Vem bakar Pargas godaste pepparkaka?

Arbetsgrupp. Från vänster: Linda Baarman, Lena Långbacka, Tarja Suomi och Ralf Juslin.

Nu ska den omtalade Pargaspepparkakan väckas till liv igen och en arbetsgrupp med representanter från Pargas stad, Invånarföreningen Gamla Malmen, Pargas Marthaförening och Pargas hembygdsförening utlyser en pepparkakstävling. Vem som helst får delta i tävlingen och formen är fri. Vinnaren kungörs på Gamla Malmens marknad lördagen 10 december.

Den traditionella Pargaspepparkakan hade nio uddar

Tävlingen börjar idag den 10 november och pågår t.o.m.1.12. På pepparkakans dag 9.12 sammankommer en jury och provsmakar pepparkakorna. Vinnaren kungörs på Gamla Malmens marknad lördagen den 10.12. Den traditionella Pargaspepparkakan hade nio uddar, men i tävlingen är formen fri, dock inom en viss maxstorlek. Tävlingen är öppen för alla.

– Vi vill igen lyfta fram pepparkakan som en symbol för Pargas. Samtidigt vill vi också utmana andra lokala producenter att igen uppmärksamma och lyfta fram Pargaspepparkakan i olika sammanhang, säger Linda Baarman som medverkar i projektet från stadens sida.

Smaken är avgörande

Smaken kommer att vara den avgörande faktorn i tävlingen och utseendet spelar inte så stor roll. Men alla som medverkar i tävlingen bör också lämna in sitt recept och arbetsgruppen bekräftar att receptet stannar i arbetsgruppen och publiceras inte ifall bagaren vill hålla det hemligt. Juryn kommer att bestå av fem personer som är representanter för arrangörerna: Magnus Sundman (ordf.), Patrik Lindström, Eivor Nyqvist, Tarja Suomi och Linda Baarman. Vinnaren i tävlingen uppmärksammas med ett vandringspris som består av en pepparkaka i trä med nio uddar och segraren får då också sitt namn ingraverat i priset.

– På marknaden koras vinnaren av Magnus Sundman, som också kort belyser Pargaspepparkakans ursprung, förklarar Lena Långbacka från Pargas hembygdsförening.

Arbetsgruppen hoppas på livligt deltagande

Sitt bidrag bestående av 10 pepparkakor och recept, kan man lämna in till stadshuset den 8 december klockan 16:30- 18:00 vid biblioteksingången. Närmare beskrivningar kommer att finnas på den anmälningsblankett som staden publicerar på sina webbsidor och på sociala medier. Man kan även anmäla sig per e-post till hembygdsföreningen: l.langbacka@parnet.fi

Arbetsgruppen hoppas på livligt deltagande av privatpersoner, föreningar och organisationer, skolklasser och andra grupper och företag.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*