Pargaselever röstade i ungdomsval: ”Det är viktigt att få uttrycka sin åsikt”

Vid registreringbordet sitter Milo Kallio och Nelly Linnamäki från Paraistenseudun koulu som fungerar som valfunktionärer. Bild: Malin Johansson.

I Brava lärcenter har de elever som är under 18 år fått rösta i Ungas val.

Mittemot scentrappan inne i Brava lärcenter står tre valbås uppradade och intill finns ett bord med en skylt där det står skrivet ”Registrering”. På andra sidan av valbåsen finns ett bord med skylten ”Röstsedlars stämpling”.

– Ett valbås är lånat av Pargas stad, berättar Christa Andersson, rektor för Sarlinska skolan.

På fredagsförmiddagen är det klass 7D från Sarlinska skolan som står i tur att rösta i de ungas presidentval. Eleverna ställer upp sig i en lång rad vid registreringbordet där Milo Kallio och Nelly Linnamäki från Paraistenseudun koulu fungerar som valfunktionärer. Lärare Sarah Hankalahti övervakar sina elever och ser till att allt går rätt till då de unga ska avge sin röst i skuggvalet.

– Vi har förberett oss hela veckan och pratat om valet på varje lektion. Röstningen har fungerat jättebra och i takt med att kunskapen växer och eleverna blir mera insatta, ökar också intresset, förklarar Hankalahti.

Lärarna Sarah Hankalahti (t.v.), Juho Kuzu och Lena Sahakoski håller i trådarna för valet. Bild: Malin Johansson.

Elevena tar skuggvalet på allvar

Juho Kuzu som är lärare vid Paraistenseudun koulu och Paraisten lukio, håller med Hankalahti och berättar att speciellt den pågående krisen i Ukraina har väckt ungdomarnas intresse för politiken och man har diskuterat mycket kring just detta på lektionerna. Kuzu har tillsammans med Hankalahti och Lena Sahakoski, studerandekårsstyrelsens lärarrepresentant vid Pargas svenska gymnasium, hållit i trådarna för De ungas val där tanken är att eleverna ska få pröva på hur det är att rösta och lära sig hur det går till.

– Eleverna har tagit valet på allvar och det har gått över all förväntan, säger Sahakoski nöjt.

Valet är ett riksomfattande röstningstillfälle och arrangeras under tidsperioden 8-12 januari 2024.”

Klass 7D från Sarlinska skolan står i tur att rösta. Bild: Malin Johansson.

Man kan alltid ge en blank röst”

En som redan har röstat i skuggvalet är 15-åriga Leo Waldén från Sarlinska skolan. Han tycker att det är viktigt att rösta i val.

– Det är viktigt att få uttrycka sin åsikt. Man kan alltid ge en blank röst om man inte vet vem man ska rösta på.

Ronja Katajamäki och Aliisa Hämäläinen från Paraisten lukio har också redan avgett sina röster, liksom Jonathan Wikman från Sarlinska skolan och Matilda Ström från Pargas svenska gymnasium. Ingen av dem vill avslöja vem de har röstat på, men berättar att de har fått hjälp av Yles valkompass för att bekanta sig med kandidaterna och så har man diskuterat en hel del på lektionerna i skolan.

– Man får i varje fall lite vägledning genom valkompassen, säger Katajamäki.

Katajamäki och Hämäläinen fungerar också som valfunktionärer idag då 7D röstar och precis som i ett riktigt val stämplar de röstsedlarna innan de sätts i valurnan. Katajamäki kontrollerar noggrant namnet på eleven och stryker sedan över det på namnlistan då personen har satt sin röstsedel i valurnan.

Malin Johansson

Röstresultat: Ungas val 8-12.1.2024 i Brava
2 Li Andersson 9,2%
3 Olli Rehn 3,9%
4 Harry Harkimo 9,2%
5 Jussi Halla-aho 8,2%
6 Jutta Urpilainen 5,0%
7 Mika Aaltola 8,9%
8 Alexander Stubb 35,1%
9 Sari Essayah 7,1%
10 Pekka Haavisto 13,5%

Godkända röster 282
Förkastade röster 16
Alla avgivna röster 298

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*