Uudessa maassa tarvitaan ystäväperheitä

Makongan perhe on aktiivinen lapsiperhe, joka pitää pallopeleistä ja musiikista. Hieman yli kuukausi sitten he saapuivat Kongosta Paraisille.

Makongan perhe syö yhdessä lounasta keittiön pöydän ääressä saapuessamme – minä ja tulkki Koko Jusufin ja MåKun-ystävä Marjo Nirosen kanssa. Syyskuun alussa viisihenkinen Makongan perhe saapui Paraisille kiintiöpakolaisperheenä Afrikan Kongosta. Lapset Justin 16, Malali 15, Ibrahim 12, Eliya 7 ja Tulliya 6 eivät saapuessaan reilu kuukausi sitten tienneet Suomesta mitään, ja isä Furaha ja äiti Babaka Jean ovat samaa mieltä.

– Emme tienneet Suomesta mitään, ja jotkut asiat ovat yllättäneet meidät. Emme saa käsiimme sellaisia ​​elintarvikkeita, joita olemme tottuneita käyttämään, ja on melko kylmää, Babaka Jean sanoo.

Perhe kaipaa tietynlaista maissijauhoa, jota Paraisilta ei löydy, joten sitä pitää käydä hakemassa Turusta. He ovat esimerkiksi tottuneet syömään maissijauhoista valmistettua puuron kaltaista ruokaa, jota kutsutaan swahiliksi ugaliksi.

Lounaan jälkeen Furaha ottaa kitaran esiin ja Baba Jean laulaa hiljaa mukana. Musiikki on heille lähellä sydäntä. Samaan aikaan Makongan perheen kanssa Paraisille saapui toinen perhe, johon kuuluvat isä, äiti ja teini-ikäinen poika sekä aikuinen tytär vuoden ikäisen vauvansa kanssa, mutta he asuvat omassa asunnossaan. Lähitulevaisuudessa Paraisille tulee toinen pieni perhe Kongosta.

MåKu perustettiin vuoden 2016 alussa

SPR Paraisten osaston monikulttuurinen toiminta (MåKu) perustettiin vuoden 2016 alussa ja on siitä lähtien ollut erittäin aktiivinen maahanmuuttajien kotouttamisessa kaupungissa. Aluksi he auttoivat pääasiassa kiintiöpakolaisia ​​Syyriasta, mutta vuosien varrella he ovat auttaneet myös pakolaisia ​​Irakista, Afganistanista ja Turkista. Ryhmä tekee aktiivisesti yhteistyötä kaupungin kanssa.

Toiminnan pääpaino on suomen kielen oppimisen vahvistamisessa, ja siinä ystävyystoiminnalla on aina ollut erittäin tärkeä rooli. Nyt kuudetta vuotta peräkkäin jatkaa Suomikerho, joka on yhdeksän vapaaehtoisen vetämä kerho sekä Koivuhaan koulussa että Paraistenseudun koulussa. Kerhossa yhdeksän vapaaehtoista tukee joka viikko yhteensä 20 pakolaislasta läksyjen kanssa. Tuki on henkilökohtaista, ja painopiste on myös suomen kielessä.

Jokainen ystävyys muotoutuu omalla tavallaan

Osallistumalla ystävyystoimintaan saat mahdollisuuden auttaa maahan muuttaneita tutustumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Ystävyystoiminnalla pyritään myös vahvistamaan pakolaisten hyvinvointia ja lisäämään yhteisöllisyyttä uudessa kotimaassa. Ystävän tarjoama aika ja seura voivat olla korvaamaton tuki uudelle tulokkaalle.

– Jokainen ystävyys muotoutuu omalla tavallaan ja omaan tahtiinsa. Voi tavata joka viikko tai harvemmin. He vierailevat toistensa kodeissa, tutustuvat esimerkiksi toistensa ruokakulttuuriin, alueen palveluihin ja kulttuuritarjontaan, kertoo monikulttuurista ryhmää johtava Sirkka Koivunen.

–  Ystävätoiminnassa riittää, että on avoin ja utelias. Ei myöskään tarvitse pelätä yhteisen kielen puuttumista. Kommunikointi onnistuu monella tapaa kuten eleillä, näyttämällä tai vaikka piirtämällä. Tarkoitus on kuitenkin edistää suomenkielen oppimista joten on tärkeää pyrkiä puhumaan ystävien kanssa suomea, viimeiset 1,5 vuotta Paraisilla MåKun vapaaehtoisena ystävänä toiminut Marjo Nironen selittää.

Ystäväperheitä tarvitaan lisää

Tällä hetkellä MåKu-ystäviä on seitsemän. He toimivat kukin omalla tavallaan ystävinä Syyriasta ja Turkista tulevissa perheissä. Silti tarvitaan vielä useita ystäväperheitä, jotka olisivat kiinnostuneita auttamaan, jos mahdollista.

– Vaikka ystävätoiminnalle ei ole sääntöjä tai perusohjeita, on silti hyvä sitoutua ystävystymiseen ja osallistua MåKun tänä syksynä järjestämälle ystävä- ja tukikurssille, Koivunen korostaa.

Suunnitelmissa on aloittaa suomen kielen peruskurssi aikuisille pakolaisille. Pakolaiset osallistuvat todennäköisesti suomenkielisille kursseille Turussa ensi vuoden alusta.

Makongan perheessä lapset ovat jo löytäneet Paraisilta joitakin harrastuksia, joista pitävät. He etsivät innokkaasti palloa ja kertovat vanhemmille lapsille englanniksi, kuinka he ovat aloittaneet jalkapallon pelaamisen kolme kertaa viikossa ja pienemmät ovat löytäneet käsipalloharrastuksen. Yhdessä mennään pihalle potkimaan vähän jalkapalloa – loistava tapa luoda yhteisöllisyyttä myös yli kielirajojen.

Lisätietoja saa Spr:n toimiston numerosta 040 6732077.

Malin Johansson
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*