När blir man en ”riktig” Pargasbo?

Jag hade jobbat en dryg vecka på Pargas Kungörelser då jag fick frågan: är du en ”riktig Pargasbo”? Det var många frågor som jag inte hade ett svar på under mina första veckor på redaktionen, men den här frågan fick mig att tänka efter några extra gånger. Jag tror svaret på frågan blev ja, samtidigt som jag konstaterade att jag ju bott större delen av mitt liv här. Drygt 20 år gammal flyttade jag till orten och innan dess hade jag tillbringat alla mina barndomssomrar i Åbolands skärgård där släkten har sina rötter.

Som född Sibbobo klingar det till i mina öron varje gång jag hör någon hemma ropa ”ge den åt han”. Jag kämpade i många år med mina barn och försökte envist rätta dem varje gång ordet honom ersattes med han – numera har jag gett upp. Det får lärarna ta hand om. I barnens öron låter det konstigt att säga ”ge den åt honom”, det är väl för att de är riktiga Pargasbor. Som nyinflyttad Pargasbo fick jag ganska snabbt lära mig var i huset ”knapuln” finns och vart man ska åka då man ”far och skeesa”. Däremot har familjen fått lära sig vad det betyder då det serveras ”pripelsås” hemma -då äter Sibboborna maletköttsås.

Som nyinflyttad Pargasbo gick butiksrundan på Malmen betydligt snabbare. Idag kan ett snabbesök till affären räcka betydligt längre, då man ju ofta stöter på så många bekanta som man man gärna utbyter ett ord eller två med. Det får mig osökt att tänka på hur viktigt det är med sociala nätverk, att ha människor omkring sig som ger glädje och energi och som kan räcka en hjälpande hand vid behov. Jag har alltid upplevt Pargasborna som öppna och välkomnande.

Trots det rika föreningslivet, olika hobbyverksamhet och företagsamhet på orten visar Pargas befolkningsutveckling en nedåtgående trend. Hur ska man lyckas bryta denna trend? I Pargas stads strategi lyfter man fram att man vill utveckla lockande koncept för att stöda inflyttning till Pargas. Likaså lyfter man fram att man vill skapa en modell för inflyttningscoaching för individer, familjer och företag. Jag tror att det är av stor vikt att alla – om man sedan är en ”riktig” Pargasbo eller nyinflyttad – får känna att man är delaktig i en större gemenskap och ges möjlighet att påverka beslutsfattandet och delta i stadens utveckling på olika sätt. Pargas är en fin skärgårdsstad där alla kan hitta sina möjligheter och förverkliga sig själva genom till exempel utbildning, jobb och en aktiv fritid.

Malin Johansson
Reporter på PK

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*