Yvonne Gunell tuplamaailmanmestari veteraanien kisoissa

Pargas IF:n Yvonne Gunell suunnisti viime viikolla veteraanien MM-kisoissa Puglienissa Kaakkois-Italiassa kaksi kultaa. Torstaina hän voitti keskimatkan ja lauantaina pitkän matkan naisten 45-vuotiaiden sarjassa.

Metsämatkat ratkaistiin Forest Umbran kansallispuistossa suunnistuksellisesti vaativassa kuoppaisessa maastossa 800 metrin korkeudella. Keskimatkalla Gunell oli 35 sekuntia nopeampi kuin Liettuan Irita Pukite 3,4 kilometrin radalla.

– Molemmat juoksut olivat hallittuja. Pummeja tuli yhteensä 1-2 minuuttia juoksua kohden, summasi Gunell juoksunsa.

Pitkät matkat olivat mestaruuskisojen viimeiset matkat. Tuolloin lämpötila lähenteli jopa vuorillakin 30 plusastetta. Gunell suunnisti 4,8 kilometriä pitkän radan 2 minuuttia ja 26 sekuntia Ison-Britannian Sarah Rollinsia nopeammin.

– Kivikkoinen ja kuoppainen maasto oli minulle vaikea. Juoksin varovaisesti ja olin koko ajan hyvin kontrollissa tekemiseni kanssa, selitti hän seitsemännen ja kahdeksannen veteraanien MM-kullan reseptiä.

Ingela Mattsson teki myös kaksi hyvää juoksua metsäfinaaleissa naisten 50-vuotiaiden sarjassa. Hän oli viides keskimatkalla ja neljäs pitkällä matkalla, vain seitsemän sekuntia pronssista jääneenä 4,3 kilometrin radalla, missä Turun Suunnistajien Vroni König-Salmi nappasi kultaa.

A-finaalipaikasta kisasivat myös muutama muu Piffenin suunnistaja: Marika Blomqvist (21. ja 25. naisten 50-vuotiaissa), Heli Antikainen-Pauna (29. ja 12. naisten 60-vuotiaissa) ja Max Lauren (38. miesten 45-vuotiaiden keskimatkalla).

Kilpailut aloitettiin sprinttikilpailuilla. A-finaali juostiin samana maanantaina vanhan Viesten kaupungin kapeilla kujilla ja jyrkillä portailla aivan Adrianmeren rannikolla. Siellä Gunellin vauhti ja tekniikka riitti viidenteen sijaan naisten 45-vuotiaissa.

Sprintin A-finaaliiin selviytyivät myös Ingela Mattsson (21. naisten 50-vuotiaissa), Marika Blomqvist (43. N50), Heli Antikainen-Pauna (50. N60) ja Berndt Engström (63. M75).

Veteraanien MM-kisat keräsivät Viesteen yhteensä noin 2500 suunnistajaa 37 eri maasta. Kilpailusarjat olivat 35-vuotiaista yli 95-vuotiaisiin. Kilpailun vanhin osallistuja oli 95-vuotias Sole Nieminen Jämsästä. Kahden vuoden kuluttua vastaavat kilpailut käydään Turun seudulla.