintavesiputki.

– Veden äärellä olevan maan vaihtamiseksi on tehty suuri työ, jotta mitään ei valuisi veteen.

Samalla hän sanoo, että on tärkeää huomioida, että alue ei ole vielä valmis.

– Osa istutuksista on jo tehty, mutta kaikki ei ole vielä valmista.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*