Airisto ska lyftas i sommar

lekparkvidMed en helt ny bastubyggnad för båtgästerna, reparerad brygga för bränsleförsäljningen, förändringar i köket, ny lekutrustning för barnen och en uppiffad fasad höjer Airisto Strand standarden på servicen som förra året fick svidande kritik i olika medier.
 
Airisto Strand består av en gästhamn med bränsleförsäljning, en hamnbutik, en restaurang samt ett hotell med elva rum. Företaget som har hand om Airisto Strand var tidigare ett dotterbolag till Strandbo Group, men nu är det ett eget företag vid namn Airiston Matkailukeskus Oy som sköter stället. Det är ändå i princip samma personer som har hand om båda företagen så kunderna kommer inte att märka av förändringen i ägarstrukturen berättar Robert Kristiansson som är delägare och platschef.
– Jag följde med debatten om Airisto Strand på Facebook förra sommaren, det är väldigt synd att det blev så att vi fick mycket kritik. Det är en orsak till att vi nu har valt att satsa på att förbättra vår service här. Vi vill att folk ska trivas här på Airistoudden, inte bara våra gäster utan alla som bor här och alla företag som verkar här. Om vi höjer vår profil gynnar det alla här.
En stor satsning är den nybyggda bastubyggnaden vid stranden, den har två stora bastur, en tvättstuga för båtgästerna och toaletter som är öppna för alla som besöker hamnen.
En annan stor satsning är förnyelsen av köket. I år har köksmästare Tommy Gråhn hand om köket och en hel del nya delikatesser finns på menyn, men favoriter som pizza och hamburgare finns kvar. Nagukocken Tommy Gråhn har gedigen erfarenhet av restaurangbranschen, bland annat är han med i Finlands kocklandslag. I år är största delen av personalen ny. Enligt Kristiansson har gästerna som hittills i år besökt restaurangen varit väldigt nöjda med servicen.
– Nu jobbar vi på att bygga upp ett koncept ska hålla i tiotals år framöver. Vi vill ge folk som kommer hit en positiv upplevelse av Airisto. Rätterna som vi har på menyn håller hög kvalitet, portionerna är också visuellt tilltalande, berättar Kristiansson.
Airisto Strand brukar öppna till Valborg och hålla öppet fram till sista helgen i september. Men som alla andra företagare i skärgården jobbar man på att förlänga säsongen.
– När vi erbjuder ett paket som är superbra tror jag att vi kommer att kunna lyckas förlänga säsongen. Det finns många som rör sig ute med båt ännu sent på hösten. Knappast kommer vi att kunna ha öppet året om, men till slutet av oktober är ingen omöjlighet. Vårt största problem har varit att det vi erbjudit här ute inte har hållit hög standard, och det ändrar vi på nu.
Robert Kristiansson har varit delägare i Strandbo Group sedan hösten 2008, nu är han en av fyra ägare i Airisto Strand.
Under högsäsong har Airisto Strand cirka 20 anställda, en serviceman är anställd året om.
Hamnen har plats för cirka 60 båtgäster.
Från och med juni håller man öppet alla dagar, köket är öppet från klockan 12 till 21.
Hotellet i Airisto har gamla anor, det är byggt år 1941.
 
Marina Saanila