“Viihdymme työpaikallamme ja potilaat huomaavat sen”

Man och kvinna med tomtemössor på tandläkarmottagning.
Juuso Aalto ja Ella Österman haluavat lähettää jouluterveiset paraislaisille: “Toivotamme rauhallista ja kivutonta joulua!”

Hammaslääkäri Juuso Aalto ja hammashoitaja Ella Österman saavat toistuvasti kiitosta potilailtaan sosiaalisessa mediassa. PK tapasi heidät Nauvossa selvittääkseen miksi hammashoitokaksikko on niin suosittu.

Valkoinen lumipeite on laskeutunut Nauvon ylle ja kello lähestyy kolmea iltapäivällä. Nauvon terveysasemassa valot palavat vielä useassa huoneessa. Hammaslääkäri Juuso Aalto ja hammashoitaja Ella Österman siivoavat huonetta työpäivän jälkeen.
He käyvät laitteet läpi ja varmistavat, että sieltä löytyy kaikki, mitä seuraavaan päivään tarvitaan.

– On ollut kiireistä, kuten aina! Tänään meillä oli kahdeksan potilasta, se on ihan tavanomainen määrä, sanoo Juuso, samalla kun Ella sammuttaa röntgenkoneen, pesukoneen ja muut laitteet.

Byrokratia lisääntynyt

Maanantaisin ja tiistaisin he työskentelevät Nauvossa ja loppuviikon Paraisten terveysasemalla. Työpäivä alkaa puoli kahdeksalta aamulla. He muun muassa valmistelevat vastaanottohuoneen, steriloivat instrumentit ja hoitavat paperityöt, ja ensimmäinen potilas otetaan vastaan ​​puoli yhdeksältä.

– Byrokratia on lisääntynyt hieman koko ajan, ja nyt Varhan myötä on tullut uusia järjestelmiä, joiden sisäänajo vie myös aikaa, Juuso sanoo.

Osa potilaista voi istua hammaslääkärin tuolissa kaksi tuntia, osalla vastaanotto kestää vain puoli tuntia.

– Jos joku tulee vaikkapa Houtskarista asti, niin yritämme saada tehtyä mahdollisimman paljon kerralla, Ella kertoo.

Man och kvinna som arbetar med patient vid tandläkarmottagning.
– Ei koskaan ole liian myöhäistä ryhtyä hoitamaan hampaitaan, hampaitaan ei pidä hävetä, sanoo hammaslääkäri Juuso Aalto. Yhdessä hammashoitaja Ella Östermanin kanssa he varmistavat, että potilas tuntee olonsa turvalliseksi, ja pieni huumorikaan ei haittaa.

Juuso ja Ella ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2019, jolloin Juuso sai vakituisen työpaikan Paraisilta. Sitä ennen hän oli pari kesää töissä Turussa.

– Tänne tulo oli suuri parannus. Turussa olet hammaslääkärinä vain pieni piste suuressa joukossa, mutta Paraisilla työntekijöistä pidettiin vähän paremmin huolta. Täällä työpanoksesi näkyy enemmän, koska näet samat potilaat vuodesta toiseen. Se tuntuu merkitykselliseltä.

Ella on työskennellyt hammashoitajana vuodesta 1990 ja viisi vuotta myöhemmin hän sai työpaikan Paraisilta. Hän ja Juuso ovat työskennelleet yhdessä Juuson saapumisesta ​​lähtien – ja se on sujunut hyvin, osittain heidän yhteisen huumorintajunsa ansiosta.

Hauskaa ja hyvä ilmapiiri

Vuosien saatossa Juusosta ja Ellasta on muodostunut vakiintunut käsite – ja he ovat erittäin suosittuja. Sosiaalisessa mediassa he saavat usein positiivista palautetta potilailtaan. Palautetta he eivät itse näe suoraan, koska kumpikaan ei seuraa some-kanavia. Palaute on kuitenkin löytänyt perille, ja se lämmittää.

– Se on ihanaa, se lämmittää ja motivoi, nytkin marraskuun pimeydessä, Juuso sanoo.

Mikä siis on toimivan kaksikon salaisuus?

– Meillä on hauskaa töissä ja hyvä ilmapiiri. Viihdymme työpaikallamme, ja potilaat huomaavat sen, Ella sanoo.

Hän lisää, että potilaan ei pitäisi koskaan joutua kokemaan kiirettä, vaikka olisikin kiire. He myös varmistavat, että puudutus ehtii toimia kunnolla ennen kuin he ryhtyvät työskentelemään hampaiden kanssa.

– Meillä on paljon kärsivällisyyttä, ystävällinen lähestymistapa ja käytämme hiukan huumoria. Yleensä heitämme jonkun huonon vitsin, eikä kukaan ole vielä valittanut, Juuso sanoo.

Man som sitter på tandläkarstol med tomtemössa och en tandborste.
Juuso Aalto sanoo että paraislaiset hoitavat hampaitaan aika hyvin, mutta että hampaita voisi pestä hieman paremmin. Työssään hän käyttää paraislaisen yrityksen LM-Dentalin tkäsiinstrumentteja, joita hän ei vaihtaisi pois. Kuvassa olevat työvälineet ovat tosin jonkun kokonaan muun valmistamia.

Ella sanoo, että Juuso puhuu mielellään, mutta jos joku haluaa että käynnin aikana on hiljaista, sekin onnistuu hyvin.

– Parasta on, kun potilas, joka itkee tullessaan, lähtee käynnin jälkeen hymyillen kotiin, Ella sanoo.

Pitkä odotusaika

Mikäli tällä hetkellä haluaa varata ajan normaaliin hammastarkastukseen ilman kiireellistä tarvetta, odotusaika on noin neljä kuukautta – ensimmäiset vapaat ajat Juuson kalenterista löytyvät maaliskuusta. Hän sanoo, että tilanne on kuitenkin paljon parempi kuin monissa lähikunnissa.

He haluavat myös nostaa esille työyhteisöään, joka on heidän mielestään erittäin hyvä – Paraisilla on yhteensä yhdeksän hammaslääkäriä, kolme hygienistiä ja yhdeksän hammashoitajaa.

– Olemme ylpeitä siitä, miten olemme selvinneet vaikeista ajoista, henkilöstöresurssien ja ajan puutteesta huolimatta. Se antaa meille turvaa että meillä on tiimin tuki, ja toistaiseksi saamme aika pitkälti päättää itse, miten työt etenevät, Juuso sanoo.

Avustaa TYKS:issä

Jouluviikonloppuna Juuso avustaa hieman hammaslääkärinä TYKS:issä – siellä haasteet ovat suuremmat ja siellä hän kohtaa tapauksia, joita ei tavallisessa hammashoidossa niin usein näe – kuten esimerkiksi hammasvaurioita ja suurikokoisia paiseita. Ella viettää joulua kotona Paraisilla miehensä ja lastensa kanssa. Näin ennen joulua he haluavat lähettää pienet terveiset kaikille paraislaisille.

– Jouluna pitää myös nauttia kaikesta herkullisesta – mutta älä unohda hampaita! Toivotamme kaikille rauhallista ja kivutonta joulua!

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*