Våga synas på lördag – och alla andra dagar med

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Kraftiga ställningstaganden hör inte nödvändigtvis till vanligheterna i den här spalten, men nu känns det som ett ypperligt läge att sätta ner foten – och slå ett slag för mångfalden i vårt lilla samhälle. Nu på lördag står en grupp synnerligen modiga ungdomar för arrangemangen kring Pargas första prideparad.
Personligen hoppas jag att så många som möjligt som delar de här ungdomarnas tankar om att det är okej att vara annorlunda, sticka ut ur mängden och helt enkelt vara sig själv – oberoende av sexuell läggning, klädstil, ideologisk övertygelse, religion, hudfärg eller annat, verkligen ställer upp och deltar i paraden.
Det mod och den civilkurage som de här ungdomarna visat upp genom att ta tag i saken är beundransvärt och borde vara det till och med för dem som av en eller annan orsak inte delar deras åsikter. Att verkligen sätta sig själv på spel och ta tag i saken istället för att bara tyst muttra att man nog tycker annorlunda är att visa sant mod.
Precis som ungdomarna säger i artikeln anser de att det till och med är viktigare att arrangera en parad av det här slaget på en liten ort som Pargas. Genom att göra det visar man att det är okej att var sig själv, en individ, också i Pargas. I en större stad tenderar acceptansen för olika subkulturer att vara större, eller åtminstone är det lättare att omringa sig med likasinnade och hålla till enbart i de kretsar man själv identifierar sig med.
Förhoppningen är att det någon gång kommer en tid då motsvarande manifestationer för den individuella rätten att tycka som man vill – och tycka om den man vill – inte längre behövs, men i dagens samhällsklimat känns det sannerligen inte som att den dagen är särskilt nära inpå.
I många nätdiskussioner anklagas journalister för att vara vänsterliberala gröna som går de kretsarnas ärenden. Där vill jag sätta ner min fot i storlek 44. Objektivitet är det jag eftersträvar i allt, men trots det vägrar jag låta bli att ha en åsikt. Så länge folk vettigt kan argumentera för sin sak har alla en rätt att få bli hörda och föra fram sina synpunkter, oberoende om jag personligen delar dem eller inte. Jag har ingen som helst dold agenda eller politiska kopplingar och har i alla val jag deltagit i alltid röstat på en person, inte ett parti. Så det om kopplingarna, om det mot förmodan intresserar någon.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi