Veselinovic maajoukkuetehtävissä Serbiassa

Aleksa Veselinovic on käsipalloliigan maalipörssissä kolmantena tällä hetkellä. Kuva: Mikael Heinrichs

Serbialainen Aleksa Veselinovic pelaa toista kauttaan Suomessa ja Piffenissä, missä hän on kuulunut joukkueen kantaviin voimiin – eikä ainoastaan tällä kaudella. Tähän mennessä hän on niitannut tällä kaudella keskimäärin lähes kuusi maalia per ottelu (10 ottelua, 57 maalia) käsipalloliigassa.

Pelaajatehtävien ohella ”Akiksi” käsipallopiireissä nimetty Veselinovic on ollut tuttu näky myös valmentajan penkillä tällä kaudella. Hän on siirtynyt seuran C-poikien joukkueen valmentajaksi, ja sen lisäksi auttanut penkillä naisten 1. divisioonan joukkuetta aina silloin tällöin.

“Odotin puhelua”

Vaikka liigakausi on ollut Piffenille todella raskas, on Veselinovic mennyt pelaajana eteenpäin ja on ottanut merkittävästi suurempaa roolia joukkueessa tällä kaudella. Toki se ei ole mitenkään outoa, kun katsoo, kuinka kapea ryhmä on. Mutta hänen hyvät esityksensä eivät ole jääneet Serbian liitolta huomaamatta. Veselinovic, joka on aiemmin pelannut Serbian U18-maajoukkueessa, kutsuttiin hiljan U20-maajoukkueen leirille Stara Pazovaan, noin 20 kilometrin päähän pääkaupunki Belgradista.

– Edelliskaudella en kuullut maajoukkueesta mitään, mutta olin itse asiassa odottanut puhelua tällä kertaa. Oli suuri kunnia olla mukana ryhmässä. Meitä oli paikalla 18 pelaajaa ja suurin osa pelaa ymmärrettävästi Serbiassa, mutta meitä ulkomailla pelaavia oli myös muutama. Meillä oli pelaajia Itävallasta, Ruotsista ja Sloveniasta tällä kertaa, kertoo ”Aki”.

Maajoukkueen kokoontuminen päättyi harjoitusotteluun Kuwaitia vastaan, mutta siihen Veselinovic ei voinut lentojen aikataulujen vuoksi osallistua. Ennen maajoukkueen kokoontumista

Veselinovic oli viettänyt joulun ja uuden vuoden pyhät kotona Serbiassa, missä hän oli tavannut perheensä, sukulaisia ja ystäviä.

– Olin kotona 15 päivää ja se alkoi olemaan tarpeeksi. Viihdyn todella hyvin Paraisilla ja Piffenissä, joten minulla oli ikävä takaisin, hän nauraa.

Ikäluokan EM-kisat tähtäimessä

Serbian U20-maajoukkue valmistautuu tällä hetkellä ikäluokkansa EM-kisoihin, jotka käydään 2.12. heinäkuuta Brixenissä (Bressanone) Pohjois-Italiassa ja Innsbruckissa Itävallassa.

Minkälaiset odotukset Serbialla on EM-kisoista?
– Maajoukkue on hiljattain vaihtanut valmentajaa ja uskon, että kaikki mahdollisuudet menestykseen ovat olemassa. Meidän pitäisi olla kahdeksan parhaan joukossa ja selviytyä jatkopeleihin. Itse toivon tietenkin olevani mukana lopullisessa ryhmässä.

EM-kisojen lohkot arvottiin keskiviikkona ja A-lohkossa Serbian kanssa pelaavat Islanti, Norja sekä toinen isäntämaa Itävalta.

Valmennus kulkee verissä

Tehtävä Piffenin C-poikien päävalmentajana tuli itse asiassa esille, kun Jessica Ranta-aho kysyi, olisiko hän kiinnostunut ottamaan tulemaan mukaan valmennusryhmään. Hieman myöhemmin hän kyseli, saisiko itselleen valmennusvastuun kokonaan.

Veselinovic viihtyy myös valmentajan roolissa. Kuva: Mikael Heinrichs

– On ollut todella mukavaa valmentaa poikia, he ovat erittäin motivoituneita. On tietysti hieman outoa, kun minä itse olen vain 4–5 vuotta pelaajia vanhempi, mutta työskentelen mielelläni lasten kanssa ja olen aina ollut sitä tyyppiä, joka on imenyt kaiken tiedon valmentajilta, joita minulla on vuosien varrella ollut, hän sanoo.

– Tämä oli tervetullut muutos pojille, joiden valmentajana olen ollut jo bollskoj-ajoista lähtien. Aleksa on todellakin piristänyt joukkuetta, sanoo Ranta-aho.

C-poikien tavoitteena on selviytyä toukokuussa Paraisilla pelattavaan Final Four-turnaukseen.

– Harjoittelemme yleensä neljä kertaa viikossa ja lisäksi meillä on tiistaisin aamuharjoitus. Mutta jos minulta kysytään, niin koskaan ei voi harjoitella riittävän paljon, hän nauraa.

Ja kuulostaa juuri siltä kuin rutinoitunut valmentaja.

Oppia molempiin suuntiin

Homma toimii lisäksi molempiin suuntiin. Veselinovic sanoo oppivansa myös pojilta paljon. Lisäksi monet sanat tarttuvat sekä ruotsiksi että suomeksi, kun pojat saavat kielikylpyä englanniksi.

Kutsumus valmentamiseen näyttää kulkevan myös suvussa.

– Isäni on toiminut käsipallovalmentajana 30 vuotta ja olen tietysti oppinut todella paljon häneltä, mutta myös muilta valmentajilta, joita minulla on ollut vuosien varrella. Itse aloitin pelaamisen jo kuusivuotiaana.

Härkäviikko tulossa

Hän toistaa useaan otteeseen haastattelun aikana viihtyvänsä todella hyvin Paraisilla ja toivoo, että myös seura on tyytyväinen hänen panokseensa.

– Pidän todella paljon ihmisistä täällä ja toivon tietysti, että seura arvostaa myös sitä mitä teen.

Mitä tulevaisuus tuo mukanaan, sitä hän ei vielä tiedä, mutta toiveissa näyttä olevan, että hän voisi jatkaa pelaamista – ja valmentamista – Paraisilla.

– On totta, että meillä on ollut raskas kausi, mutta se johtuu ainoastaan siitä, että meitä on ollut niin vähän. Meidän pelaajien täytyy tehdä kovasti töitä pysyäksemme kunnossa ja välttääksemme loukkaantumisia, varsinkin kun voisi olla kohtalokasta, jos joku loukkaantuu. Itse olen kehittynyt erityisesti hyökkäyspelaamisessa, mutta tiedän, että puolustuspelaamisessani on vielä parannettavaa. Teen töitä kaikkien pelin osa-alueiden eteen, hän sanoo.

Piffenin miehet pelaavat ensi viikolla kolme ottelua putkeen kuuden päivä sisällä, kun se kohtaa sekä BK-46:n että Dickenin vieraskentällä 25. ja 29. tammikuuta sekä pelaa todellisen neljän pisteen ottelun kotona PUNTissa 31. tammikuuta Grania vastaan.

– Meidän täytyy valmistautua näihin otteluihin todella hyvin. Se että Granilla on nyt valmentajana Mikael Källman, ei tee asiaa meille yhtään helpommaksi, hän on suuri pelaaja ja valmentaja, jonka kaikki tuntevat.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*