Vapputapahtuma isoille ja pienille PUNTissa

Nuoria näyttelijöitä Hilda Eriksson (vas.), Alina Eriksson ja Selma Reuter. Kuva: Malin Johansson.

Åbolands Teaterskola, Åbolands Bildkonstskola KonsTila ja Sydkunstens Ordkonstskola järjestävät yhdessä vapputapahtuman PUNTissa vapunpäivänä.

Luvassa on runsaasti ohjelmaa toisena vuonna peräkkäin, kun PUNTIssa järjestetään vapputapahtuma toukokuun ensimmäisenä päivänä. Kulttuurikoulut Åbolands Teaterskola, Åbolands Bildkonstskola KonsTila ja Sydkustens Ordkonstskola vastaavat koko perheen hauskan ja luovan päivän maksuttomasta ohjelmasta.

– Yhteistyömme kulttuurikoulujen kesken on ainutlaatuista, sanoo sanataideopettaja Paola Fraboni Sydkunstens Ordkonstskolasta, ja korostaa että koulut jatkuvasti yrittävät tehdä asioita yhdessä.

Kulttuurisali PUNTin ovet avataan kello 12 ja tapahtuma alkaa kahvinmyynnillä. Ensimmäisenä näyttämöllä nähdään 16 enimmäkseen 1.-ja 2. -luokkalaista sanataidekoulusta, ja he esittävät tekstejään yhdessä sanataideopettaja Linnéa Holmbergin kanssa.

“Se on hauska näytelmä, joka kertoo kahdesta etsivästä”

Sen jälkeen on vuorossa tauko, jonka aikana tarjolla on muun muassa kasvomaalausta, askartelua, ilmapalloeläimiä ja taidetta, ennen kuin teatterikoulun oppilaat nousevat lavalle kello 14 ja 15. Ensimmäinen näytelmä on nimeltään “Welling & Gröth i smeten” ja sen esittävät 3.-6.-luokkalaiset oppilaat Skräbbölen koulusta. Toinen näytelmä on nimeltään “The Backstory of en vänskap”, ja sen esittävät samanikäiset koululaiset Sunnanbergin ja Malmin kouluista.

– Se on hauska näytelmä, joka kertoo kahdesta etsivästä, jotka saavat ratkaistavakseen kaksi tapausta, kertoo 12-vuotias Alina Eriksson, joka on mukana ensimmäisessä näytelmässä.

Alina esittää näytelmässä Sture Pingvinin roolin, joka Alinan mukaan on mystinen tyyppi. Lisäksi hänellä on Trut-hahmon rooli. Hän jatkaa, että näytelmiä on harjoiteltu ahkerasti koko kevään, ja mitä lähemmäksi ensi-iltaa tullaan, sitä intensiivisemmin on harjoiteltu. Alina on ollut mukana teatterikoulussa noin kolme vuotta, ja hänen pikkusiskonsa Hilda, 10, on ollut mukana viime syksystä asti.

– Minua hermostuttaa aina ennen näytöksiä, mutta olemme harjoitelleet niin paljon, että se sujuu kyllä hyvin, Hilda sanoo.

12-vuotias Selma Reuter esittää uutistoimittajaa, ja kertoo että hän on joutunut opettelemaan jotain aivan uutta.

– Minun piti oppia Helsingin slangia, mutta onneksi isäni on kotoisin Helsingistä, hän kertoo.

Toinen näytelmä perustuu oppilaiden improvisointiin viime syksyltä. Teatterikoulun tuntiopettaja Charlotte Karlsson kertoo, mistä näytelmässä on kyse.

– Kun leikimme ja tutustuimme teatteriin eri tavoin, esiin nousi monia hassuja hahmoja ja vakavia aiheita. Yhdessä oppilaiden kanssa kokosimme draaman, joka on samalla kertaa leikkisä ja absurdi, mutta täysin vakava.

 “Se on tosi hyvä, mutta vähän omituinen”

Kaisla Viljainen, 12, Sunnanbergin koulusta esittää pääosan Cowboy Cowboy, ja kertoo että näyttelijät ovat keksineet kaiken näytelmässä itse.

– Se on tosi hyvä, mutta vähän omituinen. Näytelmässä esitetään myös video, jonka olemme itse tehneet.

Esityksessä käsitellään muun muassa sosiaalisen median roolia identiteetin muodostumisessa sekä sitä, miten vaikeaa on erottaa oikea ja väärä.

Alex Castren (vas.), Stella Rissanen, Kaisla Viljainen ja Kuutti Viljainen ovat mukana näytelmässä. Kuva: Malin Johansson.

Myös Åbolands Bildkonstskola KonsTilan oppilaat asettavat töitään esille. Opettaja Stella Tiisala kertoo, että oppilaat ovat työskennelleet kasvojen ja mittasuhteiden parissa, ja tehtyjä töitä voi nähdä PUNTissa tapahtuman ajan. 11-vuotias Iiris Salmi on yksi nuorista taitelijoista, joiden töitä on esillä. Hän on maalannut muotokuvan, jossa on ruskeat hiukset. Kiinnostuneilla on mahdollisuus maalata iPadeillä tapahtuman aikana.

Iiris Salmi on yksi nuorista taitelijoista, joiden töitä on esillä PUNTissa. Kuva: Malin Johansson.

Teatteriyhdistys Teaterboulage on mukana ja myy jäätelöä. Lisäksi myynnissä on kahvia, munkkeja ja muuta pientä hyvää.

Malin Johansson
Käännös: Sari Sarelius

Aikataulu ja ohjelma:
Klo 12: Ovet avataan, ja kahvinmyynti alkaa, tervetuloa!
Klo 12.30: Esitys – Sydkustens Ordkonstskola: Sanataideshow
Klo 13: Muuta ohjelmaa – kasvomaalausta, askartelua, ilmapallo-eläimia ja taidetta
Klo 14: Esitys – Åbolands Teaterskola: “Welling & Gröth i smeten”
Klo 14.30: Muuta ohjelmaa – kasvomaalausta, askartelua, ilmapalloeläimia ja taidetta
Klo 15: Esitys: Åbolands Teaterskola: “The Backstory of en vänskap”
Klo 15.30: Tapahtuma loppuu, kiitos

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*